начало

Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС

търсим помощ свързана с ДЗЗД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

търсим помощ свързана с ДЗЗД

Мнениеот gamar » 08 Сеп 2004, 22:05

Здравейте.
Аз заедно с още един мой приятел сме студенти, но искаме да развиваме дейност в областа на софтуерните и уеб разработки.
За целта ни е необходима и някаква официална форма на съдружие, ала ние сме пълни лаици в тази област.
Разбираемо е, че за нас като студенти и начинаещи в бизнеса е необходимо да сведем разходите, данъците и осигуровките до минимум. Едни познати имат ДЗЗД, като плащат на някаква счетоводна кантора да им води документацията. Разбрах и че при ДЗЗД не сме длъжни да се осигуряваме. Интересуваме също така какви данъци сме задължени да плащаме? А при липса на дейност? Освен това какво счетоводство е нужно и можем ли да се справим сами? Все пак имаме преминат курс по Основи на Счетоводството в университета. Предполагам въпросът е глупав, но има ли някакъв начин да ми тече стаж докато се занимавам с тази дейност? Щото при ЕТ знам че тече стаж, но пък се плащат и осигуровки, а също така само един ще е собственикът на фирмата и за него са всички рискове.
ДЗЗД юридическо или физическо лице е? Получаваме ли всички нужни фирмени атрибути като данъчен номер, булстат, право да издаваме фактури?
Накрая какво бихте ни препоръчали да предприемем?
п.п. струпаха се твърде много въпроси, но не знаем към кого да ги отправим. Четохме ЗЗД и ЗКПО, но все още не сме твърде наясно с материата и се чудим какво да изберем. Ако желаете може и просто да ни оставите отпратки към необходимите ни нормативни актове, от които да почерпим информация
Благодарим
gamar

Re: търсим помощ свързана с ДЗЗД

Мнениеот лунатик » 08 Сеп 2004, 22:43

ДЗЗД е удачна форма за развиване на съвместна дейност пък било и тя търговска.
Най-голямото удобство е, че не е необходима съдебна регистрация на дружеството. Но все пак се прави нотариална заверка на договора за образуване на дружеството. От там нанатък всичко си е като при всяко търговско дружество - регистрациа по БУЛСТАТ, данъчна регистрация, регистрация в РУСО, задължение за издаване на фактури и т.н.
Ако дейността ви е патентна /по-вероятно/ облагането ще е по ЗОДФЛ и ще плащате патентен данък, ако не - по ЗКПО.
Осигуряването на заетите лица в ДЗЗД няма начин да се избегне - това ДЗЗД се третира като всяко ТД. Все пак основателите на ДЗЗД не е задължително да са в качеството си на "заети". За целта може само управителят на ДЗЗД да е на "щат" т.е. да е зает и съответно да е осигурен. ЗЗД не предвижда в ДЗЗД да има управител, но при регистрацията по Булстат и данъчната такава, ще се принудите да посочите кой е представляващ дружеството / т.е. кой е управител/.
А иначе - има ли осигуровки - има осигурителен стаж. И обратното. Но не може без осигуровки да върви осигурителен стаж.
ДЗЗД не е юридическо лице и естествено не е физическо лице. То е неперсонифицирано дружество.
И накрая - изберете ДЗЗД - главоболията са по-малки. /и адвокатските хонорари - също/
лунатик

Мнениеот gamar » 09 Сеп 2004, 12:54

благодаря за разясненията.
общо взето получих представа за нещата.
Има още малко неизяснени въпроси, с които смятам да поизтормозя институциите днес - пежелайте ми успех :)
Ако ме интересува още нещо в последствие, ще знам, че има отзивчиви хора, към които мога да се обърна.
gamar

Мнениеот ПИБ » 09 Сеп 2004, 13:12

Пропуснали са да ви обяснят, че ДЗЗД първо не е Юридическо лице и второ сте неограничено отговорни по отношения на задълженията, които ще поемете при извършване на дейността си.
ПИБ

