Привет, бих искала обясня първо ситуацията. Работя на безсрочен трудов договор, преди месец излезнах по майчинство. Две седмици след това размразих фирмата си (ЕТ) защото отворих магазинче. Там работи съпругът ми, на който плащам осигуровки. Но счетоводителката ми, каза, че съм длъжна да се самоосигурявам като управител на фирмата, без значени, че съм осигурена на друго място. Това добре съгласна съм...
Но аз съм по майчинство...
Демек след като получвам обещетение за майчинство и е прекратена осигуровката ми (към фирмата в която съм на безсрочен трудов договор) по чл. 10 от КСО, длъжна ли съм да се самоосигурявам като управител на ЕТ? Надявам се да съм обяснила ситуацията разбираемо
- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
самоосигуряване при майчинство (при ет)
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: самоосигуряване при майчинство (при ет)
формално счетоводителката е права - трябвало е да податете декларация за започване на трудова дейност - едноличен търговец. Друг е въпроса, че ефективно осигуровки няма да плащате докато сте в майчинство.
Като свърши майчинството, тогава или ще трябва да назначите прокурист или да започнете да се самоосигурявате
Като свърши майчинството, тогава или ще трябва да назначите прокурист или да започнете да се самоосигурявате
- prnedev
- Активен потребител
Демек след като получвам обещетение за майчинство и е прекратена осигуровката ми (към фирмата в която съм на безсрочен трудов договор) по чл. 10 от КСО
Лека поправка: Не се счита за прекратяване на трудова дейност времето, през което осигуреното лице получава обезщетение за временна неработоспособност (било поради общо заболяване или бременност и раждане) Тези периоди се зачитат за осигурителен стаж, без да се дължат осигурителни вноски (чл. 9 ал. 2 т.5)
Ако не се осигурявате за ОЗМ, а само за пенсия, си дължите осигуровки за времето, през което сте в болнични и майчинство за дейността ви като ЕТ
Вие в момента сте в нарушение, защото не сте подновили самоосигуряването си. Ако решите да го подновите, мислете дали ще изберете и осигуряване за болнични и майчинство.
На ваше място обаче, наред с подновяване на самоосигуряването, бих се замислил дали със съпруга да не образуваме едно ООД, да заличим ЕТ-то и съпругът да се самоосигурява вместо да го осигурявате по трудов договор. А вие да си гледате бременността и майчинството.
-
atevasile - Потребител
atevasile написа:Ако не се осигурявате за ОЗМ, а само за пенсия, си дължите осигуровки за времето, през което сте в болнични и майчинство за дейността ви като ЕТ
Това не е вярно , наличието или липсата на осигуровки за ОЗМ няма никакво отношение към дължимите пенсионни осигуровки (чл.6 ал.2 КСО - Доходът, върху който се дължат осигурителни вноски, включва всички възнаграждения, включително начислените и неизплатени и други доходи от трудова дейност...)
Осигуровките за общо заболяване и майчинство имат отношение само до правото на обезщетение, изплащано от НОИ.
Иначе за нарушението по НООСЛБГРЧ, има си го
- prnedev
- Активен потребител
Това не е вярно , наличието или липсата на осигуровки за ОЗМ няма никакво отношение към дължимите пенсионни осигуровки
Ами май не се разбираме правилно. Ще пробвам пак. Ако едноличният търговец боледува (бременее ), но не се самоосигурява за ОЗМ, има право да прекрати трудова дейност, съответно самоосигуряването и внасянето на всякакви осигуровки. Ако предприятието в този период ще функционира, е необходим прокурист. Но ако въпреки състоянието си продължи да извършва дейност, следва да си внася всички "нормални" осигуровки, независимо, че получава обезщетение за ОЗМ на основание осигуряване по трудовото правоотношение.
Ако ЕТ е осигурен за ОЗМ, по време на болнични за общо заболяване и майчинство не внася дължимите осигуровки за ДОО, без да се налага да се прекъсва самоосигуряването и да се назначава прокурист за този период.
-
atevasile - Потребител
До едно време говорим едно и също )))
Варианта - ЕТ се осигурява с големите осигуровки - сме на едно мнение
Варианта - ЕТ се осигурява на малките осигуровки - не сме на едно мнение ))
Ако правилно те разбирам - когато човек е болен, в болница, или чорбаджийката ражда - ти казваш, че в същото време работи (осъществява трудова дейност) и затова се осигурява за пенсия.
Ето на това аз казвам, че не е вярно - просто си взема болничният лист, и въпреки че няма право на обезщетения, той е оправданието за еди кои си дни, че не е извършвана трудова дейност - от там няма осигуровки, от там дните с осигуряване в Д1
Варианта - ЕТ се осигурява с големите осигуровки - сме на едно мнение
Варианта - ЕТ се осигурява на малките осигуровки - не сме на едно мнение ))
Ако правилно те разбирам - когато човек е болен, в болница, или чорбаджийката ражда - ти казваш, че в същото време работи (осъществява трудова дейност) и затова се осигурява за пенсия.
Ето на това аз казвам, че не е вярно - просто си взема болничният лист, и въпреки че няма право на обезщетения, той е оправданието за еди кои си дни, че не е извършвана трудова дейност - от там няма осигуровки, от там дните с осигуряване в Д1
- prnedev
- Активен потребител
Трябва да питаме "шефа" - ти си по-гъст с него. Поемаш ли ангажимент
-
atevasile - Потребител
Макар че преди да се позова на "шефа" беше по-добре да се позова на КСО - чл. 9 ал. 2 т. 5
т.е - ако се осигуряваш за озм - не правиш вноски, ако си го спестил - правиш вноски или ....обявяваш прекратяване на самоосигуряването
(2) За осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето:
...
5. (нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г., изм., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) през което самоосигуряващите се лица, които се осигуряват за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт и за общо заболяване и майчинство, са получавали парични обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане и отглеждане на малко дете и периодите на временна неработоспособност, бременност и раждане и за отглеждане на малко дете, през които не са имали право на парично обезщетение
т.е - ако се осигуряваш за озм - не правиш вноски, ако си го спестил - правиш вноски или ....обявяваш прекратяване на самоосигуряването
-
atevasile - Потребител
Осигурена съм по всички показатели във фирмата в която се водя на договор. ЕТ-то функционира седмица-две след като получих първия болничен лист. До този момент ет-о не е функционирало.
- lalovska
- Нов потребител
atevasile написа:Макар че преди да се позова на "шефа" беше по-добре да се позова на КСО - чл. 9 ал. 2 т. 5
Така де ))) моите приказки не противоречат на това - т.е., ако си плащаш осигуровките, ще ти се признава осигурителен стаж, но като не работиш, нямаш основание (освен желание) да плащаш, за да ти се признава стаж.
Просто това е - ето, мацката ако не работеше другаде, и роди, да се е осигурявала на малкият процент - по време на "болничните" просто си стои в къщи, не получава обезщетение, не и се води осигурителен стаж. Но няма основание за задължително осигуряване през това време
Иначе "шефа" с най-голямо удоволствие, ама да пооздравее човека
Макар че... чл.3 ал.4 от НООСЛБГРЧ е на твоето мнение, на мен никак не ми харесва и затова предпочитам чл.4 от същата наредбичка, независимо от съответните неудобни разходки до данъчното ;-D
Но специално за тука описаната ситуация - съгласен съм... дължат се осигуровки, поде докато се подаде прословутото ОКД-5 за големият процент
- prnedev
- Активен потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|