начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

облагаем доход след делба на наследствен имот

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

облагаем доход след делба на наследствен имот

Мнениеот volkan » 18 Апр 2012, 13:01

Със сестра си разделихме наследствени ниви от баща ни чрез доброволна делба през 2012 г. Оформиха се два дяла-моя на стойност 2000 лева, а на сестра ми 3000 лева. За уравняване на моя дял, сестра ми изплати сумата от 500 лева.
1. Интересува ме ако след 1 година продам нивите, които получих в дял след делбата, получената сума от продажбата ще бъде ли облагаем доход съгласно ЗДДФЛ?
2. Сумата в размер на 500 лева, която получих от сестра си за уравняване на двата дяла при делбата представлява ли облагаем доход за мен и трябва ли да я декларирам в годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ през 2013 г.?
volkan
Младши потребител

Re: облагаем доход след делба на наследствен имот

Мнениеот prnedev » 18 Май 2012, 05:06

По точка първа - продавайте, няма да е облагаем доход (чл.13 ал.1 т.26)
По точка втора - не е облагаем доход (вижте горе), защото на практика вие сте "продали" земя на сестра ви, тя я е купила от вас, и ви е платила 500 лв.
prnedev
Активен потребител

Назад към Данъчно право