начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

важи ли все още три месечният престой в ЕС

Re: важи ли все още три месечният престой в ЕС

Мнениеот dwdimov » 26 Яну 2009, 15:00

Здравейте,

както дискутирахме по-горе, необходимо е просто да имате достатъчно парични средства и да сте здравно осигурена, може застраховката да е българска валидна за ЕС, може и да е в Полша. Принципно никой не може да ви накара да си направите застраховка в Полша, освен ако не работите. Не знам как е според полското законодателство, примерно в Холандия ако работиш си задължен да си направиш тяхната здравна осигуворка. Принципно, държавата може да изиска от вас да се регистрирате, ако искате да пребивавате в държавата за повече от три месеца. Това се прави в местната община. Основната причина е, че при търсене на работа и сключване на договор може да ви е необходима такава регистрация, а дори и да не работите - след 5 години пребиваване в държавата придобивате право на "постоянно местожителство", което води до определени социални и други права и е с оглед на доказването.

Така, че вземете достатъчно пари, лична карта и паспорт, здравна осигуровка, покриваща престоя ви в Полша и това е. И се регистрирайте в общината ако възнамерявате да оставате за продължителен период. Обаче имайте предвид факта, че ако се регистрирате в съответната община като лице, което не работи, то Имат право да ви изискат: 1. Доказателство, че имате достатъчно парични средства, за да не сте в тежест на социалната им служба и 2. че имате здравна осигуворка.
Не знам как функционира на практика това с доказателството, че имате достатъчно парични средства. Поне моята регистрация в Холандия като студент - протече по-следния начин. Паспорт, уверение че си студент и до тук, никой не ми проверява "ресурсите" или здравната осигуровка.
Все пак различни държави, различни нрави. Понякога администрациите правят проблеми, особено в източна Европа, където механизмите не са съвсем изпипани. Така, че във вашият случай не знам на практика, какви документи ще ви искат за да се регистрирате, но не могат да са различни от тези, които написах. Сертификата за извършена регистрация се издава веднага. Това е. Наистина от практическа гледна точка, не съм сигурен, че ако човек иска да остане 5-6-7 месеца в държавата е толкова наложително да регистрира, макар че това според дадената държава може да бъде задължително.

Поздрави!
dwdimov
Младши потребител

Мнениеот diaida » 01 Фев 2009, 04:03

С няколко думи - важи разбира се, ако нямате законно основание да останете за по-дълъг период от време.
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот eulegislation » 04 Фев 2009, 17:47

от dwdimov
обсъдим как стоят практически нещата на чаша Английски чай.

Съмнявам се, че вашата секретарка може да прави добър англииски чай, та затова следващия път като пътувате за САЩ, вземете си билет през Ниитроу. Може да пийнем по един Earl Grey.

И за да се концетрирам върху въпроса ето и моето мнение...Това се надявам да е поне до известна степен изчерпателен отговор

Много добре представен и изчерпателен наистина. Може да спечелите конкурс за умело изложение на отговори (казвам го без всякаква нотка на сарказъм), но същевременно отговорът ви е в състояние да подтикне питащия да потърси друг юрист, за да внесе яснота на разсъжденията ви.

Ако говорим чисто практически и конкретно за Великобритания (не съм запознат за други държави), EU граждани може да получават социални помощи до 6 месеца, без да се счита , че са в тежест на социалната система. След това UK може да го помоли да напусне страната.
В случай, че е видно , че чуждецът нямa реални шансове да си намери работа, този срок може да бъде и доста по-кратък. Взимат се под внимание фактори от вида на дали е работил преди това, каква работа и за колко време, причини за оставане без работа, икономическите условия, загуба на трудоспособност поради злополука и т.н.
Същевременно, има португалци, които са на държавна издръжка години наред.
eulegislation
Нов потребител

Мнениеот valery_an » 05 Мар 2009, 19:19

до от silvana85 на 26 Яну 2009 01:26 am

може би е късно за моето коментче но все пак може да е от полза на някои . ноември 2006 пристигнах в Естония с паспорт български ...до изтичането на 3 месечния срок които по закон имаш право да седиш без регистрация подадох молба до местния департамент по гражданство и миграция и след няма и месец получих естонска ИД карта като гражданин на Евросъюза и с тази си карта имам право да работя и всичките там права само не мога да участвам на изборите им в парламента .картата се дава на срок за 5 год и се подменя на всеки 5 .това е временно право на жителство като след тези 5 имаш право да кандидатстваш за постоянно което тука в Естония ти дава право на работа в някои места в които нямаш право даже като гражданин на съюза :-) 3 година живея тука и всичко е наред никой не ме е питал имам ли достатъчно средства за живеене или нещо друго когато си подавах молбата за карта . ако има интерес мога да споделя още :-)
valery_an
Младши потребител

Предишна

Назад към Право на ЕС