начало

Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото

прокурист

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

прокурист

Мнениеот Анди » 16 Фев 2005, 17:26

Колеги, бихте ли ми описали текста на пълномощно на прокурист?
Договор с прокурист имам, но пълномощното ме притеснява, да не пропусна нещо.
Благодаря.
Анди

Re: прокурист

Мнениеот sunshine_75 » 16 Фев 2005, 17:43

Ако впишете прокуриста в Търговския регистър, за какво Ви е пълномощно? И за пред кого?
sunshine_75
Потребител

Мнениеот lady_sy » 16 Фев 2005, 19:52

Възможно е договорът и пълномощното да се съдържат в един документ. В този случай на нотариална заверка ще подлежи подписа на управителя , положен върху този документ.
lady_sy
Нов потребител

Мнениеот Койчо от Конаре » 16 Фев 2005, 19:57

Е, де, как защо?! :-о
Койчо от Конаре

Мнениеот Койчо от Конаре » 16 Фев 2005, 19:59

И най-вече как ще го впишат без пълномощно?
Койчо от Конаре

Мнениеот rr » 16 Фев 2005, 21:20

в регистъра прокурист се вписва само на базата на нотариално заверен договор за прокура. Договорът измества пълномощното.
rr

Мнениеот enigma » 17 Фев 2005, 00:40

Един документ съдържа и двете неща и сделката договор и сделката упълномощаване е може би най-точно за се каже.
enigma

Мнениеот evgo » 17 Фев 2005, 10:49

В практиката се срещат и двата варианта, но в повечето случаи договорът за управление и пълномощното са два отделни документа, най-вече заради неразгласяване на обстоятелствата по договора за управление - има се предвид възнаграждението и т.н. При легитимацията си пред трети лица прокуристът представя само удостоверение за актуално състояние на търговеца и пълномощно.
Като същност то представлява най-обикновено търговско пълномощно, с вариации относно преупълномощаване и възможност за обременяване на недвижими имоти на търговеца с тежести - условия по чл.22 ал.1 и ал.2 ТЗ.
evgo

Мнениеот protekta » 17 Фев 2005, 10:54

Така е.
protekta
Потребител

Мнениеот evgo » 17 Фев 2005, 11:45

Поздрави, протекта, не съм те "чувал" отдавна.
evgo

Мнениеот protekta » 17 Фев 2005, 17:21

Поздрави и от мен! Тези дни имам доста работа и влизам във форума от дъжд на вятър. А какво стана с обратното писмо?
protekta
Потребител

Мнениеот payak » 19 Фев 2005, 17:33

Не е необходимо пълномощно. Достатъчен е договор за учредяване на прокура, който за да е действителен трябва да бъде с нотариална заверка на подписите. Че договора подлежи на вписване няма спор. Упълномощаването произтича от самия закон и представителната власт е неограничена, с изключение на посоченото в ТЗ /разпоридителни сделки с недв.имоти, договори за кредит и други-виж ТЗ/.
payak

Назад към Търговско право