начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

трябва ли да се изучава криминалистика в ЮФ?

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

трябва ли да се изучава криминалистика в ЮФ?

Мнениеот не-дознател » 06 Авг 2004, 11:18

Колеги,
необходимо ли е изучаването на криминалистика ва ЮФ, при положение, че повечето от нещата, които се преподават по тази дисциплина се припокриват с наказателно-процесуалното право?
не-дознател

Re: трябва ли да се изучава криминалистика в ЮФ?

Мнениеот донна2 » 06 Авг 2004, 11:21

НЕОБХОДИМИО Е ДАВА ТИ ПО ШИРОК ДИАПОЗАН НА ЗНАНИЯ
донна2

Мнениеот Бичето » 06 Авг 2004, 11:32

Според наредбата, криминалистиката е избираем, а не задължителен предмет за изучаване в юридическите факултети.
Това означава, че според преценката на специалистите тя НЕ Е толкова нужна, за разлика от наказателното право и процес.
И нещо друго - не си спомням във въпросника за държавния изпит по наказателноправни науки, както и в конспекта за изпити за младши магистрати - да има въпроси от криминалистиката.
Това също е показателно.
Бичето

Мнениеот sunshine_75 » 06 Авг 2004, 11:56

Колеги, може би е въпрос на гледна точка, но криминалистиката е нещо невероятно необходимо и ценно като познание.Лека да е пръстта на проф.Цеко Цеков /имам честта да съм една от последните му студентки/, но създаденото от него е безценно!Невъзможно е да бъдеш добър следовател/прокурор/нак.съдия/адвокат, ако нямаш СЕРИОЗНИ и трайни познания в областта на криминалистиката.И това няма нищо общо с изпитите, а с качеството на работата, така че Ви съветвам, г-н/г-жо/г-це Не-дознател, четете...ще го разберете при първия оглед...Трябва да знаете какво да виждате, не само как..
sunshine_75
Потребител

Мнениеот shveda » 06 Авг 2004, 13:26

Изцяло подкрепям колегата. По-скоро криминологията е по - малко необходима, но криминалистиката трябва да е задължителна дисциплина за всеки, който е решил да се занимава с наказателно право.
shveda
Потребител

Мнениеот Irreducibili » 06 Авг 2004, 13:33

Трябва, разбира се. Аз съжалявам, че не учихме и готварство :-) А Цеков беше велик.
Irreducibili

Мнениеот shveda » 06 Авг 2004, 13:35

Човек никога не знае какво ще му потрябва.................
shveda
Потребител

Мнениеот не-дознател » 06 Авг 2004, 15:27

Спомня ли си някой за асистентите по криминалистика? Или науката се свързва само с един човек?
не-дознател

Мнениеот наблюдател » 06 Авг 2004, 18:36

Криминалистиката би трябвало да се изучава заедно с наказателното право.Един магистрат без познания по криминалистика ще му е трудно да работи.Не мога да си представя следовател на оглед на местопроизшествие,който няма представа от криминалистика.Нали тогава няма да знае нищо за следите оставени от извършителя,начина за извършване на оглед и събиране на веществени доказателства,за да насочи експерта към конкретни улики и следи,които да се изземат.Тактика за провеждане на разпит на свидетели,обвиняеми идр. също е дял от криминалистиката.Затова мисля,че е необходима.
Докато криминологията по скоро прилича на социологията.Тя изследва различни процеси и на базата на тях дава прогнози за тенденциите касаещи даден вид престъпление.В нормалните държави тези прогнози се взимат предвид от компетентните органи с цел превенция на престъпността.Но тука не ми е известно поне на мен някой да е поискал прогноза или да се е вслушал в препоръките на криминолозите.
наблюдател

Мнениеот expertyt » 15 Авг 2004, 13:37

За тези, които иската да се профилират в наказателното право не биха могли да преминат без задълбочено изучаване на криминалистиката.
В дългогодишната си практика като експерт- криминалист съм получавал актове за назначаване на ексепритиза, в които е имало доста груби грешцици.
Например: " За установяване на изпълнителя на инкриминирания ръкописен текст и подписите в..... да се извърши съдебно-графологична/ правилно е съдебно-графична или съдебно-почеркова/ експертиза...".
За форума: стария експерт
expertyt
Потребител

