начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Дружество по ЗЗД-може ли да има име и уникално ли е то?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дружество по ЗЗД-може ли да има име и уникално ли е то?

Мнениеот el_loco » 15 Апр 2006, 00:19

Zdraveite,
v momenta ste sazdavam DZZD i dosta neshta ne sa mi qsni. Parvo tova Dzzd ima li nqkakvi ograni4eniq v deinostta koqto moje da izvarshva i v perioda za tova. Stava duma za sistemi za nabludenie, pojaroizvestitelni sistemi. I tova DZZD ima li ima i moje li da bade unikalno. Moje li da se napravqt nqkolko DZZD-ta s edno i sashto ime?Ima li pravo da ima zapazen znak ili zapazena marka? I drugoto koeto bih iskal da popitam imeto na dadena firma moje li da se izpisva na angliiski na reklamnite materiali ? Principno kakvi sa pravilata pri imeto na firma (moje i da e OOD) i zapazen znak i marka i pri tqhnoto izpisvane na balgarski i angliiski? Mnogo ste bada blagodaren na vseki koito mi pomogne s kakvoto i da e kato informaciq
el_loco
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 25 Апр 2006, 10:54

Относно дружеството по ЗЗД - то може да има име, но не е уникално. Уникалност на име е характерна за търговските дружества, ЕТ, ЮЛНЦ.

Целта на това дружество е стопанска. Терминът "стопанска" би могъл да се разтълкува като "производство на стоки и услуги срещу заплащане". Трябва да се има предвид, че "стопанската цел" е понятие - по-широко от "търговската цел" или "търговската дейност", която всъщност представлява реализацията на тази цел. Така че в ТЗ, когато се говори за "търговска дейност" там се има предвид нещо, което е по-тясно от стопанската цел в ЗЗД. Напр. търговската дейност трябва да се извършва "по занятие" - нещо, което тук не е необходимо. Има лица, които извършват стопански дейности и не са търговци, напр. селските стопани - в ТЗ те не са търговци.
Гражданското дружество не е юридическо лице. То трябва да се разграничава от търговските дружества, така че дейността, която искате да извършвате трябва да не е визирана в ТЗ.

Мисля, че за тази дейност ще е по-добре да учредите ООД. Тази форма на тъговско дружество е много гъвкава и удобна.

Относно 2-я Ви въпрос - Имате право да изписвате името на фирмата на английски език, като се посочва в учредителният акт, как точно ще се изписва на английски език. Не бива да бъркате име и марка. За регистрация на търговска марка си има специална процедура.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

akokoev

Мнениеот akokoev » 25 Апр 2006, 11:27

I az bih posuvetval da registrirate OOD v slucaya!!!Osven vsicko posoceno ot "dekan", po nakoi speialni zakoni se iziskva zaduljitelno kacestvoto juridicesko lice (Pr: ZOP, NVMOP i dr.).
akokoev
Младши потребител

blagodarnosti

Мнениеот el_loco » 26 Апр 2006, 13:13

Zdravei Dekan blagodarq za otgovora, koito naistina sadarja neshto pove4e ot obi4ainite otgovori koito polu4avam. Mnogo blagodarnosti
el_loco
Нов потребител

Назад към Търговско право