Здравейте Колеги,
Ще си позволя да помоля за помощ за въпрос, който имам нуждада да уточня.
Прочетох (до колкототова е възможно) подфорума и след като се запознах с мненията Ви и предоставените становища на НОИ, бихте ли ме насочили, дължи ли осигурителни вноски като самоосигуряващо се лице съдружник в ООД ако не полага личен труд (в учредителния акт е записано, че съдружниците нямат задължение за полагане на личен труд).
В случай, че същото лице бъде управител и се осигурява и в друго дружество като управител, и в ДУК е упоменато, че той извършва дейността безвъзмездно- дължи ли осигурителни вноски като самоосигуряващо се лице, ако в дрругото дружество не се осигурява на максималния осигурителен доход?
Предварително благодаря и ме извинете ако изказът ми е неточен, за съжаление оигурителното право е доста далеч от мен.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 06:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дължи ли осигурителни вниски съдружник, който не полага труд
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Дължи ли осигурителни вниски съдружник, който не полага труд
Ако е само съдружник, щом не полага труд в дружеството, не дължи осигурителни вноски.
Ако е вписан и като управител (заедно и поотделно и т.н.), това е достатъчно основание да се предполага, че упражнява труд - от там се осигурява или поне на прага за съответната дейност (ако в договора за управление пише някакво възнаграждение) или като самоосигуряващо се лице, ако е без определено възнаграждение
Ако е вписан и като управител (заедно и поотделно и т.н.), това е достатъчно основание да се предполага, че упражнява труд - от там се осигурява или поне на прага за съответната дейност (ако в договора за управление пише някакво възнаграждение) или като самоосигуряващо се лице, ако е без определено възнаграждение
- prnedev
- Активен потребител
Re: Дължи ли осигурителни вниски съдружник, който не полага труд
Благодаря за компетентната помощ.
- irina_van
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|