- Дата и час: 24 Ное 2024, 11:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
трябва ли да се изучава криминалистика в ЮФ?
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
трябва ли да се изучава криминалистика в ЮФ?
Колеги,
необходимо ли е изучаването на криминалистика ва ЮФ, при положение, че повечето от нещата, които се преподават по тази дисциплина се припокриват с наказателно-процесуалното право?
необходимо ли е изучаването на криминалистика ва ЮФ, при положение, че повечето от нещата, които се преподават по тази дисциплина се припокриват с наказателно-процесуалното право?
- не-дознател
Re: трябва ли да се изучава криминалистика в ЮФ?
НЕОБХОДИМИО Е ДАВА ТИ ПО ШИРОК ДИАПОЗАН НА ЗНАНИЯ
- донна2
Според наредбата, криминалистиката е избираем, а не задължителен предмет за изучаване в юридическите факултети.
Това означава, че според преценката на специалистите тя НЕ Е толкова нужна, за разлика от наказателното право и процес.
И нещо друго - не си спомням във въпросника за държавния изпит по наказателноправни науки, както и в конспекта за изпити за младши магистрати - да има въпроси от криминалистиката.
Това също е показателно.
Това означава, че според преценката на специалистите тя НЕ Е толкова нужна, за разлика от наказателното право и процес.
И нещо друго - не си спомням във въпросника за държавния изпит по наказателноправни науки, както и в конспекта за изпити за младши магистрати - да има въпроси от криминалистиката.
Това също е показателно.
- Бичето
Колеги, може би е въпрос на гледна точка, но криминалистиката е нещо невероятно необходимо и ценно като познание.Лека да е пръстта на проф.Цеко Цеков /имам честта да съм една от последните му студентки/, но създаденото от него е безценно!Невъзможно е да бъдеш добър следовател/прокурор/нак.съдия/адвокат, ако нямаш СЕРИОЗНИ и трайни познания в областта на криминалистиката.И това няма нищо общо с изпитите, а с качеството на работата, така че Ви съветвам, г-н/г-жо/г-це Не-дознател, четете...ще го разберете при първия оглед...Трябва да знаете какво да виждате, не само как..
- sunshine_75
- Потребител
Изцяло подкрепям колегата. По-скоро криминологията е по - малко необходима, но криминалистиката трябва да е задължителна дисциплина за всеки, който е решил да се занимава с наказателно право.
- shveda
- Потребител
Трябва, разбира се. Аз съжалявам, че не учихме и готварство :-) А Цеков беше велик.
- Irreducibili
Човек никога не знае какво ще му потрябва.................
- shveda
- Потребител
Спомня ли си някой за асистентите по криминалистика? Или науката се свързва само с един човек?
- не-дознател
Криминалистиката би трябвало да се изучава заедно с наказателното право.Един магистрат без познания по криминалистика ще му е трудно да работи.Не мога да си представя следовател на оглед на местопроизшествие,който няма представа от криминалистика.Нали тогава няма да знае нищо за следите оставени от извършителя,начина за извършване на оглед и събиране на веществени доказателства,за да насочи експерта към конкретни улики и следи,които да се изземат.Тактика за провеждане на разпит на свидетели,обвиняеми идр. също е дял от криминалистиката.Затова мисля,че е необходима.
Докато криминологията по скоро прилича на социологията.Тя изследва различни процеси и на базата на тях дава прогнози за тенденциите касаещи даден вид престъпление.В нормалните държави тези прогнози се взимат предвид от компетентните органи с цел превенция на престъпността.Но тука не ми е известно поне на мен някой да е поискал прогноза или да се е вслушал в препоръките на криминолозите.
Докато криминологията по скоро прилича на социологията.Тя изследва различни процеси и на базата на тях дава прогнози за тенденциите касаещи даден вид престъпление.В нормалните държави тези прогнози се взимат предвид от компетентните органи с цел превенция на престъпността.Но тука не ми е известно поне на мен някой да е поискал прогноза или да се е вслушал в препоръките на криминолозите.
- наблюдател
За тези, които иската да се профилират в наказателното право не биха могли да преминат без задълбочено изучаване на криминалистиката.
В дългогодишната си практика като експерт- криминалист съм получавал актове за назначаване на ексепритиза, в които е имало доста груби грешцици.
Например: " За установяване на изпълнителя на инкриминирания ръкописен текст и подписите в..... да се извърши съдебно-графологична/ правилно е съдебно-графична или съдебно-почеркова/ експертиза...".
За форума: стария експерт
В дългогодишната си практика като експерт- криминалист съм получавал актове за назначаване на ексепритиза, в които е имало доста груби грешцици.