Мнениеот донна2 » 09 Сеп 2004, 13:21

що бе ПИБ лунатика си е написал каквото трябва
"ДЗЗД не е юридическо лице и естествено не е физическо лице. То е неперсонифицирано дружество."
донна2

Мнениеот Com » 09 Сеп 2004, 16:03

Трябва внимание и на имуществените отношения
Com

Мнениеот gamar » 09 Сеп 2004, 17:20

в тази връзка да попитам, за работата си ще ползваме помещение, което се ползва от друга фирма, но ни се предоставя безвъзмездно по устна уговорка. Необходимо ли е от наша страна някаква регистрация или документи? Нещо за инспекцията по труда?
gamar

Мнениеот лунатик » 09 Сеп 2004, 21:03

Смятам, че не е необходимо да правите каквото и да е. Може да посочите и домашния си адрес /или какъвто и да е друг адрес - стига посредством този адрес да получавате съобщения или кореспонденция с данъчни и т. н./. Нищо не пречи да посочите за такъв адрес и помещението на фирмата която ви го предоставя на приятелски начала.
А инспекцията по труда - тя се занимава с трудови правоотношения /или с прикрити такива/. Едва ли ще имате проблеми с нея, ако в този приятелски офис се занимавате само вие - учредителите на ДЗЗД. Ако имате друг нает персонал - проблеми може да възникнат - ако този персонал е без трудови договори.
лунатик

Мнениеот gamar » 10 Сеп 2004, 11:44

имам един може би последен, но изключително важен въпрос.
Взехме решение и действително ще учредим ДЗЗД, но изникна следния проблем.
Ние като студенти ще загубим ли правото си да ни осигурява университета?
Говорих по телефона със служителка на РУСО и тя ми каза, че ако развивам дейност ще трябва сам да се осигурявам. Аз обаче де факто, ще се водя собственик. Няма да сключвам трудов договр със себе си, а до тук в проучванията си разбрах, че като собственик в ДЗЗД не съм задължен да се осигурявам.
Дали обаче университета ще погледне с добро око на това? Аз до колкото си спомням, попълвахме декларации за това, че нямаме фирма на наше име, но ДЗЗД нали не е точно фирма...та това е окончателното препятствие преди да учредим дружеството. Критичен момент, защото ако започнем дружеството и изведнъж се окаже, че сме без осигуряване ще стане проблем. Пък и осигуровките са около 1000лв, а не съм наясно дали поне в началото ще имаме ресурс да си ги плащаме.
Знам, че има хиляди начини да се шмекеросва, но аз предпочитам ако можем да минем през вратичките на закона.
що се отнася до офиса, въпросът бе повдигнат, защото ни казаха, че трябва да се попълни една декларация за инспекцията по труда. Тази декларация е обозначена като "Приложение по т.1 от Зопвед №36/18.03.98 г. на Министър Й. Нейков (ДВ бр.35/98)" и вътре се вписва информация относно вида дейност и условията на труд.
gamar

Мнениеот лунатик » 10 Сеп 2004, 13:25

Мисля, че университета няма да престане да ви осигурява. Просто ще възникне още едно основание за осигуряване. Съдружниците в ДЗЗД /както и съдружниците в ООД например/ не е задължително да се осигуряват, ако те не извършват дейност в дружеството. Все пак - поне този от съдружниците който ще е номинално управител ще трябва да се осигурява - но сумите не са чак толкова големи - около 70 лв/мес. при база 200 лв. мин. осиг. доход.
А защо не включите като съдружник баба си или дядо си - пенсионер, който да се води формално управител. Тогава ще се дължат само здравни осигуровки - 12 лв./мес.
Също така може управителят /а и другите съдружници които ще работят/ да бъде назначен като такъв по трудов договор на основание чл. 114 КТ - за работа до 5 дни в месеца или 40 часа. По този начин осигуровките са много по-малки. Този трудов договор се сключва между ДЗЗД и управителя.
Впрочем - за софтуерни и уеб разработки май нямате нужда от фирма. Според мен това е дейност характерна за свободните професии. Каква е пречката да сключвате контракти с възложители в качеството си на физически лица?
лунатик

