начало

Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС

Дружествен дял ООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дружествен дял ООД

Мнениеот Молещ » 03 Ное 2005, 11:22

Починал наследодател притежава 200 дружествени дяла от ООД. Има трима наследници като дяловете му ще се разделят между 2ма от тях.

Какви документи са необходими, за да стане това и въобще какво е необходимо да се направи?
Молещ

Мнениеот Гост » 03 Ное 2005, 12:00

Конкретизирайте въпроса: Как двамата наследници ще станат съдружници в ООД-то? или Как е възможно само те да наследят дяловете?
Гост

Мнениеот адвокат » 03 Ное 2005, 12:10

Необходимо е да се направи вписване на тези обстоятелства в търговския регистър на съда,въз основа на заявление,протокол,договори за прехвърляне на делове,и др.документи.Обърнете се към адвокат.
botsanov@abv.bg
адвокат

Мнениеот Молещ » 03 Ное 2005, 12:14

Конкретизирам :)

Тримата наследници са майката и двете дъщери. ООД е семейно, така да се каже - съдружници са едната дъщеря, майката и починалият баща. Идеята е дяловете на бащата да се разделят между двете дъщери и така и другата да бъде приета за съдружник. Между тях няма разногласия по въпроса, просто трябва да се оформят документите - като споразумение, като делба на дял ли....

.... и още нещо - починалият е ЕТ и майката иска да го наследи като такъв със съгласието на дъщерите... ако може и тук да ми посочите процедурата...
Молещ

Мнениеот Гост » 03 Ное 2005, 15:36

1. Мисля че, 1/2 от общия брой 200 дружествени дяла ще се разглеждат като СИО, вследствие на това, че са придобити по време на брака на наследодателката с наследодателя. Така майката става наследник и притежател на общо на брой (и съвсем условно казано) 134 дружествени дяла, а всяка от дъщерите наследява съответно по 33 др. дяла.
2. Тъй като едната дъщеря не е съдружник в дружеството, тя ще следва да подаде молба за приемането и в същото.
3. Така двета дъщери и майката стават съсобственички на наследения от тях дружествен дял, като всяка получава следващата и се идеална част. Тъй като едната дъщеря (А) и майката са едновременно с това и съдружници в същото ООД, те спокойно ще могат да прехвърлят техните идеални части от този др. дял на другата дъщеря (Б). Договорите за прехвърляне на идеалните части от др. дял трябва да бъдат нотариялно заверени.
4. Промените се оформят в един протокол на ОС на ООД, към който се прилагат удостоверението за наследници, договорите за прехвърляне, молбата за приемане в дружеството от Б.
Гост

Мнениеот Гост » 03 Ное 2005, 15:45

Мисля че, 1/2 от общия брой 200 дружествени дяла ще се разглеждат като СИО, вследствие на това, че са придобити по време на брака на наследодателката с наследодателя

Грешка : на наследничката с наследодателя
Гост

Мнениеот Молещ » 03 Ное 2005, 16:28

А възможно ли е с едно споразумение, пак нотариално заверено, майката да се откаже от своята идеална част и дъщерите да си разделят 200 друж.дяла в съотношение 150-50 - така всяка от тях ще има по 150 дяла, а майката 200 дяла.

За ЕТ ме интересува дали трябва да се създава нова фирма от майката(съпругата) и по нея да се поема предприятието или направо по същото фирмено дело.
Молещ

Мнениеот Молещ » 03 Ное 2005, 16:40

....иначе благодаря много за помощта дотук! :)
Молещ

Мнениеот Гост » 03 Ное 2005, 20:23

Прехвърляне на фирма
Чл. 60. (1) Фирмата на едноличния търговец може да бъде прехвърлена на трето лице само заедно с предприятието му. Съгласието за прехвърлянето на фирмата трябва да бъде дадено съобразно чл. 15, ал. 1.
(2) Наследниците на едноличния търговец, които приемат предприятието, могат да запазят неговата фирма.
(3) В случаите по предходните алинеи към фирмата трябва да се добави името на новия собственик.
(4) Прехвърлянето се вписва в търговския регистър и се обнародва в "Държавен вестник".
Гост

Мнениеот damyanov » 03 Ное 2005, 23:37

Anonymous написа:1. Мисля че, 1/2 от общия брой 200 дружествени дяла ще се разглеждат като СИО, вследствие на това, че са придобити по време на брака на наследодателката с наследодателя. Така майката става наследник и притежател на общо на брой (и съвсем условно казано) 134 дружествени дяла, а всяка от дъщерите наследява съответно по 33 др. дяла.
2. Тъй като едната дъщеря не е съдружник в дружеството, тя ще следва да подаде молба за приемането и в същото.
3. Така двета дъщери и майката стават съсобственички на наследения от тях дружествен дял, като всяка получава следващата и се идеална част. Тъй като едната дъщеря (А) и майката са едновременно с това и съдружници в същото ООД, те спокойно ще могат да прехвърлят техните идеални части от този др. дял на другата дъщеря (Б). Договорите за прехвърляне на идеалните части от др. дял трябва да бъдат нотариялно заверени.
4. Промените се оформят в един протокол на ОС на ООД, към който се прилагат удостоверението за наследници, договорите за прехвърляне, молбата за приемане в дружеството от Б.

Трайната съдебна практика изключва от режима на СИО, Акциите, дяловете и другите подобни права върху дългови или дългово-хибридни инструменти, колкото и несправедливо да звучи това. Така че, другата дъщеря наследява на общо основание с майка си и сестра си и става пълноправен съдружник. С т.3 съм съгласен - необходимо е заради формалната процедура, както и с т.4
damyanov
Младши потребител

Мнениеот Гост » 04 Ное 2005, 10:52

Трайната съдебна практика изключва от режима на СИО, Акциите, дяловете и другите подобни права върху дългови или дългово-хибридни инструменти, колкото и несправедливо да звучи това. Така че, другата дъщеря наследява на общо основание с майка си и сестра си и става пълноправен съдружник. С т.3 съм съгласен - необходимо е заради формалната процедура, както и с т.4

Благодаря Ви за корекцията, колега Дамянов! Ще го имам предвид вбъдеще Тъй като не съм практикуващ юрист, се надявам да бъда извинена.
Може ли да дадете мнение и разяснения относно втория въпрос за фирмата и предприятието на ЕТ?
Гост

Назад към Търговско право