Здравейте,
започвам с кратък увод, преди да премина към казуса, който възникна вчера:
(1) 10.02.2009г. - акт за шофиране без поставени регистрационни табели
(2) 07.03.2009г. - алкохол над 1.2
(3) 15.03.2009г. - алкохол над 0.5 (при положение, че не съм управлявал автомобила) - последван от подробни възражения в КАТ
(4) 25.03.2009г. - акт за шофиране без книжка
06.04.2009г. - дело по случай (2) - пробация 6м. и 6м. лишаване от правоуправление
10.04.2009г. - получаване на НП във връзка със случай (2) - допълнителни 4м. лишаване "лично от шефа на КАТ". /ОБЖАЛВАНО/
10.04.2009г. - получаване на наказателно постановление във връзка със случай (1) - 1м. лишаване. /НЕОБЖАЛВАНО/
22.04.2009г. - издаване на ПАМ за временно отнемане на книжката във връзка със случай (3) до изясняване на отговорността
10.06.2009г. - издаване на НП по случай (3) с лишаване от един месец правоуправление
10.11.2009г. - начало на пробацията
10.11.2009г. - получаване на ПАМ и НП по случай (3) /ОБЖАЛВАНИ/
10.11.2009г. - получаване на НП по случай (4) /НЕОБЖАЛВАНО/
Към 15.11.2009г. имах влезнали в сила 1м. от нарешение (1) и 6м. от нарушение (2). Отидох в КАТ, дадоха ми документ, че наказанията ми са изтекли и с него се явих на психотеста в ДАИ, който трябваше да мина за си върна книжката след като е била отнета след шохиране с над 1.2.
Края на Ноември си взех книжката и оттогава си карам съвсем спокойно и необезпокоявано и спазвайки ЗДП. Отвреме навреме са ме спирали за рутинни проверки и всичко е било ок.
Оттогава до днес съм получавал на домашния си адрес 3 или 4 призовки за явяване по други дела. Получавал съм ги от първия път и съм се явявал, когато е трябвало в СГС.
Обжалването на НП по (2) не знам докъде е стигнало. Не съм викан като свидетел по него. Делото за обжалването на (3) още не е приключило на първа инстанция. Пробацията скоро ще приключи.
Снощи си карам в района на южна София и явно във връзка с някаква престрелка, която е била станало по-рано имаше 2 патрулки от двете страни на пътя, по който карах и спираха колите наред. Спряха и мен, дадох документи и не очаквах, че може да има проблем.
Бях с някакъв суичър и може би затова полицаят реши да ми направи проверка по станцията. Оказа се, че от края на декември свидетелството ми за правоуправление на МПС е обявено за невалидно и ми съставиха акт по чл.150 от ЗДвП. Кой, как и защо ми е обявил свидетелството за невалидно остава загадка. Като се прибрах вкъщи проверих валидността на СУМПС на сайта на МВР и наистина се оказа, че не е валидно. Гръм от ясно небе....
Лошото в случая е, че на практика това ще бъде вторият ми акт за каране без книжка и ще бъда подведен под наказателна отговорност. Аз ще ходя да видя какво е станало и как е възможно да бъде отнета книжката без да ме уведомят, но докато докажа правотата си 343в ще ме гони отзад.
Въпросите ми са:
1. При положение, че:
Чл. 343в. (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) Който управлява моторно превозно средство в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство, след като е наказан за същото деяние по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до две години.
Моето нарушение да този член ли е, като имаме предвид, че:
- е извършено по време на различно отнемане на свидетелството от първия АУАН по чл.150 от ЗДвП
- е извършено по-малко от година след влизане в сила на НП по предишното нарушение
2. Ако въпреки безумната ситуация, в която съм попаднал е имало законно основание да ми "спрат" книжката без да ме уведомят и не докажа, че съм прав, нарушението отговаря на чл.343в от НК и се вземе предвид нечистото съдебно минало - осъждането на пробация преди 11 месеца какво следва?
Това ли е най-песимистичния вариант или може и по-зле? - Условна по Чл. 66. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., попр., бр. 31 от 1982 г., изм., бр. 92 от 2002 г., в сила от 1.01.2005 г. - изм., бр. 26 от 2004 г., в сила от 1.01.2004 г.) Когато съдът налага наказание лишаване от свобода до три години, той може да отложи изпълнението на наложеното наказание за срок от три до пет години, ако лицето не е осъждано на лишаване от свобода за престъпление от общ характер и ако съдът намери, че за постигане целите на наказанието и преди всичко за поправянето на осъдения не е наложително да изтърпи наказанието.
Ужас и безумие!!!
Благодаря на всички, които са отделили време да се запознаят с казуса.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 09:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Шаш! Ще ме подгонят по 343в погрешка...
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Шаш! Ще ме подгонят по 343в погрешка...
Случаят е изяснен.
Обжалването на НП по случай (2) е било потвърдено от СГС с излезнало решение през декември и е влезнало в сила две седмици по-късно.
Интересното е, че по това дело нито съм получавал призовка за явяване, нито съм получил решението... Постоянният ми адрес е непроменян от 25 години....
Въпросът сега е: 4-те месеца текат от:
- датата на влизане на решението на съда в сила
- връщане на книжката в КАТ
?
Днес се консултирах с юристи и офицери от КАТ и СДВР и всеки има различно мнение.
Надявам се, че вие знаете по-верния отговор. Предварително благодаря на отзовалите се!
Обжалването на НП по случай (2) е било потвърдено от СГС с излезнало решение през декември и е влезнало в сила две седмици по-късно.