Например: " За установяване на изпълнителя на инкриминирания ръкописен текст и подписите в..... да се извърши съдебно-графологична/ правилно е съдебно-графична или съдебно-почеркова/ експертиза...".
За форума: стария експерт
- expertyt
- Потребител
Така си е,колега ,експерт.Като не се формулира правилно постановлението за назначаване на експертиза се налага експерта да пита следователя какво е имал предвид за да отговори правилно.Важно е и в каква посока ще бъдат зададени въпросите.
Интересен случай е този в който един следовател назначава експертиза на намерена гилза от пистолет Макаров на местопроизшествие.Въпросът към експерта му би трябвало да е може ли по оставените следи по гилзата да се установи конкретното оръжие,като се направи сравнение със създадения фонд във НИКК със сравнителен материал от гилзи и куршуми.
Вместо това въпросът в постановлението за експертиза е: Представлява ли това гилза.
И така усилията на експерта отиват за доказване на неща,които са известни.Все едно да назначиш експертиза и да питаш : Е ли това стол?
А за по-горе казаното дали е графологична или графична екпертиза не съм сигурен.Но науката,която се занимава с изследване на почерците се казва Графология.
Интересен случай е този в който един следовател назначава експертиза на намерена гилза от пистолет Макаров на местопроизшествие.Въпросът към експерта му би трябвало да е може ли по оставените следи по гилзата да се установи конкретното оръжие,като се направи сравнение със създадения фонд във НИКК със сравнителен материал от гилзи и куршуми.
Вместо това въпросът в постановлението за експертиза е: Представлява ли това гилза.
И така усилията на експерта отиват за доказване на неща,които са известни.Все едно да назначиш експертиза и да питаш : Е ли това стол?
А за по-горе казаното дали е графологична или графична екпертиза не съм сигурен.Но науката,която се занимава с изследване на почерците се казва Графология.
- наблюдател
наблюдател,
Предметът на графологията е определене на характера на личността по признаци на почерка и писмената рече, а съдебно-графичната експертиза има за основен предмет идентификация на лицето написало даден ръкописен текст или подпис, въз основа на отразените в тях признаци.
Срещали ли сте в някой учебник по криминалистика понятето графологична експертиза като вид експертиза и къде?
Предметът на графологията е определене на характера на личността по признаци на почерка и писмената рече, а съдебно-графичната експертиза има за основен предмет идентификация на лицето написало даден ръкописен текст или подпис, въз основа на отразените в тях признаци.
Срещали ли сте в някой учебник по криминалистика понятето графологична експертиза като вид експертиза и къде?
- expertyt
- Потребител
Ще проверя по книгите да си припомня.Но сигурно си прав.
- наблюдател
а някои има ли попълнен протокол за оглед на мастопроизшествието
- Флинт
Обикновено се употребяват термините "почеркова експертиза", "експертиза за почерково изследване на документи", "експертиза на почерка". В учебника по криминалистика на проф. Цеко Цеков (изд.Сиела, 1998, стр.198-199) се коментират термините "графология", и "графологическата школа", която е "оставила най-дълбоки следи в развитието на почерковата експертиза".
Успех!
Успех!
- dyody
Криминалистиката е около 1670 пъти по-полезна на юриста от Обща икономическа теория, която навремето задължително изучавахме в І курс (не знам дали тази дивотия продължава и сега)
- kazuist
Има, има ОИТ, но сега май е под друго име.
То какви ли не дивотии се учат. Някой може ли да ми каже за какъв дявол има курс по римско право, ИПП, МДД и прочее, а няма отделен курс по ЗУТ (поне по мои данни, може да не са верни за всички университети), през който закон минава голяма част от гражданския оборот?
То какви ли не дивотии се учат. Някой може ли да ми каже за какъв дявол има курс по римско право, ИПП, МДД и прочее, а няма отделен курс по ЗУТ (поне по мои данни, може да не са верни за всички университети), през който закон минава голяма част от гражданския оборот?
- enigma
Продължава да се изучава, колега! Няма как! От друга страна, не пречи малко познание от сферата на икономиката. Дори си мисля, че един юрист е редно да притежава много по-широка база от знания в тази област..Но принципно сте прав.
- zvezdichka
Не знам от кой университет сте, колега, но в СУ се изучават дисциплини от сорта на Поземлено право и Териториално и селищно устройство, да не говорим за Вещното право, в чийто курс определено се включва и тази материя. Вярно е, че от редица избираеми дисциплини няма особен смисъл,но пък бъдете честни със себе си - и без това не сте преучили по тях. Те, по традиция, минават лесно.:)))
- zvezdichka
По мое време ги нямаше тези неща, а са много полезни. Браво. Това за което говорите, свободно избираема ли е или задължителна дисциплина. А за избираемите, е, не съдете по себе си :):).
- enigma
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|