Мнениеот Стоянка Николова » 23 Сеп 2004, 17:51

Занимавам се със с проектиране и се регистрирах като ДЗЗД, но не ми е ясна една подробност, относно издаването на фактури. Тъй като "продавам" интелектуална собственост мога ли като издавам фактури да отметна, че сумите са получени в брой, а не по банков път или платежно нареждане. Въпросът ми е мога ли да издавам по този начин фактури.
Стоянка Николова

Мнениеот лунатик » 23 Сеп 2004, 18:12

Може, но първо трябва да си купиш касов апарат и да го регистрираш в данъчното по съответния ред (Наредба №4 за отчитане продажбите в търговски обекти). Към всяка фактура прикрепяш касова бележка от апарата.
лунатик

Мнениеот Стоянка Николова » 24 Сеп 2004, 09:31

Но на базата на търговския закон съм освободена от касов апарат. Поради причината че проектирането е интелектуална собственост.
Стоянка Николова

Мнениеот лунатик » 24 Сеп 2004, 10:44

Нямам спомен ТЗ да освобождава лицата със свободни професии да не издават касови бележки от фискално устройство или от кочан. Наистина тези лица - по §1 т.6 ЗОДФЛ бяха освободени от въвеждане на касов апарат, но бяха задължени да издават касови бележки от кочан /чл.2 ал.7 от наредба №4/. През 2003 г. с решение на ВАС облекчението по чл.2 ал.3 от Наредба №4 за касови бележки от кочан бе отменено и остана варианта само с касов апарат. Тази година също имаше промени. Ето чл.2 от Наредба №4 актуален към 2002 г. / преди промяната му относно касовите бележки от кочан - не разполагам с последната редакция/:
...........................
Чл. 2. (1) Всяко лице, подлежащо на данъчна регистрация, извършващо продажби на стоки и услуги в търговски обект по смисъла на тази наредба, е задължено да регистрира и отчита извършените от него продажби чрез издаване на касова бележка от фискално устройство, освен когато заплащането се извършва по банков път.
(2) При разносна търговия фискалната касова бележка се издава от лицето по ал. 1 и се предава на разносвача, който от своя страна я предава на купувача при заплащането на цената (стойността) на стоката или услугата.
(3) Разпоредбите на ал. 1 не се отнасят за лица, извършващи:
1. (изм. - ДВ, бр. 113 от 1999 г., доп., бр. 16 от 2000 г.) дейност по смисъла на § 1, т. 6 от допълнителната разпоредба на Закона за облагане доходите на физическите лица (ЗОДФЛ) (обн., ДВ, бр. 118 от 1997 г.; изм. и доп., бр. 71 и 153 от 1998 г.; доп., бр. 50 от 1999 г.; изм., бр. 103 и 111 от 1999 г.), продажби от обекти на открито, специализирани само за вестници и списания, както и дейност на наемодатели - физически лица, включително отдаващите под наем складови помещения;
2. продажби на непреработена и собствена селскостопанска продукция от лица, които не са търговци, в обекти на открито, за чието ползване се заплащат такси по глава трета, раздел II от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) (обн., ДВ, бр. 117 от 1997 г.; изм. и доп., бр. 71, 83, 105 и 153 от 1998 г.);
3. амбулантна търговия - които предлагат стоки и услуги, без да имат търговски обект по смисъла на тази наредба; не е амбулантна търговия продажбата на стоки и услуги от изнесени от търговския обект съоръжения;
4. занаятчийски дейности по смисъла на § 1, т. 5 от допълнителната разпоредба на ЗОДФЛ, с изключение на ремонт на автомобили, при условие че лицата са правоспособни занаятчии - пенсионери по инвалидност и за изслужено време и старост, и извършват услугите самостоятелно от обект по смисъла на чл. 3;
5. дейности в обекти, намиращи се в населени места с брой на жителите под 300 души и разположени във високопланински и труднодостъпни места, с изключение на курортните селища и местности;
