начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

имам нужда от помощ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

имам нужда от помощ

Мнениеот 888888 » 08 Мар 2007, 17:00

Здравейте имам нужда от мнението на юристи.В момента работя в частна фирма, но имам предложение за работа от друга фирма.Въжможно ли е след като си подам молбата за напускане да напусна веднага и да почна на новото място и какво трябва да направя.Предварително благодаря.
888888
Нов потребител

Мнениеот tino76 » 08 Мар 2007, 20:54

Никакво напускане . Какви са тия работи какво ще стане ако всеки започне да си напуска когато му кефне. Има си КТ там е регламентирано как се напуска. Аз съм работодател и ми е писнало от прелетни птици, хора с шарени книжки - тук 1 мес. там 2 мес. какви са тези неща. Ами помислете за работодателите особенно за тези на малките фирми, където няма възможност от своевременно запълване на работното място. Налало се е работодателят да извършва дейността при все цялата си заетост. И в този аспект имам едно предложение - да не се назначава на работа служител, който не е освободен по законния начин от предишния си работодател и задължително да се осъществява връзка между новия и стария работодател за да се предаде информация за служителя. Хората не уважават нито трудов договор нито трудова книжка и напускат когато си искат работа като по този начин причиняват много материални щети на работодателите.
Аватар
tino76
Потребител

Мнениеот tino76 » 08 Мар 2007, 21:06

Също искам да добавя,че процеса по изплащане на обезщетение и санкциониране на спонтанно напускащи служители в днешно време - време на мигриращи птици, е изключително бавен и сложен да не говорим за това как се взимат пари от работниците си е направо смешно. И ще помоля колегите да не използват термини от сорта " на далавера" - това не е дума за форум за юристи. Винаги ще има по-изгодна работа.Да му мислят преди да са започнали.
Аватар
tino76
Потребител

Мнениеот marter » 09 Мар 2007, 09:15

Съгласна съм с Тино 76. Той/тя явно е от тези работодатели, които не ощетяват работниците си и се стараят да спазват законовите разпоредби. Но за съжаление други работодатели злоупотребяват, като не заплащат добре труда, използват по-дълъг работен ден или работна седмица. Освен това, хората са устроени да търсят нещо по-добро. Цените се повишиха :? , а заплатите - не :cry: . Коректно е да дадете писмено предизвестие на работодателя си. Иначе според КТ :
Обезщетение за неспазено предизвестие

Чл. 220. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.
(2) Страната, която е предизвестена за прекратяване на трудовото правоотношение, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, като дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестие.

Обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение без предизвестие
Чл. 221. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение от работника или служителя без предизвестие в случаите по чл. 327, т. 2, 3 и 3а работодателят му дължи обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение.
(2) При дисциплинарно уволнение работникът или служителят дължи на работодателя обезщетение в размер на брутното си трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение.

(3) Предходната алинея се прилага и когато работникът или служителят бъде уволнен по чл. 330, ал. 1 поради осъждане за престъпление, което съставлява и нарушение на трудовите задължения.

(4) Действителните вреди по предходните алинеи се изчисляват върху брутното трудово възнаграждение на работника или служителя, както следва:

1. в случаите по ал. 1 - за времето, през което работникът или служителят е останал без работа, но за не повече от остатъка от срока на трудовото правоотношение;

2. в случаите по ал. 2 и 3 - за времето, през което работодателят е останал без работник или служител за същата работа, но за не повече от остатъка от срока на трудовото правоотношение :( .
Има още един вариант, но той е за тези, които няма да имат угризения на съвестта след това. По време на предизвестието да излезете болнични... Не е за препоръчване, поради последните изменения в КСО с болничните. Препоръчително е прекратяване на трудовите отношения да останете в добри отношения със стария си работодател. Поискайте му препоръка. Нама да е излишно. От друга страна уговорете се с новия работодател, че ще започнете работа при него след като изтече предизвестието. По този начин той ще разбере, че сте сериозен човек и "утре няма да постъпите лошо към него".
А може едновременно да работите и на двете места - с трудов и граждански договор до края на предизвестието, стига да съчетаете нещата. Внимавайте, по кой член ще Ви прекратят трудовото правоотношение. Преценете добре нещата, т. е. важно е не само заплащането, но и колектива, с който ще работите. :wink:
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот irhen » 09 Мар 2007, 16:45

"По време на предизвестието да излезете болнични... "
Dokato rabotnikyt/ slujitelqt e w bolnichni srokyt na predizwestieto ne mu teche. Ideqta e dokato trae predizwestieto napuskashtiqt da polaga trud. Inache bi bilo mnogo lesno... :lol:

A kolkoto do migrirashtite ptici... Ne sym privyrjenichka na chestata smqna na rabotata, no e praktika kogato traino rabotish na dadeno mqsto tempovete na uwelichenie na zaplatata da sa po-bavni, a syshtewremenno novonaznachenite slujiteli da zapochvat s po-dobra strartowa zaplata ot twoqta /zashtoto go ima moment na pazarlyk/ ili pyk s rawna zaplata na twoqta, wypreki 4e ti si se dokazal kadyr za razlika ot tqh.

Tova, koeto iskam da kaja e, che rabotodatelite sami precenqwat koga i s kolko da uwelichawat zaplatite na slujitelite si i dosta 4esto smqnata na rabotata e edinstwenoto sredstwo da si povishish standarta na jivot. A kolkoto do malkite firmi, koito tekuchestwoto na personala gi dyrpa nazad - po-dobre wmesto da se waikat na tema "preletni ptici" da se zamislqt kyde im e propuskyt zaradi koito slujitelite im sa migrirali :wink:
irhen
Младши потребител

Мнениеот tino76 » 10 Мар 2007, 01:22

Не мога да говоря от името на всички малки фирми, но що се отнася до мен съм осигурил достатъчно добри условия на труд и заплащане. Увеличения на заплатите, премии, отпуски. Но недоволни пак има. Не е въпроса дали да напускат или не, а да го правят според определените в КТ срокове и ако не да се санкционират по реален начин.
Аватар
tino76
Потребител

Назад към Трудово право