начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Help

В този форум можете да търсите и предоставяте лекции и др. материали

Help

Мнениеот Katherina » 30 Юни 2003, 17:39

Издирвам Закона за търговските дружества на държавата Белиз от 1990 година..... Намерих го в нета на английски, но ми е необходим преведен на бг.
Търся го под дърво и камък, но май няма да се справя,,, :-(

Съдийката ме уби с резолюция,,, на основание чл. 182 ТЗ иска да й представя приложимия закон на чуждестранното търговско дружество,,,,,таквоз чудо не ми се беше случвало.....

Ще съм адски признателна, ако някой може да помогне по въпроса....

Предварително благодаря за съдействието....
Katherina

Re: Help

Мнениеот lin » 30 Юни 2003, 19:25

По принцип съм студентка, но това не би ли трябвало да е задължение на съда и едва след усилните му действия да открия чуждото приложимо право да покани да направят това страните, като оказва съдействие? А и България би трябвало да се придържа към принципа jura novit curia...
lin

Мнениеот iliev_ven » 01 Юли 2003, 19:01

НЕ знам дали и ако представиш закона на български , дали ще ти свърши работа. Все пак, това не е обикновен текст и доколкото знам, има си специална процедура, която трябва да се извърши, за да се докаже, че това наистина е закона на съответната държава.

Според мен, на тази съдийка не й е работа да се интересува от това. Имах подобен случай преди години, когато една съдийка ми искаше да доказвам как са взели решението си едни съдружници в Англия. И аз се бях видял в чудо, пратиха ми английския търговски закон - една дебела тухла - и не знаех какво да правя.

Накрая една колежка ме посъветва да напиша, че производството по чл.119 от ТЗД е охранително и като такова, ако някое трето лице се чувства засегнато, то въпроса се решава по исков ред, ако спора е граждански. Тя трябва да провери налице ли са посочените в чл.119 или 165 от ТЗ "аксесосари" и ако са, да издаде съответното решение, нищо повече! Кво се прави на интересна! Пробвай , може и да стане!
iliev_ven
Нов потребител

Мнениеот Imperator » 03 Юли 2003, 09:54

Във вестник "Компютри" от изминалата седмица или преди нея, имаше реклама на една фирма, която продава конфигурации на компютри с безплатни приложения. Безплатното беше преводач от английски на български. Не си спомням точно името на тази фирма, но мисля че беше от София. Имаше нейните данни, така че мога да помогна само с тази малка информация.Успех!
Imperator
Потребител

Назад към Лекции и материали