начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Скандален отказ за регистрация по ЗДДС

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Скандален отказ за регистрация по ЗДДС

Мнениеот pavlovisd » 15 Май 2009, 13:25

Колеги, случи ми се нещо много интересно: тези, за които работя, ми отказаха ми регистрация по ЗДДС. Описах казуса в http://www.odit.info , защото съм бясна и мисля да му дам широка гласност. Предоставям го и на вас за професионален коментар.

Съдружник и управител съм на малка провинциална одиторска фирма, която скоро превиши облагаемия оборот за задължителна регистрация. Подадохме си чинно заявлението, както го пише по книжките, пък и както сме го правили много пъти, не една идве фирми сме регистрирали, нали това ни е занаят.
Обаче ... "компетентният" орган направил справка и видял, че аз, освен управител на одиторската фирма, съм и синдик на несъстоятелно дружество, което има 140 хиляди задължения по ЗДДС. И ...(сега седнете ако сте прави, че да не паднете) ... ми връчиха искане да предоставя обезпечение на задълженията му, за да се регистрираме по ЗДДС. Естествено, че не предствих такова обезпечение, вследствие на което ми беше отказана регистрация.
Какво всъщност се случи?
Аз, като синдик, полагам усилия и водя дела да намеря пари и да платя задълженията на държавата, а тя ме наказва за това. И то противозаконно, защото данъчните не могат да прилагат текстовете на закона !!!
Какво следва?
Този месец пак подадох заявление, защото пак сме над 50 хиляди, подадох и жалба срещу отказа. Чакам да видя до къде ще стигне това недоразумение.
Отказът и жалбата съм качила на фирмения ни сайт http://www.rimesaodit.com в секция "За клиенти", подсекция "За бъдещи клиенти".
pavlovisd
Младши потребител

Re: Скандален отказ за регистрация по ЗДДС

Мнениеот DEKAH » 15 Май 2009, 14:48

..............
Последна промяна DEKAH на 19 Май 2009, 23:07, променена общо 1 път
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 15 Май 2009, 14:52

И аз нищо скандално не виждам! :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот pavlovisd » 15 Май 2009, 14:56

Скандална е некомпетентността на "компетентните" органи и тоталната им неадекватност. Скандално е, че работя като синдик, за да събирам техните вземания, а те дори не могат да го разберат.
Всъщност, твърде малко юристи разбират търговското право, особено несъстоятелността, както личи и по мненията във форума, :)
pavlovisd
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 15 Май 2009, 14:59

pavlovisd написа:Всъщност, твърде малко юристи разбират търговското право, особено несъстоятелността, както личи и по мненията във форума, :)

:lol: :lol: :lol:
Смях в залата, мъртвия да влезе.Госпожо Вие разбирате от търговско , а и всякакво право , точно толкова , колкото и аз от отдит и счетоводство! :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 15 Май 2009, 15:08

Вие не знаете ли колко голяма работа са одиторите - от право разбират повече от юристите, че и оценки на юристите дават. 8)

А иначе - Деки, явно дамата е станала синдик на дружеството в производство по несъстоятелност, след като то е задлъжняло за ДДС, не му е била управител, т.е. отказът явно наистина е неправилен.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 15 Май 2009, 15:26

portokal написа:А иначе - Деки, явно дамата е станала синдик на дружеството в производство по несъстоятелност, след като то е задлъжняло за ДДС, не му е била управител, т.е. отказът явно наистина е неправилен.

Което в никакъв случай не го прави скандален. :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот gudio » 15 Май 2009, 15:39

8) Според мен наистина данъчните са се изложили. Синдикът е орган по несъстоятелността, а не "управител" на фалирало дружество, когото да санкционират с разни откази... следващата стъпка сигурно ще бъде данъчните да предложат и паспортно ограничение по ЗБДС на синдика :wink: :oops: :oops: :oops:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот toti99 » 15 Май 2009, 16:23

Правомощия на синдика

Чл. 658. (1) Синдикът има следните правомощия:
1. представлява предприятието;
2. управлява текущите му дела;

Само да попитам ...синдика не е ли управляваш орган ....като имаме предвид горния текст.
toti99
Потребител

Мнениеот gudio » 15 Май 2009, 16:33

Закон за българските документи за самоличност написа: Чл. 75. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Не се разрешава напускане на страната, а паспорти и заместващи ги документи не се издават на:
....

