начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Запис на заповед - оспорване

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Запис на заповед - оспорване

Мнениеот vanya_ns » 16 Май 2006, 13:11

Купих къща, като с продавача се договорихме основната сума да получи при сделката, а останалата част в срок до 1 година. Сключихме нот.заверен предварителен договор с реалните цифри и условия, а нот.акт беше с продажна цена по дан.оценка /значително по-ниска/ и изцяло платена при сделката. Издадох Запис на заповед /в него обаче не пише, че сумата е доплащане по покупката/ за дължимата до 1 год.сума.
Преди покупката продавачът твърдеше, че къщата е построена през 1978г., но документи за това нямаше. По-късно от съседи разбрах, че всъщност къщата е построена в началото на 60-те години - 15 год. по-рано.
Въпросът ми е - имам ли някакво основание да оспоря Записа на заповед, при положение че съм била излъгана за годината на построяването? Как да докажа това?
Последна промяна vanya_ns на 16 Май 2006, 13:35, променена общо 1 път
vanya_ns
Младши потребител

Мнениеот nikoy » 16 Май 2006, 13:18

Записа на заповед е абстрактна и едностранна сделка,той е и средство на плащане.Трябва да оспорите каузалната сделка,т.е.покупко-продажбата.
nikoy
Потребител

Мнениеот vanya_ns » 16 Май 2006, 13:27

Да, обаче:
1. В записа на заповед никъде не пише, че е доплащане по сделката - просто си ги дължа парите на определена дата.
2. Нотариалният акт е за много по-малка сума и изобщо не се споменава за разсрочено плащане - а нот.акт обезсилва предварителният договор, нали?
3. Как мога да докажа, че съм излъгана за годината, нямам го черно на бяло какво ми е казал продавача? Свидетели?
vanya_ns
Младши потребител

Мнениеот nikoy » 16 Май 2006, 13:38

До колкото разбирам Вие искате да оспорите цената, която сте платили като смятате, че е твърде висока и ако бяхте знаели за действителната година на строежа тя би била по-ниска? И да речем, че оспорите Записа какво ще искате от съда?
nikoy
Потребител

Мнениеот vanya_ns » 16 Май 2006, 13:48

Ами искам да не плащам сумата по Записа на заповед.
Всъщност, идеята ми е, че ако просто откажа да платя, продавача ще ме съди. И ще ме осъди, защото доколкото знам, Записа на заповед е безусловен и неоменяем. Но ако има начин да докажа връзката му със сделката и факта, че съм била подведена ...
vanya_ns
Младши потребител

Мнениеот nikoy » 16 Май 2006, 13:59

Значи трябва да оспорите самата сделка или по-скоро цената,да искате разваляне на договора или само частично,а продавача наистина може да Ви осъди при неплащане.
nikoy
Потребител

Мнениеот vanya_ns » 16 Май 2006, 14:14

Благодаря Nikoy, май ще трябва да се откажа. Притеснявам се, че ако оспоря сделката, тя може да бъде развалена, а аз вече съм направила значителни ремонти на къщата и не желая да я връщам
vanya_ns
Младши потребител

Назад към Търговско право