начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Въпрос за НП от КАТ

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за НП от КАТ

Мнениеот malchev_86 » 31 Яну 2010, 15:46

Здравейте бъдещи колеги,

В КАТ ме чака НП за акт направен в друг град на 09.2007 (Преди повече от 2год.) за отнемане на свидетелство и огромна парична глоба.

НП е за акт за управление без рег. номера на 30м от автокъща от която излязох за да пробвам автомобил :oops:

Знам, че НП ще отпадне по давност, но доколкото знам, трябва да си дам книжката, за да ми връчат НП, после да пътувам до другия град за да пусна жалба в тяхното РПУ и да се върна обратно със заверено копие от жалбата за да си взема книжката.

Това ще отнеме доста пари и време и се чудя дали не мога да си взема НП без да предавам свидетелството за управление?

Чл.58. ЗАНН (1) Препис от наказателното постановление се връчва срещу подпис на нарушителя и на поискалия обезщетение.

Мога ли с личната карта да си взема НП за отнемане на книжка?
malchev_86
Нов потребител

Re: Въпрос за НП от КАТ

Мнениеот Гост. » 31 Яну 2010, 16:15

Прочетете чл. 189, ал.6 ( за да не цитирате в бъдеще отново ЗАНН) и ал.8 ( за връчване на НП) от ЗДвП, колега.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот malchev_86 » 31 Яну 2010, 16:20

Значи трябва да си дам книжката и да ходя с автобуса до другия град да пускам жалба :?
Ами тази ал.2: Редовно съставените актове по този закон имат доказателствена сила до доказване на противното.
Това не значи, че давността няма да е изтекла, нали?
malchev_86
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 31 Яну 2010, 16:35

Хайде, върнете се и прочетете ЗАНН, колега. Нямам знания за степента на завършеност на образованието ви, но все пак погледнете и в НК.

И ако все още не сте наясно- ще го коментираме.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот malchev_86 » 31 Яну 2010, 16:46

По средата на образуванието си съм, но не съм сигурен дали не пропускам нещо и за това се надявах на отговор от някой с опит.
malchev_86
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 31 Яну 2010, 17:13

Пропуснали сте, но все още можете да наваксате с четене.
Успех.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот malchev_86 » 31 Яну 2010, 17:33

Значи първо в моя град си давам книжката и си получавам НП:
ЗДвП чл189. ал.8 При връчване на наказателното постановление водачът задължително представя валидно свидетелство за управление на моторно превозно средство.

След това отивам в града, в който съм направил нарушението и там обжалвам НП:
ЗАНН Чл. 59. (1) Наказателното постановление подлежи на обжалване пред районния съд, в района на който е извършено или довършено нарушението

След това се връщам в своя град с копие от жалбата и си връщам свидетелството докато тече делото и акта отпадне по давност:
ЗАНН Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право

poli_g, моля те помогни ми ако се позовавам на членове, които не важат в случая.
malchev_86
Нов потребител

Мнениеот hristo2834 » 31 Яну 2010, 17:54

Между другото давностния срос започва да тече от момента на влизане в сила на НП. Във вашия случай то още не е влязло в сила тъй като не сте си го получили.
hristo2834
Потребител

Мнениеот malchev_86 » 31 Яну 2010, 18:09

ЗАНН Чл. 82. (2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието...

Това не значи ли акта, съставен от пътния полицай в деня на нарушението?
Или значи, че започва да тече от връчването на НП?
malchev_86
Нов потребител

Мнениеот hristo2834 » 31 Яну 2010, 18:20

Започва да тече от връчването.
hristo2834
Потребител

Мнениеот Гост. » 31 Яну 2010, 18:21

82 не ви ползва
Вижте чл. 11 от ЗАНН, който ще ви препрати в НК ( наказателното преследване се погасява.... там си огледайте детайлите)
По отношение отнемане на СУМПС и депозиране на жалбата- свидетелството ви няма да напуска РУ, където ви е постоянното местоживеене. Факт. Жалбата можете да депозирате, с доста условности, пак там ( адм. орган е длъжен да препрати по компетентност). :wink: Но наистина ще ви е нужно доста четене, за да аргументирате, и да приемат аргументите ви.
Още един вариант- жалбата можете да адресирате по пощата- директно в компетентния РС.
Това са все еквилибристики, но правно позволени.
Ако това е нарушението( което сте визирали)- допълнете си в жалбата и чл. 28 от ЗАНН( няма как - ще ви се наложи да прочетете и ТР по текста)
Не отделяйте внимание на давността, в тази насока, която сте поели :arrow: мнението на Христо.

И, четете. АП и процес се изучава във втори курс!

п.п. допълвам, но Анди е прав- няма да се сетите за НА.
Гост.
Старши потребител

Назад към Административно право