начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Прехвърляне на ЕТ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне на ЕТ

Мнениеот tzetz » 07 Мар 2007, 23:27

Поради промяна на служебния ми статут, от другия месец ставаме държавни служители, се налага да декларирам, че нямам фирми на мое име. Аз имам ЕТ регистрирано през 2003 година, което никога не е имало регистрирана дейност. Аз все пак не искам да го закривам защото хляб и вода не иска и не се знае какво ще ми поднесе живота утре, и дали няма да ми потрябва, пък и регистрацията ми струваше пари.Така или иначе, за да го запазя, се налага да го прехвърля на някой от родителите ми.
Моля, посъветвайте ме какви документи трябва да попълня :roll: и кой е най-евтиния вариянт за прехвърлянето (вероятно е продажба), имайки предвид колко мизерни са бюджетните (общинските) заплати. Бях уведомен че разходите по продажбата са 50 лв но таксата за адвокатско обслуване, която ми бе поискана е също толкова...Това е един непредвиден и голям разход, и ако успея да го минимализирам до максимум, благодарение на Вас, бих бил много благодарен!
Благодаря Ви предварително! :idea:
tzetz
Нов потребител

Мнениеот alissa » 08 Мар 2007, 00:38

Само с цел да не се заблуждаваш.
1. ДТ + обнародване в държ. вестник
2. нов булстат
3. ново име - задължително при ЕТ
4. договор за покупко продажба
5. адвокатски хонорар
Ама минимум, супер минимум : 180 лева и чесно казано за тези пари не си струва бягането, ако някой се навие да ти прехвърли ЕТ за 100 лева или нагло те лъже или си няма на идея какво говори...
В твоя случай е най- добре да закриеш ЕТ, защото е по- евтино.
Провери си таксите и ще разбереш за какво говоря.
alissa
Потребител

Мнениеот portokal » 08 Мар 2007, 07:45

Безсмислено е да прехвърляш нещо на вашите. Прехвърлянето на търговско предприятие има смисъл, когато е имало дейност. Прехвърлят се "права, задължения и фактически отношения". При което другата страна, ако е физическо лице и не е търговец, ще стане търговец.
В твоя случай като си нямал дейност, практически нямаш такива права, задължения и фактически отношения, които да прехвърлиш. А както ти казаха, и таксите не са ти изгодни. Направо се заличи като ЕТ, а ако се наложи, ще регистрираш майка ти или баща ти. Това, което си мислиш да направиш, всъщност е същото, само че с още един излишен в случая договор за прехвърляне на предприятие (обясних защо излишен). Не разглеждай ЕТ-то, което "имаш", като нещо отделно от теб, като някакво дружество. То не е дружество, това си ти самият, ЕТ е физическо лице.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот prnedev » 08 Мар 2007, 10:23

Е е е е, я го оставете човека да си плати и на счетоводител, пък ако трябва и на оценител на цели предприятия :-) Нали трябва да се определи и как беше вашият лаф... "чистата стойност на имуществото"?
prnedev
Активен потребител

Назад към Търговско право