6. (нова - ДВ, бр. 113 от 1999 г.) продажби на билети или други удостоверителни знаци за услуги (квитанция, талон и др.), които имат най-малко два защитни елемента върху хартията и/или при печата и са отпечатани по реда на чл. 3 от Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа, приета с ПМС № 289 от 1994 г. (обн., ДВ, бр. 101 от 1994 г.; изм. и доп., бр. 38 от 1995 г.; изм., бр. 73 от 1998 г.).
(4) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 113 от 1999 г., бр. 4 от 2000 г.) Не са задължени да регистрират продажбите на стоки и услуги по реда на ал. 1 и 2 банките, когато извършват банкови или валутни сделки, финансовите къщи, когато извършват сделки с чуждестранна валута по безкасов начин, както и лица, извършващи търговска дейност с предмет съгласно чл. 1, т. 3, 4, 6, 8, 9, 10, 11 и 12 от Търговския закон (ТЗ) (обн., ДВ, бр. 48 от 1991 г.; изм., бр. 25 от 1992 г.; изм. и доп., бр. 61 и 103 от 1993 г., бр. 63 от 1994 г.; изм., бр. 63 от 1995 г.; изм. и доп., бр. 42, 59, 83, 86 и 104 от 1996 г., бр. 58, 100 и 124 от 1997 г.; доп., бр. 39, 52 и 70 от 1998 г.).
(5) Не е задължено да регистрира извършените от него продажби в търговски обект чрез фискално устройство по смисъла на тази наредба лице, което отговаря на следните условия:
1. регистрира и отчита оборотите от извършени продажби на стоки и услуги чрез одобрена за съответния търговски обект интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност;
2. (изм. - ДВ, бр. 111 от 2001 г.) има реализирана от него постоянна електронна връзка с териториалната данъчна дирекция по място на данъчната му регистрация за ежедневно автоматично предаване на обобщени данни при дневното приключване (във вид на дневен финансов отчет) на търговските обекти, за които е одобрена системата;
3. (изм. - ДВ, бр. 111 от 2001 г.) инвестициите в капитала и стопанската му дейност в България надхвърлят левовата равностойност на 10 000 000 щатски долара.
(6) Правото на ползване на изключението по ал. 5 се губи при неизпълнение на някое от условията в нея, както и при установено нарушение на отчетността.
(7) (Доп. - ДВ, бр. 113 от 1999 г.) Лицата по ал. 3 с изключение на тези по т. 2 са задължени да регистрират продажбите си на касови бележки от кочан по реда, определен в чл. 25, ал. 6.
лунатик

Мнениеот лунатик » 24 Сеп 2004, 12:30

Впрочем в lаw.dir.bg има по-нова редакция на Наредба №4 от 2003 г.:
По тази редакция, след като е отменена само ал.7 на чл.2 излиза, че може и да не се издава касова бележка дори и от кочан от лицата по §1 т.6 - те са лицата по ал.3 от чл.2 визирани в отменената ал.7 от чл.2 на наредбата. Но все пак вие сте неперсонифицирано дружество по ЗЗД. В този смисъл не може да сте лице със свободна професия /то всякога е физическо лице/. Докато лицата по т.12 от чл.1 от ТЗ са лицата извършващи търговска дейност с предмет продажба на интелектуална собственост и са посочени в ал.4 на чл.2 от Наредбата.Т.е. те са освободени от въвеждане на касов апарат и по старата, и по новата редакция на наредбата. Друг е въпроса дали проектантската дейност се счита като дейност произвеждаща продукт - интелектуална собственост. Възниква и малък проблем - търговци ли са по смисъла на ТЗ неперсонифицираните дружества? Все пак чл.1 т.12 се отнася за физически и юридически лица. Дали чл.1 ал.3 ТЗ дава положителен отговор на този въпрос? Струва ми се че да. С оглед и на изключващата разпоредба на чл. 2 ТЗ.
Ето защо поправям мнението си - може да издавате фактури и без фискални бонове от касов апарат, ако продукта който произвеждате може да се третира като "интелектуална собственост".
Все пак мисля че, през тази година имаше още изменения на Наредба №4, така, че това може да не е последното положенше.
лунатик

