начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

обжалване на решение на Факултетен Съвет на СУ

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

обжалване на решение на Факултетен Съвет на СУ

Мнениеот студент (но не по право) » 02 Апр 2004, 10:50

Здравейте момчета и момичета,
на държавния ми изпит ми беше поставена тенденциозна оценка без писмена аргументация. Подадох молба за преразглеждане до Декана и след известно време Факултетен Съвет се събира и взима решение, че "изпитните работи от държавния изпит в Факултета не могат да бъдат преразглеждани". Това решение не може да бъде оспорвано по никакъв начин в рамките на СУ - нито от Декан, нито от Ректор, нито от каквото и да е друго. Не може да бъде оспорвано и от Мин. на Просветата. В такъв случай единственият начин, по който това решение може да бъде оспорвано е чрез съда.
Може ли да ми кажете дали това е възможно.
До колкото разбирам най-важното е Дали решението на Фак. Съвет е административен акт.
И ако да, то какъв е давностния срок за обжалване и откога се счита той.
Можете ли да ми посочите подходящ адвокат, който да поеме този случай.
Мерси
студент (но не по право)

Re: обжалване на решение на Факултетен Съвет на СУ

Мнениеот bgjurist » 07 Апр 2004, 23:16

Щом не е посочено изрично, общият давностен срок е 5-годишен. В случая вие можете да обжалвате (по смисъла на чл.97-ГПК) РЕШЕНИЕТО на ФС. Не знам, искам да видя документи, за да дам по-аргуменитран отговор. Консултаицята при мене е 20 лева. Ако решите да ползвате услугите ми, преценете стойността на вредите и пропуснатите ползи, за да се реши какво да се предприеме - има повече от един правилни пътища.
bgjurist
Потребител

Мнениеот bgjurist » 07 Апр 2004, 23:18

Забравих да оставя координати - 0889 644 763, а офисът ми е в София, ул. "%ЦАр Асен І" № 33, вх.Б, ет .3, НОВА правна агенция. Възможно е да съм в движение, обаче.
bgjurist
Потребител

Мнениеот студент (но не по право) » 08 Апр 2004, 16:01

В началото на тази седмица подадох последната възможна молба лично до Ректора на СУ. На 19 Април имам и насрочена среща с него. С това се изчерпват всички възможни варианти за решаване на въпроса в рамките на СУ. Ще те потърся за консултация след 19ти. Тогава ще е напълно ясна окончателната позиция на СУ.
Благодаря за отговора.
студент (но не по право)

Мнениеот ivo tzvetov » 08 Апр 2004, 16:57

I az sam student po pravo i sam potarpev6. Spored men re6enieto na izpitnata komisia e adm. akt. Pri men vmesto 3 u4astvaha 2 - ma 4lena i tova e 4ist ni6tojen adm. akt.
ivo tzvetov

Мнениеот студент (но не по право) » 09 Апр 2004, 15:07

Е аз съм студент по Икономика - не по право. При мен единият от въпросите беше по Статистика и на него имам следната аргументация:

"Типични грешки както при неграмотно приписване Слаб(2)"

"След проверка в присъствието на студента се намериха удовлетворителни обяснения разсейващи подозренията ми и даващи достатъчно основание за коригиране оценката на Среден(3)"

Колко конкретно само :-) Не просто преписване, а "неграмотно приписване" и не просто обяснения, а "удовлетворителни обяснения". "Типичните грешки" бяха една техническа грешка при едно доказателство свързано с "Принципа на Минималната Дисперсия", което като тежест е 1/10 от целия въпрос и това че на едно място бях използвал различно означение за Неизместена Оценка - а това беше, защото случаят беше общ. Това бяха "удовлетворителните ми обяснения".

Де факто аргументация на оценката ми липсва. Това според мен е достатъчно формално основание за искане на невалидност на оценката. Освен това имам и основания да смятам, че ми е поставена умишлено ниска оценка и въобще че към моят случай е подходено тенденциозно от страна на Факултета.

Преди около две години във връзка с друг въпрос подадох молба до Ректора, където освен всичко друго му обърнах внимание, че манталитета на някои от преподавателите във Факултета е много нисък. Освен това и като Икономист го попитах съвсем чистосърдечно на какво основание тези преподаватели получават заплати. Зададох му и още други такива въпрси. За зла участ същата молба беше изпратена до Факултета за становище.

Сега във връзка с този случай първо подадох молба до Декана. Много странно, но по нея получих отговор от самия проверяващ. След това подадох още една молба до Декана, която и до момента е без отговор. После "съвсем случайно" се събра Факултетен Съвет и взе решение, че оценката от държавния изпит не може да бъде оспорвана. Решението на Факултетния Съвет също не може да бъде оспорвано. Декана отказа да се срещне с мене.

Подадох молба до Ректора. Тя беше пратена за решение до Зам.Ректора. Той ми каза, че заради решението на ФС можело да се търси единствено "неформално" разрешаване на въпроса ми и той щял да настоява за това пред Декана. Само че Декана категорично му отказал, защото бил държал на принципността и т.н. :-) За капак отказа и обща среща между мен, него и Зам. Ректора.

Общо взето това е.
студент (но не по право)

Мнениеот Mb}|{bT » 09 Апр 2004, 20:18

Приятелю, махай се колкото се може от това смачкващо място (СУ) и си хващай пътя в живота, само това мога да ти кажа...
Mb}|{bT

Мнениеот Второкурсник » 12 Апр 2004, 09:25

Какво обжалване по чл.97 ГПК??!!Каква 5 годишна давност??!!

Оценката на преподавателя е административен акт, елемент от фактическия състав по придобиване на висше образование, с които се удостоверява определен факт - знанията на студента. Отношението между университета е адмнистративно-правно, а не гражданско-правно, т.като дипломата е официален документ, издаден в рамките на предоставена от държавата удостоверителна компетентност. Няма НИКАКВА възможност да се обжалва по съдебен път - имам пред вид по същество (преценката на преподавателя за Вашите знания). Единственото, за което се сещам е ако има някави нарушения на закона относно провеждането на изпита и то в сроковете за обжалване на издаден адм. акт, макар че много се съмнявам дали съда ще допусне и такова обжалване...
Каквото можете да направите в рамките на Университета - това е.
Второкурсник

Мнениеот istinata » 12 Апр 2004, 10:34

Vij Zakona za visheto obrazovanie
istinata

bgjurist

Мнениеот istinata » 12 Апр 2004, 10:36

4l. 97 GPK - egati iurista :)))))))
istinata

Мнениеот bgjurist » 12 Апр 2004, 10:50

ZVO si e materialniya zakon, kakvo da go gledame? A 6tom MAJAT dava savet, az prepora4vam da se vslu6a6 v nego - vse pak, MAJAT ima preki vpe4atleniya, koito e gradil 5 godini /bez DDS-to/
bgjurist
Потребител

Назад към Конкурси, изпити