5. (доп. - ДВ, бр. 45 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 29 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) лицата, за които е поискана забрана по реда на чл. 182, ал. 2, т. 2, буква "а" и по чл. 221, ал. 6, т. 1, букви "а" и "б" от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

:lol:
ДОПК написа:Чл. 182. (2) Едновременно със или след поканата по ал. 1 органът по ал. 1 може:

.....

2. ако задължението е по-голямо от 5000 лв. и не е представено обезпечение в размер на главницата и лихвите, да поиска от органите на Министерството на вътрешните работи:

а) да не се разрешава на длъжника или на членовете на контролните или управителните му органи напускане на страната :lol: , както и да не се издават или да се отнемат издадените паспорти :!: :lol: и заместващите ги документи за преминаване на държавната граница;

Абе, направо в затвора да ги вкарват синдиците :mrgreen:

:shock: Вие по принцип, сериозно ли смятате - всички (с изключение на Portokal), че данъчните са били... :oops: :shock: :shock: прави :?: :!:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 15 Май 2009, 16:37

Хахахахахахах, баси идиотщината ;-)))
prnedev
Активен потребител

Мнениеот portokal » 15 Май 2009, 16:39

Като гледам, никой не смята (може би само Тоти евентуално - ама евентуално), че данъчните са прави. Но последното Гъдьово изказване беше силно в Гъдьов стил. :wink:
Последна промяна portokal на 15 Май 2009, 16:42, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот gudio » 15 Май 2009, 16:42

:D Това, мисля, е христоматиен пример за "буквоядство" - как не трябва да се чете и тълкува (буквално) закон. Ама... такива са ни явно "правоприлагащите" :oops: :oops:
Скандалното обаче, е че във форума се намериха хора, които не намират нищо скандално в това, даже намекнаха, че отказът е правомерен :shock: :?: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот portokal » 15 Май 2009, 16:46

...такива са ни явно "правоприлагащите"

Такива са, Гъдьо, до един са такива (ти, както знаем, не си от правоприлагащите). Мразят частниците, подмазват се, жадуват за "закриването" на частните съдебни изпълнители, щот последните са врагове и на съда, и на адвокатите, и на всичкото отгоре не употребяват думата "скандално", с което намекват разни работи. 8)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 15 Май 2009, 16:49

gudio написа::D Това, мисля, е христоматиен пример за "буквоядство" - как не трябва да се чете и тълкува (буквално) закон. Ама... такива са ни явно "правоприлагащите" :oops: :oops:
Скандалното обаче, е че във форума се намериха хора, които не намират нищо скандално в това, даже намекнаха, че отказът е правомерен :shock: :?: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Tц , тц , аз също не виждам друг , освен toti може би , да твърди че отказа е правилен.А доколко една грешка е скандална , всеки мисля , че може да изрази мнение.Разбира се , знам че ЧСИ не правят никога грешки при приложение на закона , а ако правят никога не са скандални! :wink:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 15 Май 2009, 16:57

Е, е, е, е, я не се ядете за глупости ;-))))
Гъдьо, имаш ли нещо против да те цитирам - в смисъл начинът на четене на закона ;-))) Много ми харесва. Да вземем да го предложим и на ченгетата 8) :lol: 8) :mrgreen: :mrgreen:

Ама то да си синдик било много опасна работа :roll: Как така синдик ще ходи на екскурзия в Истанбул, примерно :P
prnedev
Активен потребител

Мнениеот gudio » 15 Май 2009, 17:28

portokal написа:

Такива са, Гъдьо, до един са такива (ти, както знаем, не си от правоприлагащите). Мразят частниците, подмазват се, жадуват за "закриването" на частните съдебни изпълнители, щот последните са врагове и на съда, и на адвокатите, и на всичкото отгоре не употребяват думата "скандално", с което намекват разни работи. 8)