Мнениеот tany_ivanova » 25 Сеп 2004, 01:46

обаче без счетоводител няма да се разминете...
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот ippon » 25 Сеп 2004, 18:28

Лунатик е обстоен и точен.Не споделям казаното за адвокатския хонорар.Договора за дружество по чл.357 и сл.ЗЗД е не по-малко сложен от договорите на другите дружества и затова хонора не бива да е по-малък..
ippon
Потребител

Мнениеот gamar » 27 Сеп 2004, 17:08

благодаря за полезните съвети.
ние ползваме една адвокатска кантора, която уж движи нещата.
от там казаха, че при разплащане се ползва или касов апарат или банкова сметка. Фактури уж можем да издаваме, а иначе дейността ни наистина е чисто интелектуална. Ние ще творим, пряко използвайки гънките на мозъка си :)
gamar

Мнениеот PSIHOLOG » 11 Окт 2004, 15:08

gamar приятелю, харесва ми това което си замислил, но от този чист интелектуален труд влизат и компюутрите които искат лицензиран софтуер за тях, а там цените вече са доста (ти сам знаеш колко е един 3D MAX например). Така че мне ми е ясно за какво става на въпрос, но ми се струва че няма да е мн лесно. Желая ти успех все пак. Пиши ми знаеш каде да ме намериш.
PSIHOLOG

Мнениеот Борислав Ботев » 18 Ное 2004, 13:30

gamar написа:

> Здравейте.
> Аз заедно с още един мой приятел сме студенти, но искаме да
> развиваме дейност в областа на софтуерните и уеб разработки.
> За целта ни е необходима и някаква официална форма на съдружие,
> ала ние сме пълни лаици в тази област.
> Разбираемо е, че за нас като студенти и начинаещи в бизнеса е
> необходимо да сведем разходите, данъците и осигуровките до
> минимум. Едни познати имат ДЗЗД, като плащат на някаква
> счетоводна кантора да им води документацията. Разбрах и че при
> ДЗЗД не сме длъжни да се осигуряваме. Интересуваме също така
> какви данъци сме задължени да плащаме? А при липса на дейност?
> Освен това какво счетоводство е нужно и можем ли да се справим
> сами? Все пак имаме преминат курс по Основи на Счетоводството в
> университета. Предполагам въпросът е глупав, но има ли някакъв
> начин да ми тече стаж докато се занимавам с тази дейност? Щото
> при ЕТ знам че тече стаж, но пък се плащат и осигуровки, а също
> така само един ще е собственикът на фирмата и за него са всички
> рискове.
> ДЗЗД юридическо или физическо лице е? Получаваме ли всички
> нужни фирмени атрибути като данъчен номер, булстат, право да
> издаваме фактури?
> Накрая какво бихте ни препоръчали да предприемем?
> п.п. струпаха се твърде много въпроси, но не знаем към кого да
> ги отправим. Четохме ЗЗД и ЗКПО, но все още не сме твърде
> наясно с материата и се чудим какво да изберем. Ако желаете
> може и просто да ни оставите отпратки към необходимите ни
> нормативни актове, от които да почерпим информация
> Благодарим
Борислав Ботев

Следваща

Назад към Търговско право