Здравейте,
Работя на трудов срочен трудов договор със срок до февруари 2011 г. От месец януари 2011 г. по средата живот и здраве трябва да излезна в болничен (45 дни преди очаквания термин). Ако работодателят не ми поднови договора ще получавам ли майчинство. Имам непрекъснат трудов стаж.
Съгласно промените свързани с правото и размера на паричните обезщетения за майчинство от 1 януари 2009 г. :
С изменението на чл. 48а от Кодекса за социално осигуряване (КСО), в сила от 1 януари 2009 г., се регламентира, че осигурените лица имат право на парични обезщетения за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за общо заболяване и майчинство. Изискването за 12 месеца осигурителен стаж се отнася за лицата, при които отпускът поради бременност и раждане е започнал след 31.12.2008 г.
Аз имам непрекъснат трудов стаж, но ако към момента на раждане нямам договор, но имам изискваните 12 месеца стаж имам ли право на обезщетение?
Ваши колеги казват че намам право , но ще получавам социални помощи, което ми се струва абсурдно!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 21:11 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ще имам ли право на майчинство от НОИ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Ще имам ли право на майчинство от НОИ?
намери някой да те назначи на безсрочен трудов договор
- kattt_1
- Младши потребител
kattt_1 написа:намери някой да те назначи на безсрочен трудов договор
И гледай на тоя някой аз да не съм счетоводител, че няма да стане. Освен ако не подпишеш молба за напускане без дата и не дадеш авансово парите за осигуровките и всички обезщетения, които ще ти се положат при съкращението.
А защо не вземеш сама да си регистрираш дружество, или да се регнеш като упражняваща свободна професия и да вземеш живота си в свои ръце.
-
atevasile - Потребител
атевасиле е много прав/а/,
регистрираш се,само при необходимост,но става въпрос за АКО стане нещо , на свободна професия Булстат по ЕГН,напр. като застрахователен агент , подаваш Окд 5-декларация за самоосигуряващо се лице в НАП с вид осигуряване-всички осигурителни случаи/там е включен и ОЗМ,т.е. 3,5 % допълнително/ и имаш право и на болнични и на майчинство ако нямаш прекъсване на осигуряването.Освен това осиг. доход за самоосиг е мин. 420 лв/115.50 лв/м /. и можеш да стигнеш до 2000 лв осиг. доход.-така ще вземаш повече майчинство.Ако имаш възможност можеш и сега да се регистрираш -по-добре.
регистрираш се,само при необходимост,но става въпрос за АКО стане нещо , на свободна професия Булстат по ЕГН,напр. като застрахователен агент , подаваш Окд 5-декларация за самоосигуряващо се лице в НАП с вид осигуряване-всички осигурителни случаи/там е включен и ОЗМ,т.е. 3,5 % допълнително/ и имаш право и на болнични и на майчинство ако нямаш прекъсване на осигуряването.Освен това осиг. доход за самоосиг е мин. 420 лв/115.50 лв/м /. и можеш да стигнеш до 2000 лв осиг. доход.-така ще вземаш повече майчинство.Ако имаш възможност можеш и сега да се регистрираш -по-добре.
- savov_at
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|