Мнениеот наблюдател » 15 Авг 2004, 14:13

Така си е,колега ,експерт.Като не се формулира правилно постановлението за назначаване на експертиза се налага експерта да пита следователя какво е имал предвид за да отговори правилно.Важно е и в каква посока ще бъдат зададени въпросите.
Интересен случай е този в който един следовател назначава експертиза на намерена гилза от пистолет Макаров на местопроизшествие.Въпросът към експерта му би трябвало да е може ли по оставените следи по гилзата да се установи конкретното оръжие,като се направи сравнение със създадения фонд във НИКК със сравнителен материал от гилзи и куршуми.
Вместо това въпросът в постановлението за експертиза е: Представлява ли това гилза.
И така усилията на експерта отиват за доказване на неща,които са известни.Все едно да назначиш експертиза и да питаш : Е ли това стол?
А за по-горе казаното дали е графологична или графична екпертиза не съм сигурен.Но науката,която се занимава с изследване на почерците се казва Графология.
наблюдател

Мнениеот expertyt » 15 Авг 2004, 16:56

наблюдател,
Предметът на графологията е определене на характера на личността по признаци на почерка и писмената рече, а съдебно-графичната експертиза има за основен предмет идентификация на лицето написало даден ръкописен текст или подпис, въз основа на отразените в тях признаци.
Срещали ли сте в някой учебник по криминалистика понятето графологична експертиза като вид експертиза и къде?
expertyt
Потребител

Мнениеот наблюдател » 15 Авг 2004, 17:22

Ще проверя по книгите да си припомня.Но сигурно си прав.
наблюдател

Мнениеот Флинт » 27 Яну 2005, 22:44

а някои има ли попълнен протокол за оглед на мастопроизшествието
Флинт

Мнениеот dyody » 28 Яну 2005, 15:22

Обикновено се употребяват термините "почеркова експертиза", "експертиза за почерково изследване на документи", "експертиза на почерка". В учебника по криминалистика на проф. Цеко Цеков (изд.Сиела, 1998, стр.198-199) се коментират термините "графология", и "графологическата школа", която е "оставила най-дълбоки следи в развитието на почерковата експертиза".
Успех!
dyody

Мнениеот kazuist » 28 Яну 2005, 15:58

Криминалистиката е около 1670 пъти по-полезна на юриста от Обща икономическа теория, която навремето задължително изучавахме в І курс (не знам дали тази дивотия продължава и сега)
kazuist

Мнениеот enigma » 29 Яну 2005, 03:25

Има, има ОИТ, но сега май е под друго име.

То какви ли не дивотии се учат. Някой може ли да ми каже за какъв дявол има курс по римско право, ИПП, МДД и прочее, а няма отделен курс по ЗУТ (поне по мои данни, може да не са верни за всички университети), през който закон минава голяма част от гражданския оборот?
enigma

Мнениеот zvezdichka » 02 Фев 2005, 17:28

Продължава да се изучава, колега! Няма как! От друга страна, не пречи малко познание от сферата на икономиката. Дори си мисля, че един юрист е редно да притежава много по-широка база от знания в тази област..Но принципно сте прав.
zvezdichka

Мнениеот zvezdichka » 02 Фев 2005, 17:32

Не знам от кой университет сте, колега, но в СУ се изучават дисциплини от сорта на Поземлено право и Териториално и селищно устройство, да не говорим за Вещното право, в чийто курс определено се включва и тази материя. Вярно е, че от редица избираеми дисциплини няма особен смисъл,но пък бъдете честни със себе си - и без това не сте преучили по тях. Те, по традиция, минават лесно.:)))
zvezdichka

Мнениеот enigma » 02 Фев 2005, 17:59

По мое време ги нямаше тези неща, а са много полезни. Браво. Това за което говорите, свободно избираема ли е или задължителна дисциплина. А за избираемите, е, не съдете по себе си :):).
enigma

Следваща

Назад към Конкурси, изпити