начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Срок за възстановяване на работа

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срок за възстановяване на работа

Мнениеот radi67 » 18 Юни 2007, 16:45

При спечелено трудово-правно дело и решение на съда в полза на работника, т.е. той да бъде вазстановен, има ли срок за подаване на иск от адвокат за влизане в сила на решение и колко може да бъде този срок? Благодаря
radi67
Нов потребител

Мнениеот ianeva » 18 Юни 2007, 17:02

Здравейте!
Нещо не мога да Ви разбера - иск за влизане в сила на съдебно решение?!?!? На самото съдебно решение, препис от което следва да получите, си е написано - обжалваемо ли е и в какъв срок или е окончателно. Поне до момента не съм срещала такова понятие "иск за влизане в сила на съдебно решение". Да не би да искате да попитате нещо друго - например кога следва да Ви възстановят на работа?
Уточнете въпроса си.
Успех!
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот sparklet_law » 18 Юни 2007, 17:08

За да бъде възстановен на работа работникът трябва да са налице следните предпоставки: Предявеният иск по чл.344 ал.1,т.2 КТ да е уважен с влязло в сила съд.решение /като срокът за предяваване на иска за възстановяване на работа е 3 годишен/ или акт /заповед/ на работодателя, с който се отменя уволнението и се разпорежда възстановяването.
sparklet_law
Младши потребител

Мнениеот sparklet_law » 18 Юни 2007, 17:18

Ако имате предвид в какъв срок може да бъдете възстановен на работа след спечелването на делото, то важи следното: трябва да имате изразена готовност за явяване на предишната си работа и започване на възстановените си трудови правоотношения в определения от закона двуседмичен срок от получаване на съобщението /чл.345 ал.1 КТ/.Срокът за явяване на работа се изчислява в календарни дни, като е необходимо да се явите дори само веднъж за изпълняване на трудовите си задължевия в определените работни дни до изтичането на срока.Освен ако нямате основателни причини да не присъствате,например ако се разболеете, което не ви пожелавам...
sparklet_law
Младши потребител

Мнениеот sparklet_law » 18 Юни 2007, 17:23

И още нещо: депозирането на молба до работодателя за изразяване на желанието за връщане на работа не се счита за доказателство за присъствие. Необходимо е действително присъствие.
sparklet_law
Младши потребител

10X

Мнениеот radi67 » 19 Юни 2007, 09:15

Много благодаря и най-вече на sparklet_law. Всъщност ситуацията е следната: Спечелих е дело за възстановяване и работодателят не обжалва. Вече работя на друга работа и искам да остана на нея, но съм по заместване и трябва да изчакам 2-3 месеца , за да е ясно дали ще ме оставят на постоянен договор. В същото време трябва да се върна на първата си работа, където ме възстановява съда. Официално още не съм получила съдебното решение. Адвокатката ми каза че трябва да подаде искане в съда за това решение. Въпросът е има ли срок за подаването на това решение?
radi67
Нов потребител

Назад към Трудово право