начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Забрана за предявяването за приемане на менителница

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Забрана за предявяването за приемане на менителница

Мнениеот g_jordanova » 18 Окт 2006, 14:45

Много моля разяснете ми какво означава "...Издателят може да забрани в менителницата предявяването й за приемане...". Какво следва от тази забрана?
Благодаря
g_jordanova
Младши потребител

Мнениеот Stirlitz » 18 Окт 2006, 18:32

Здрасти, значи, забраната за предяввяване на менителницата за приемане е правомощие само на издателя. Има няколко вида менителници, за които не е възможна такава забрана - чл. 476 ал. 2, ако въпреки забраната, менителницата се предяви и се приеме от платеца, то всичко е наред и няма нищо особено, но ако тя не се приеме от платеца, то издателят не отговаря в хипотезите на оговорност преди падежа. Нещо такова трябва да е :D
Stirlitz
Младши потребител

Мнениеот g_jordanova » 19 Окт 2006, 12:39

Много благодаря за помоща. :D Може ли да те помоля да ми разясниш и каква е давността за издаване на изпълнителен лист. Примерно сега както е със ЗЗ - хипотетично съм извършила протест, но платеца ме моли да изчакам 6 м. Максимум каква може да е паузата между издаването на протест и изкането на изпълнителен лист?
g_jordanova
Младши потребител

Назад към Търговско право