начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

самоосигуряващо се лице и постановление N:332 на МС

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

самоосигуряващо се лице и постановление N:332 на МС

Мнениеот maya_madjarova » 05 Май 2010, 13:05

Как се анализира следният проблем.
През изминалата 2009 година ежемесечно като самоосигуряващо се лице плащам осигуровки за базова заплата 1000лева.Счетоводната къща подава към НАП ежемесечни декларации в които описва направените от мен плащания,като управител на фирма.Така...през декемви се разболях-3дни болничен.Предадох го за осчетоводяване.КАКВО се случи!Не ми се изпаща болничният понеже,не съм подала в началото на годината декларация,с която декларирам,че започвам дейност..от счетоводната къща също пропускат подаването й.КАКВО гласи закона от :
С Постановление № 332 на МС от 30 декември 2009 г. са направени изменения и допълнения в Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина. Постановлението е публикувано в ДВ бр. 2 от 8 януари 2010 г. Заглавието на наредбата се изменя така: ”Наредба за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица”.
Влязал в сила със ЗАДНА ДАТА!
: “При започване и възобновяване на трудовата дейност, ако декларацията за вида на осигуряването не е подадена в 7 - дневния срок, лицето подлежи на осигуряване само за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт.”

С направеното допълнение в разпоредбата самоосигуряващите се, които не са спазили седемдневния срок за подаване на декларация за започване и възобновяване на трудова дейност, подлежат на задължително осигуряване само за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, т.е. след изтичане на срока те не могат да изберат осигуряване и за общо заболяване и майчинство. Промяна на вида на осигуряването лицата могат да направят в срока, определен в чл. 1, ал. 4 от наредбата. Когато декларацията за започване и възобновяване на осигуряването е подадена след определения 7-дневен срок, самоосигуряващите се губят правата си за получаване на парични обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване дори и в случаите, в които фактически са внасяли вноските си и за фонд “Общо заболяване и майчинство”.
както и следното:
Въпреки, че изричният текст в чл. 1, ал. 3 от наредбата не съществува преди 1 януари 2010 г., и преди тази дата правото на самоосигуряващото се лице да заяви осигуряване за общо заболяване и майчинство се погасява с изтичането на 7-дневния срок. Това е така, тъй като този срок е преклузивен и не се допуска лицето да черпи права от неизправното си поведение. Поради това с оглед отпускането на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване разпоредбата се прилага и преди тази дата.

ЗНАЧИ ЗАКОНА ТВЪРДИ,ЧЕ ИМАМ НЕИЗПРАВНО ПОВЕДЕНИЕ И СЪЩЕВРЕМЕННО ЗАКОНОВО НАП ПРИБИРА ЕЖЕМЕСЕЧНО ПАРИТЕ МИ!
maya_madjarova
Младши потребител

Re: самоосигуряващо се лице и постановление N:332 на МС

Мнениеот maya_madjarova » 10 Май 2010, 18:29

Права ли съм?и съветвате ли ме да си търся правата?
maya_madjarova
Младши потребител

Re: самоосигуряващо се лице и постановление N:332 на МС

Мнениеот maya_madjarova » 20 Юли 2010, 09:42

Благодаря на екипа на омбудсмана!Оказа се,че съм права!Нои ще коригират нещата!
maya_madjarova
Младши потребител

Назад към Данъчно право