начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

И пак ще има изпити за магистрати!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот razli4na » 12 Сеп 2007, 11:10

Поздравления за всички успяли!
И на Вас желая мъдрост и дълготърпение!
Последна промяна razli4na на 12 Сеп 2007, 11:13, променена общо 1 път
razli4na
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 12 Сеп 2007, 11:10

Поздравления и за неуспелите!
Когато се затваря една врата, се отварят две други- надявам се да видите правилната за Вас и да влезете през нея! Вярвам, че след година, две или десет, като се обърнете назад, ще се радвате, че не сте в Списъка. Успех Ви желая!
razli4na
Активен потребител

Мнениеот portokal » 12 Сеп 2007, 13:22

shturka написа:колеги, аз съм една от назначените за младши съдии, моля ви нека някой , който вече е назначаван да ми каже кога става встъпването в длъжност. Кога да подам молба за напускане на предишната си работа, защото не съм сигурна дали ще ме пуснат по взаимно съгласие, а ако подам едномесечно предизвестие може да изпусна срока на встъпването. Благодаря предварително

hebigatsu написа:ПП.Втората част от въпроса ти, я отдавам на вълнението от назначаването (чл.325 т.8 от КТ)

Чл. 325, т. 8 се отнася за случаите на работници и служители, назначени до провеждане на конкурс - тяхното тр. правоотн. се прекратява с постъпването на спечелилия конкурса за тяхната длъжност. А на колежката и остава само чл. 220, но ако тя е държавен служител, няма тази възможност; утехата е, че в администрацията рядко създават проблеми с напускането.
Благодаря на колегите за честитенето! :)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот jegosan » 12 Сеп 2007, 13:36

Вижте чл. 327, т.9 от КТ - вие постъпвате на държавна работа и можеда прекратите трудовото си правоотношение писмено без предизвестие!
Браво и честито на издържалите конкурса!
и леко четене занапред..
успехи и дерзайте във вас ние надеждата!
Поздрави!!!
jegosan
Потребител

Мнениеот portokal » 12 Сеп 2007, 13:41

"Държавна служба", не "държавна работа". Под "държавна служба" обикновено се разбира работата на държавните служители - тези по ЗДСл.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот jegosan » 12 Сеп 2007, 13:53

Добре признавам, грешката моя - служба е, неправилно цитирах, за което моля за извинение.
Дано да не сте обаче само на служба, а и да работите!
Успех!
И дано не се хващате за такива грешки за в бъдеще в съдийската Ви "служба" или "работа"!
Още веднъж поздравления!
....и не се възгордявайте....
Поздрави!!!
jegosan
Потребител

Мнениеот portokal » 12 Сеп 2007, 13:59

Не се хващам за нищо. Опитвам се да дам отговора на въпроса на Щурка. :wink: :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот hebigatsu » 12 Сеп 2007, 14:26

8) Грешката е вярна portokal :lol: ,явно не съм се бил събудил още като го писах :lol: :lol: :lol: имах предвид чл.327 т.9 от КТ, ама мислех за друго. :roll:
ПП.А нима службата като магистрат не е държавна служба :!: :?:
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот portokal » 12 Сеп 2007, 14:39

Аз го разбирам в тесния смисъл.
Не че има причина съдийската "служба" да бъде третирана различно в това отношение от тази на държавния служител, но все пак "държавна служба" обикновено това значи. Още повече в нормативните актове.
Не съм се сблъсквала досега с този въпрос, практика или други мнения не съм срещала и в момента също няма къде да потърся (в интернет-зала съм), но аз така го разбирам.
Всичко това има смисъл най-вече ако колежката не я "пуснат доброволно". :wink:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kazablanka » 12 Сеп 2007, 15:04

Ако е държавен служител и не я "пуснат доброволно" какви са възможностите?
kazablanka
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 12 Сеп 2007, 15:13

чл.327 ал.4 КТ не върши ли работа? Това ако не е платена изборна работа, здраве му кажи :-D
prnedev
Активен потребител

Мнениеот minesla » 12 Сеп 2007, 15:33

shturka написа:
колеги, аз съм една от назначените за младши съдии, моля ви нека някой , който вече е назначаван да ми каже кога става встъпването в длъжност. Кога да подам молба за напускане на предишната си работа, защото не съм сигурна дали ще ме пуснат по взаимно съгласие, а ако подам едномесечно предизвестие може да изпусна срока на встъпването. Благодаря предварително

