начало

Авансов данък от наем

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Авансов данък от наем

Мнениеот krist63 » 31 Яну 2011, 14:38

Незнам дали тук да задам въпрос, но след толкова мислене, четене и питане, ще Ви бъда благодарен и ако тук дадете мнение по този казус. Сигурно има доста хора в България като мен.

Аз съм ЕТ и съм под наем на имот - Платен Паркинг, на който собствениците са наследници на реституиран имот - общо към 30 лица. Преди време имаха разправии между тях и оттогава всеки започна да си взема наема, за което им издавах и отделни разписки за наем. С промените на ЗДДФЛ чл. 44 и 45, трябва да им удържам авансово данъка за да го внасям и да им издавам сметка за изплатени суми и служебна бележка. Не намерих обстойна информация за следното:
Мога ли, да издам сметката за изплатени суми, в която да изброя всичките собственици на имота и те най отдолу да се разпишят на нея, като приложа и Договора за наем, а служебните бележки да са на всеки собственик поотделно? Или трябва да издавам на всеки собственик поотделно сметка за изплатени суми и служебната бележка?
Много ще ви бъда благодарен за мнения.
krist63
Младши потребител

Re: Авансов данък от наем

Мнениеот microfinance » 31 Яну 2011, 18:25

Трябва да издадете на всеки собственик поотделно сметка за изплатени суми и служебни бележки (2 бр.)
microfinance
Потребител

Мнениеот fighter » 31 Яну 2011, 18:39

На всеки отделно! Дано поне не ви вдигнат наема както правят повечето.
fighter
Потребител

Мнениеот krist63 » 31 Яну 2011, 20:42

ОК бая писане и печатане ще става :cry: .
Но имам и друго питане.
1. Мога ли да внеса данъка наведнъж за всичките собственици или трябва пак за всеки поотделно?
2. Мога ли да издавам Сметките за изплатени суми и служебната бележка на тримесечие или повече, защото по принцип повечето собственици идват на два, три месеца да си вземат наема, защото сумите им са малки и са извън района на имота и реално плащането на дохода става на три или повече месеца?

Благодаря за отговорите
krist63
Младши потребител

Мнениеот microfinance » 01 Фев 2011, 20:22

1. Да, с едно платежно.
2. Да, при условие, че подпишете анекс към договора за плащане на тримесечие (или друг период)...
microfinance
Потребител

Назад към Данъчно право