начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Заличаване на ЕТ менте?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заличаване на ЕТ менте?

Мнениеот corvus » 29 Мар 2006, 19:51

Ситуацията е следната. Преди около 10 години "Хикс" подава заявление и вписва "А" като едноличен търговец. По-късно "А" иска да се впише като ЕТ, но естествено се оказва, че вече е вписан без да знае за това. Не искам да подавам молба за заличаване и ново вписване след това, защото не ми се струва правилно. От друга страна имам проблем с чл. 498 от ГПК, защото не виждам много какъв ще е иска, провеждането на който да доведе до заличаването на вписването. Ако ще установявам вписване на несъществуващо обстоятелство, мисля че ще трябва да го установявам по чл. 97 от ГПК. Оттук и съществения ми проблем. Кой ще ми е ответник по иска??? Ако беше търговско дружество - да насоча иска срещу дружеството. С това ЕТ, срещу кой да го насоча? 431 също не го виждам. Ако някой може да ми даде проблясък ще съм много благодарен.
corvus
Нов потребител

Мнениеот ostin » 30 Мар 2006, 11:15

Ако "Хикс" е вписал "А" като ЕТ без негово знание и се е възползвало от тази фирма, означава че имаме престъпление. Ако установите в едно наказателно производство, че има измама-примерно, и че лицето "А" не е знаело за това ЕТ и т.н., значи може прокурора да сезира съда за заличаване на ЕТ-то. Мисля, че преди всичко трябва да направите справка за всички задължения , които мистериозното ЕТ е натрупало за тези 10 год.
ostin
Потребител

Мнениеот corvus » 04 Апр 2006, 11:55

В Живко Сталев чета, че иска е срещу държавата. Някой някаква практика по случая??? Или поне мнение?
corvus
Нов потребител

Мнениеот corvus » 04 Май 2006, 10:40

Толкова ли никой няма отговор на въпросите или на никой не му се пишат 2 думи?
corvus
Нов потребител

Мнениеот poul » 04 Май 2006, 11:02

Практика има но тя касае само търговски дружества и ги определя като пасивно легитимирани ответници по иска. В действителност има празнота в Закона. По отношение на търговските дружества,тъй като вписването е по отношения е тях иска се предявява срещу дружеството. Не съм съгласен с: “значи може прокурора да сезира съда за заличаване на ЕТ-то” ,тъй като Закона изисква успешно проведен иск преди това.
Мисля,че нямате избор и колкото и налудничаво да звучи, по аналогия защо не опитате да предявите иска спрямо ЕТ ?
:roll:
poul
Младши потребител

Назад към Търговско право