Колежке според новия ЗСВ срокът за встъпване е едномесечен от датата на решението на ВСС.Ако сте на държавна служба обаче и към момента, трябва да предизвестите работодателя си също в едномесечен срок.Мисля обаче , че може и да не спазите предизвестието като заплатите обещетение в размер на една заплата и посочите дата, от която искате да ви освободят от длъжност.
minesla
Младши потребител

Мнениеот hebigatsu » 12 Сеп 2007, 16:39

8) ХА... Нека shturka да пусне уведомление по чл.327 т.9 от КТ с посочване на новата работа, пък да видим дали ще има проблеми :twisted: :twisted: :twisted:

Иначе .....установихме още една ДУПКА в законодателството :lol: :lol: :lol:
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

ЗА тези които нямат стажа по новия ЗСВ

Мнениеот minesla » 12 Сеп 2007, 17:09

Колеги освен всичко което съм споделила с вас относно дискусията на заседаните на ВСС на 05.09.2007г. по отношение на кандидат магистратите и тяхното назначаване съм пропуснала нещо , което в първия момент на шок и ужас не можах да осмисля :D Нещото е цитирането на чл.186 ал.3 от ЗСВ/нов/. Един от членовете на ВСС обясни , че назначаването на спечелите конкурсите по реда на класирането им до заемане на местата е задължително от страна на ВСС.
Това след като се запознах с въпросния текст поставя едно положение на обвързана компетентност на ВСС като административен орган за гласуване на спечелилите конкурса по реда на класирането/нямаше го в стария ЗСВ/. Това беше обяснено защото класирането вече е направено и дори назавършилия конкурс/за съдии в РС/ ще е по стария ред без съмнение. Преценката за това дали кандидатите отговарят на условията за назначаване или не, се прави на по ранен етап с решението за допускане до конкурс. В противен случай ще се окаже , че ВСС съвет си противоречи с решенията си и не спазва закона защото назначава кандидатите не по реда на класирането им. Какво мислите за това!
minesla
Младши потребител

Мнениеот kazablanka » 12 Сеп 2007, 17:13

Мисля, че ако правоотношението е трудово ще е по-лесно, но ако е служебно... и не я "пуснат доброволно"...
kazablanka
Младши потребител

Мнениеот abcde » 12 Сеп 2007, 18:14

shturka написа:колеги, аз съм една от назначените за младши съдии, моля ви нека някой , който вече е назначаван да ми каже кога става встъпването в длъжност. Кога да подам молба за напускане на предишната си работа, защото не съм сигурна дали ще ме пуснат по взаимно съгласие, а ако подам едномесечно предизвестие може да изпусна срока на встъпването. Благодаря предварително

Колега, най-добре се обадете на административния секретар на съда, в който сте назначен/а. Аз така направих днес и адм.секретар ми обеща, че ще попита председателя на съда и ще ми се обади, за да ми каже точната дата за встъпването и тогава и аз ще си подам предизвестието за напускане. Когато не се спази едномесечния срок на предизвестието, се дължи обезщетение /изчислено на база работната Ви заплата/ за неспазената част от срока.
abcde
Младши потребител

Мнениеот abcde » 12 Сеп 2007, 18:28

Портокал, имах проблем при изпращането на лично съобщение към Вас. Надявам се да сте го получила. Ако не сте - пишете ми, пак ще Ви го пратя.
abcde
Младши потребител

Мнениеот minesla » 12 Сеп 2007, 20:17

Публикуван е протокола от днешното заседание.За следващата седмица има насрочени 2 заседания.

.........Насрочва следващото заседание на ВСС на 19 септември 2007г. от 10.00 ч. в заседателната зала на ВСС.

Насрочва извънредно заседание на ВСС на 21 септември 2007г. от 10.00 ч. в заседателната зала на ВСС.

ГЛАВЕН СЕКРЕТАР:/п/
Славка Каменов
minesla
Младши потребител

Мнениеот divain » 12 Сеп 2007, 20:41

Поздравления и от мен на спечелилите !
Пожелавам ви много здрави нерви и УСПЕХ !!!
divain
Потребител

Мнениеот kazablanka » 12 Сеп 2007, 22:57

Защо са насрочени две заседания на ВСС за другата седмица?
kazablanka
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити