начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Когато ЕООД приема нов съдружник и става ООД - КОЙ ПОДПИСВА

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот sunie » 08 Май 2006, 16:24

Ако се приемат двама съдружници (семейство) в ЕООДто, може ли с една молба до управителя (едноличния собственик) или трябва да са две отделни молби?

Предварително благодаря!
sunie
Младши потребител

Мнениеот sunie » 08 Май 2006, 16:25

Ако се приемат двама съдружници (семейство) в ЕООДто, може ли с една молба до управителя (едноличния собственик) или трябва да са две отделни молби?

Предварително благодаря!
sunie
Младши потребител

Мнениеот michoni » 08 Май 2006, 20:15

Според мен по-добре да се направят две отделни молби, все пак това са двама нови съдружника. Още повече, че ако в самата молба се описва броя на дяловете, които съответното лице иска да закупи /както аз правя примерно:)/, искането на двамата няма как да е в един документ. В крайна сметка, от двата варианта по-вероятно да ви оставят без движение е, ако подадете една обща молба. Така че давайте на сигурно, в тези молби поне няма какво толкова да се пише;)
michoni
Потребител

нов съдружник в ЕООД и регистрация на ООД

Мнениеот pepka_m » 16 Май 2006, 14:42

Това, което е казано преди мен е съвсем вярно, искам само да допълня някои подробности :
1. молбите са отделни от всеки нов съдружник.
2. освен гореизброените документи към заявлението за регистрация на ООД се прилага от всеки новоприет сдружник и двете декларации според изискванията Търговския закон. Не съм сигурна дали се наизисква задължително и копие на личната карта на всеки от новите съдружници, но може да си подготвите такива. Ако нещо липсва, съдията ще ви остави документите с невзето решение до внасяне на липсващите такива с ново допълнително заявление. Към целия набор от документи си прикрепете и квитанциите за внесените задължителни такси.
pepka_m
Младши потребител

Мнениеот sunie » 17 Май 2006, 11:08

Много благодаря за отговора, но имам още два въпроса.

Следва ли в молбите за приемане на нови съдружници да се изразява съгласие с дружествен договор, тъй като на практика към този момент все още няма такъв, а има учредителен акт???

А също молбите трябва да са две отделни, а следва ли да се изготвят и два отделни договора за прехвърляне на дялове с всяко от двете лица поотделно, или може с един договор за прехвърляне на дялове?

Предварително много благодаря!
sunie
Младши потребител

Мнениеот sunie » 17 Май 2006, 11:08

Много благодаря за отговора, но имам още два въпроса.

Следва ли в молбите за приемане на нови съдружници да се изразява съгласие с дружествен договор, тъй като на практика към този момент все още няма такъв, а има учредителен акт???

А също молбите трябва да са две отделни, а следва ли да се изготвят и два отделни договора за прехвърляне на дялове с всяко от двете лица поотделно, или може с един договор за прехвърляне на дялове?

sunie
Младши потребител

otdelni

Мнениеот pepka_m » 17 Май 2006, 11:17

sunie написа:Много благодаря за отговора, но имам още два въпроса.

в молбите ще изразят съгласие с действащия към момента учредителен акт, нотариално заверените договори за прехвърляне на дялове задължително са отделни, а към заявлението за вписване на промените в Съда прилагате и подписан от всички нови съдружници НОВ ДРУЖЕСТВЕН ДОГОВОР, в който са отразени всички нови промени, там се описват всички съдружници, дяловете им и всичко останало. Най- отдолу има подписи на всички съдружници, което удостоверява, че те се съгласяват и с новия дружествен договор. предварително може да упоменете в протокола с дневния ред за приемане на новите , че ще се обсъждат условията за написване и приемане на новия договор. Успех!
имам само едно може би нетактично питане: вие адвокат ли сте или не?
pepka_m
Младши потребител

Мнениеот sunie » 17 Май 2006, 11:55

Не, не съм адвокат.

Юрист съм, но отдавна не съм правила регистрация и пререгистрация на дружества.

В случая се касае до мой близък роднина, който ме помоли да му подготвя документите.

Отново съм Ви много благодарна!
sunie
Младши потребител

Мнениеот pepka_m » 17 Май 2006, 16:15

sunie написа:Не, не съм адвокат.

Юрист съм, но отдавна не съм правила регистрация и пререгистрация на дружества.

В случая се касае до мой близък роднина, който ме помоли да му подготвя документите.

Отново съм Ви много благодарна!

попитах Ви, защото и аз давах съвети по подобни питания, тъй като съм минала по същия път, но не съм нито юрист нито адвокат, но се оказва, че по едни и същи въпроси "колегите адвокати и юристи" оказват помощ на подобните, а за такива като мен се изказват, че сме некомпетентни, че сме използвали форума за лични облаги и др. подобни. още веднъж Ви се извинявам за нетактичния въпрос
pepka_m
Младши потребител

Мнениеот vega » 17 Май 2006, 18:54

Съни, в ЕООД не могат да се приемат двама съдружници. Ако са двама ще е ООД. Разликата в ЕООД и ООД е само в броя на собствениците.
vega
Потребител

Мнениеот vega » 17 Май 2006, 18:55

Съни, в ЕООД не могат да се приемат двама съдружници. Ако са двама ще е ООД. Разликата в ЕООД и ООД е само в броя на собствениците.
vega
Потребител

Мнениеот sunie » 18 Май 2006, 10:55

Точно така, при ЕООД собственика на капитала е един, но този собственик смята да продаде дялове от капитала на ЕООДто на други две лица, и в такъв случай ЕООДто става ООД.
sunie
Младши потребител

Мнениеот sunie » 19 Май 2006, 02:08

Не ви ли се струва все пак нелогично в молбата си за приемане новия съдружник да изразява съгласие с учредителния акт, тъй като той следва да отпадне и да се сключи нов дружествен договор между тримата съдружници???

Много благодаря!!!
sunie
Младши потребител

Мнениеот sunie » 19 Май 2006, 02:08

Не ви ли се струва все пак нелогично в молбата си за приемане новия съдружник да изразява съгласие с учредителния акт, тъй като той следва да отпадне и да се сключи нов дружествен договор между тримата съдружници???

Много благодаря!!!
sunie
Младши потребител

Мнениеот vega » 19 Май 2006, 15:40

Не е необходимо в молбата си за приемане като съдружник молителя да изразява съгласие с дружествения договор. В молбата се иска само да бъде приет като съдружник и да купи съответния брой дялове от капитала. :) Представя се нов дружествен договор с промените, подписан от всички съдружници.
vega
Потребител

Предишна

Назад към Търговско право