начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

дали е невиновна?

В този форум можете да търсите и предоставяте лекции и др. материали

дали е невиновна?

Мнениеот poul » 03 Юли 2003, 13:51

Колеги казуса е следния:
По договор за наем на недвижим имот ,наемодателите предоставят на наемателя магазинно помещения.По силата на същия наемателката се задължава да постави алуминиева дограма за своя сметка.Договора се сключва за срок от 5 години,като цената за този срок няма да се праменя -/дограмата/.Наемателката купува и монтира дограмата.
Поради неизпълнение от страна на наемателката /неплащане на наемната цена/ наемодателите прекратяват договора след около 6 м. след сключването.
Завеждат дело,наемателката е осъдена да предаде владението на имота.Следва изпълнително дело ,покана за доброволно изпълнение и т.н.т.
Междувременно наемателката се среща с наемодателя и провеждат разговор за това,че следва да и бъде заплатена стойността на дограмата или тя ще я демонтира.
Наемодателите заявяват,че дограмата ще бъде заплатена от следващия наемател. Става ясно кой е следващия наемател ,но споразумение за цена не се постига. Наемателката демонтира дограмата. Следва жалба в прокуратурата.
Повдигнато е обвинение по чл.206 ал.1 НК за дограмата.
Субективната страна ми е ясна ,но дали има съставомерност от обективна?
След монтирането дограмата като подобрение става подобрение и собственост на собственика на сградата ....
poul
Младши потребител

Re: дали е невиновна?

Мнениеот МСМ » 03 Юли 2003, 15:22

Абе, не знам, ама спорихме с една колежка дали в аналогичен случай има кражба. Тя смяташе, че има само повреда на недвижима вещ, а аз - че след демонтирането дограмата ще престане да бъде част от сградата и ще стане движима вещ. Попаднах на едно решение на ВС - № 974 от 24.VII.1972 г. по н. д. № 732/72 г., III н. о. В него става дума за един, който отмъкнал част от някакъв уред, без иначе да е нанесъл поражения на уреда. ВС приема, че има само кражба.
МСМ

Мнениеот ttt » 03 Юли 2003, 22:14

Според мен е абсолютно невиновна ! Как може да бъде обвинен човек,че е тъп,особено ако му е по рождение ? Как ще се подписва под такъв договор,очевидно подготвящ такъв развой на събитията ? Пък сега вие ще си чешете езиците ! Успех!
ttt
Младши потребител

Мнениеот white snake » 03 Юли 2003, 22:56

tova e samoypravstvo kade e subektivnia element na kragbata ili obektivnia i namerenieto za otnemane
white snake

Ето го къде е

Мнениеот МСМ » 04 Юли 2003, 00:47

Ами ако приемем, че има движима вещ и че тя е собственост на наемодателя като бивша част от неговата сграда (което не твърдя, че трябва да го приемем) - има и обсебване; кражбата беше в друг казус. Нали си е взела дограмата за себе си...
МСМ

Назад към Лекции и материали