начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

обезщетение при освобождаване от работа и обявяване на фирма

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

обезщетение при освобождаване от работа и обявяване на фирма

Мнениеот ivangenovpetrov2006 » 20 Окт 2019, 13:33

Уважаеми дами и господа,

Бих искал да ви помоля за правен съвет относно следният казус - фирмата в която работех преди няколко седмици подаде молба за производство в несъстоятелност, като съответно след това ме освободиха от работа по чл. 328, ал1, т.3 от КТ (намаляване на обема на работа). Съответно по този член работодателят дължи обезщетение на работника 1 заплата при положение, че работника не си намери работа през следващия месец от датата на освобождаване - чл. 222, ал. 1 от КТ. Същевременно фирмата ми дължи и 1 заплата от предишният месец, която не ми беше изплатена и обезщетение за неизползван отпуск чл. 224, ал. 1 от КТ. Тъй като фирмата е пред фалит и няма никакви пари (сметките й са запорирани), аз няма как да си взема всички тези обезщетения от самата фирма. Единственото решение което виждам е фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя" на НОИ. Обаче за да кандидатствам за изплащане на обезщетение там е необходимо фирмата да бъде обявена в производство по несъстоятелност в Търговския регистър, което до момента не се е случило, защото първоначалната молба от страна на фирмата е отхвърлена от Окръжен съд със десетки предписания и изисквания, които фирмата трябва да покрие и да вкара отново молбата. След това отхвърляне нова молба до момента не е вкарана, ако приемем информацията на сайта на Министерство на правосъдието за актуална. Също така в Търговския регистър до този момент фирмата не е вписана в производство на несъстоятелност.

Въпросите ми са следните:
1. Възможно ли е ситуацията да остане в това положение - фирмата да се откаже от производството и да не изпълни предписанията на съда за нова молба? Възможно ли е фирмата да се откаже от подаването на нова молба и да продължи дейността си? Какви действия мога да предприема в тази ситуация, за да си получа обезщетенията от фирмата или от фонда на НОИ?
2. Ако фирмата евентуално изпълни предписанията на Окръжния съд и бъде регистрирана в Търговския регистър в производство по несъстоятелност, за да кандидатствам към фонда на НОИ второто изискване е да имам бележка от работодателя за всички неизплатени задължения/обезщетения. Как мога да се сдобия с такава бележка при положение, че фирмата вече е закрита, офисите са затворени, всички колеги са освободени и никой не ходи на работа? Как мога да накарам фирмата да ми издаде такава бележка? Като цяло към кого и как мога да се обръщам при нужда от документи от фирма която вече е в производство по несъстоятелност?

Надявам се да съм описал казуса подробно и ясно.

Ще съм благодарен за вашата помощ.

С уважение,
Иван Петров
ivangenovpetrov2006
Нов потребител

Назад към Трудово право