начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

Починал съдружник в СД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Починал съдружник в СД

Мнениеот valenaa » 09 Мар 2014, 11:51

Здравейте,
В моето семейство имаме следния казус. Баща ми почина преди месец... майка ми и баща ми имат общо събирателно дружество (СД), което от повече от 5 години не функционира. Преди да преустановят дейността във фирмата е заведен актив (сграда) с балансова стойност - 30 хил. лева., чиято данъчна оценка към момента е 120 хил. лева. Наследници сме аз и майка ми. В дружествения договор е записано, че СД се прекратява съгласно ТЗ. Във връзка с предходното .. майка ми желае да прехвърли имота на себе си. И съответно след консултации с доста хора (счетоводители, данъчни, нотариус, юристи, ликвидатор към ТР) .... стана една каша в нашите глави. Въпросите са следните:
Как може да ликвидираме въпросното дружество?
Какви данъци трябва да се платят ? (10 % или 5%)
Може ли имота да се продаде преди да се ликвидира дружеството? И ако да може ли продажната стойност да е под данъчна оценка?
Просто какво ще ме посъветвате за най-малко плащане на данъци ...
Благодаря предварително.
valenaa
Нов потребител

Re: Починал съдружник в СД

Мнениеот chandra » 26 Мар 2014, 14:08

Въпросите Ви предполагат да се разгледат дружествените книжа, съответно да се прецени как ще се процедира. Предполагам СД е непрергистрирано, което допълнително ще усложни нещата, доколкото ликвидацията е възможно само след нарочно производство по редна на ЗТР. Ако СД е непререгистрирано, НЕ може да продадете имота и сделката ще е нищожна по смисъла на ЗТР, доколкото непререгистрираните търговци са с прекратена дейност и не могат да се разпореждат с активи на дружеството - т.е. пак вървим към особеното производство по ликвидация, предвидено за непререгистриран търговец.
chandra
Потребител

Назад към Търговско право