начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Болничен

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Болничен

Мнениеот sunrise » 13 Окт 2010, 15:03

Колеги, искам да питам тези от Вас, които са си позволчвали лукса да ползват болнични следното:
Собственик на ЕТ излиза в болничен поради бременост и предстоящо раждане.
Носи си болничния в НОИ, откъдето заявявят, че първо трябва да се внесат осигуровките за този месец и тогава да подава болничния. На въпроса: Те нали се дължат до 10 следващия месец, отговорът е , че следва да се внесат сега.
Почвам да ровя, но ми се струва някакво безумие.
sunrise
Активен потребител

Re: Болничен

Мнениеот Melly » 13 Окт 2010, 15:56

Естествено, че е безумие, sunrise. :D
Месецът не е изтекъл, все още. Осигуровките се внаст до 10-то число на следващия месец, без значение, че по размер ще бъдат по-малка сума, съответстваща на дните, предхождащи датата на Б.Л.
НОИ не може да откаже да го приеме. Единствената последица ще бъде тази, че изплащането на обещетението поради бременност и раждане ще се забави във времето.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 14 Окт 2010, 17:44

A, не може. Върнали са я като 2 и 2 -4.Явно пари трябват и то днес! :D
Аз си мисля да го прати по пощата, да видя как ще откажат.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 14 Окт 2010, 18:19

Ако болничният е от този месец - септември, той се носи в НОИ през следващия месец - октомври, след като са платени осигуровките за месец септември, до 11 дни, ако не се лъжа след плащането им и подаване на съответните декларации обр. 1. От там нататък винаги първо се плащат осигуровките /здравните/, подават се декларации, и след това пускат плащането на обезщетението от НОИ.
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот Melly » 14 Окт 2010, 18:49

И къде пише, че БЛ трябва да "преспи" докато му дойде времето да бъде предаден в НОИ? :oops: :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 14 Окт 2010, 19:51

Не ми се търси къде го пише. На питащия ще кажа, че от опит имам инфото. Бях една година "по майчинство", /свободна професия/, сега се върнах на работа, случва ми се да взимам болнични. Това е реда.
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот Гост. » 14 Окт 2010, 20:04

:roll: Съгласна съм с nevin_alibriam

чл. 10 от Наредба за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.
т.2 от самоосигуряващите се лица - не по-късно от 11 дни след внасянето на дължимите авансово осигурителни вноски за съответния месец.
:)
Гост.
Старши потребител

Назад към Данъчно право