начало

Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие

Съвет за регистрация на ЗП или фирма с дейност в земеделието

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съвет за регистрация на ЗП или фирма с дейност в земеделието

Мнениеот tu6an » 05 Юли 2009, 18:55

Имаме наши зем.земи 70 дек.и възможност да наемем още 60 дек.разполагаме и с трактор,но до сега не сме се занимавали с зем.дейност и искаме да си обработваме сами тези земи,но не знам как ще е по-изгодно да се започне дйност /за житни култури/ като ЗП или Фирама/СД-която не работи от 2 год./ Ако може някой да ме насочи за плюсовете и минусите и като финанси кое ще ми е по- изгодно. Ще съм много благодарен!!!
tu6an
Младши потребител

Re: Съвет за регистрация на ЗП или фирма с дейност в земеделието

Мнениеот prnedev » 06 Юли 2009, 11:19

Ами малко е трудно да се отговори с два три реда... Просто са необходими някои уточнения, за да може да ви се отговори коректно. Например имате ли други доходи - по трудов договор отнякъде?
Съвсем накратко са възможни два варианта:
1. Ако ще се издържате само от обработката на тези 130 декара и евентуално продавате на пазара (или на прекупвачи) САМО продукцията, която сте изкарали от тази земя - тогава ще ви е изгодно да се регистрирате като земеделски производител.
2. Ако имате други доходи, прекупувате продукция и я продавате на пазара - тогава няма значение как ще организирате дейността - дали ще бъде като регистриран земеделски производител или като фирмаджия - осигуровките са едни и същи.

Няма да е лошо да направите една консултация със счетоводител, за да направите заедно предварителни сметки, защото съм сигурен, че не предвиждате някои задължителни месечни харчове. Разбира се, много е вероятно да се наложи да поговорите и с адвокат за дооформяне на подробностите.
prnedev
Активен потребител

Назад към Данъчно право