Интересното е, че по това дело нито съм получавал призовка за явяване, нито съм получил решението... Постоянният ми адрес е непроменян от 25 години....
Въпросът сега е: 4-те месеца текат от:
- датата на влизане на решението на съда в сила
- връщане на книжката в КАТ
?
Днес се консултирах с юристи и офицери от КАТ и СДВР и всеки има различно мнение.
Надявам се, че вие знаете по-верния отговор. Предварително благодаря на отзовалите се!
- pisnami2010
- Нов потребител
Наказанието почва да тече от момента, в който оставате без СУМПС.
/офф/ ама ... само 6 месеца без книжка за всичкото това, дето сте го надробили за период от 2 месеца? Ужас...
/офф/ ама ... само 6 месеца без книжка за всичкото това, дето сте го надробили за период от 2 месеца? Ужас...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Напротив: 1х6м. + 1х4м. + 2х1м. = 12м. лишаване (от които 8.5м. изтърпени).
Ако сте прав, то държавата, в която живеем, трябва най-накрая да я преименуват на Абсурдистан.
Ако сте прав, то държавата, в която живеем, трябва най-накрая да я преименуват на Абсурдистан.
- pisnami2010
- Нов потребител
Чл. 190. (1) (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2006 г.) След влизането в сила на наказателно постановление, с което се налага наказание на водач или собственик на моторно превозно средство, препис от него се предоставя на съответното структурно звено на Министерството на вътрешните работи, където се водят на отчет водачът и моторното превозно средство. Иззетите в този случай свидетелства за управление се изпращат на съответната служба на Министерството на вътрешните работи за съхранение и отчет.
(2) Наказанието "лишаване от право да се управлява моторно превозно средство" тече от датата на изземването на свидетелството за управление.
Четейки този член с розовите ми очила разбирам, че акт-а би трябвало да отпадне. Не е имало "изземване" на свидетелството, значи все още не съм и лишен.
Но знам, че не съм прав. Къде ли....
(2) Наказанието "лишаване от право да се управлява моторно превозно средство" тече от датата на изземването на свидетелството за управление.
Четейки този член с розовите ми очила разбирам, че акт-а би трябвало да отпадне. Не е имало "изземване" на свидетелството, значи все още не съм и лишен.
Но знам, че не съм прав. Къде ли....
- pisnami2010
- Нов потребител
И пак с розовите очила:
Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Наказва се с глоба от 100 до 300 лв.:
1. който управлява моторно превозно средство, след като е лишен от това право по съдебен или административен ред;
2. който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление или то е отнето по реда на чл. 171, т. 1 или 4;
..........
(3) Когато нарушението по ал. 1, т. 1, 2 и 3 и ал. 2 е извършено повторно, наказанието е глоба от 150 до 1500 лв.
Кое ли ще надделее - НК или ЗДвП ?!
Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Наказва се с глоба от 100 до 300 лв.:
1. който управлява моторно превозно средство, след като е лишен от това право по съдебен или административен ред;
2. който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление или то е отнето по реда на чл. 171, т. 1 или 4;
..........
(3) Когато нарушението по ал. 1, т. 1, 2 и 3 и ал. 2 е извършено повторно, наказанието е глоба от 150 до 1500 лв.
Кое ли ще надделее - НК или ЗДвП ?!
- pisnami2010
- Нов потребител
И пак връщаме:
Чл. 343в. (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) Който управлява моторно превозно средство в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство, след като е наказан за същото деяние по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до две години.
На практика, при мен явно има влезло в сила съдебно решение за "временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност", но книжката си е в мен и наказанието не е започнало да тече, така че не би трябвало да могат да ме пуснат "по тая пързалка".
Май ще чакам да минат деветте месеца давност и тогава ще се мяркам пак в КАТ.
На практика, при мен явно има влезло в сила съдебно решение за "временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност", но книжката си е в мен и наказанието не е започнало да тече, така че не би трябвало да могат да ме пуснат "по тая пързалка".
Май ще чакам да минат деветте месеца давност и тогава ще се мяркам пак в КАТ.
- pisnami2010
- Нов потребител
Сагата продължава...
Пощенската ми кутия се проверява редовно. Днес я отварям и намирам писмо от КАТ. Явно е получено през последните 48 часа.
Да съм се явел за справка във връзка с предварително проверка по преписка № ххх/09г. на 16.02.10г.
Да нося:
- лична карта;
- книжка;
- талон;
- застраховка ГО.
Явяването задължително.
Ударили отпред на писмото някъв печат от 02.02.10г., а отзад го размазали така, че да не се чете.
Бива, бива полицейщина....
(Днес е 18.03.10г.)
П.П. Нямам кола на мое име
П.П. 2 Какво се правят на интересно с тия задни дати...?!
Пощенската ми кутия се проверява редовно. Днес я отварям и намирам писмо от КАТ. Явно е получено през последните 48 часа.
Да съм се явел за справка във връзка с предварително проверка по преписка № ххх/09г. на 16.02.10г.
Да нося:
- лична карта;
- книжка;
- талон;
- застраховка ГО.
Явяването задължително.
Ударили отпред на писмото някъв печат от 02.02.10г., а отзад го размазали така, че да не се чете.
Бива, бива полицейщина....
(Днес е 18.03.10г.)
П.П. Нямам кола на мое име
П.П. 2 Какво се правят на интересно с тия задни дати...?!
- pisnami2010
- Нов потребител
Сагата приключи засега. Постигнах споразумение с КАТ и им занесох книжката.
- pisnami2010
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|