:shock: :?: Тебе пък какво те прихваща ? Какви частници и прочие зловредници пак ти се привиждат ? :o За твое сведение :wink: АЗ се изживявам :!: представи си :lol: именно от категорията на "праворилагащите" (аме не "от тия").
:idea: Досещам се май - пак са ви трън в очите, този път май... одиторите ("с едно печатче - прас, пък нищо не чели и не гледали - мно-о-о-о-о-го пари за заверка") и... синдиците - `щото изедници, връзкари, видиш ли - уволняват хорицата, не им плащат заплатите, пък на безценица разпродават активи ?
Ъм-м-м ? Това ли било :?: :mrgreen:
Да ви пусна ли за разтуха пак онази картинка с гроздето ?
Вземете пратете синдика на адвокат, а ? :mrgreen:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот portokal » 15 Май 2009, 17:36

За твое сведение :wink: АЗ се изживявам :!: представи си :lol: именно от категорията на "праворилагащите"

Е те това се опитах да ти намекна и аз, понеже като говориш за намеци, реших, че ги и усещаш. :D

На мен всички частници са ми трън в очите, Гъдьо - не се хаби повече, нали сме се разбрали. А на останалите им се подмазвам. 8)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 15 Май 2009, 17:43

gudio написа:
portokal написа:

:shock: :?: Тебе пък какво те прихваща ? Какви частници и прочие зловредници пак ти се привиждат ? :o За твое сведение :wink: АЗ се изживявам :!: представи си :lol: именно от категорията на "праворилагащите" (аме не "от тия").
:idea: Досещам се май - пак са ви трън в очите, този път май... одиторите ("с едно печатче - прас, пък нищо не чели и не гледали - мно-о-о-о-о-го пари за заверка") и... синдиците - `щото изедници, връзкари, видиш ли - уволняват хорицата, не им плащат заплатите, пък на безценица разпродават активи ?
Ъм-м-м ? Това ли било :?: :mrgreen:
Да ви пусна ли за разтуха пак онази картинка с гроздето ?
Вземете пратете синдика на адвокат, а ? :mrgreen:

Пусни я , картинката е много смешна!
Гудио обаче съвсем е минал на "отсрещния" тротоар.Не се засегна като юрист , от твърдението на един одитор , че повечето юристи не разбират от търговско право , за разлика от тях , може би.И то забележка , намекната , след мнение на уважаван колега във форума , и то точно с познанията си по търговско право.Обаче изпадна в абсолютен потрес , защо лошите данъчни , буквоядци по правило , са прецакали брата синдик.И той осребрява имущество , днеска синдиците , утре ЧСИ...., аааа на бой! :lol: :lol:
Синдик при адвокат? :shock: :shock: :shock: .Може , ако адвоката си плати за консултация , по търговско право! :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот gudio » 15 Май 2009, 17:53

REVOLUTION написа: Гудио обаче съвсем е минал на "отсрещния" тротоар.Не се засегна като юрист , от твърдението на един одитор , че повечето юристи не разбират от търговско право , за разлика от тях , може би.И то забележка , намекната , след мнение на уважаван колега във форума , и то точно с познанията си по търговско право.Обаче изпадна в абсолютен потрес , защо лошите данъчни , буквоядци по правило , са прецакали брата синдик.И той осребрява имущество , днеска синдиците , утре ЧСИ...., аааа на бой! :lol: :lol:

Гъдьо седи на отсрещния тротоар и чат-пат поглежда (с носталгия :cry: ) към форума... Осъзнайте се, бе... Какъв е тоя рефлекс на всеки да скачате и "съсловно" да го оплювате :? Отказът е достатъчно скандален и това е точната дума, а смея да заявя, че всеки синдик (освен ако не фигурира символично в списъка) познава доста добре... търговското право, нищо, че може и бивш военен да е :lol: (познавам двама такива... 8) ). Още се чудя как не го изпратихте синдика на адвокат :roll:
Аватар
gudio
Активен потребител

Следваща

Назад към Данъчно право