начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Ако те съдят в друга държава...

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ако те съдят в друга държава...

Мнениеот dracata » 16 Юни 2012, 17:17

Ако те съдят в друга държава,за ПТП,(за преминаване на червен сигнал на светофар,за преминаване на ж.п.прелез при спуснати бариери,за отнемане на предимство,за пресичане на непрекъсната осева линия и други такива),съда на другата държава трябва ли да уведоми българския.Ако примерно австрийски съд ти отнеме шофьорската книжка за 2(два)месеца и ти наложи забрана от 6(шест)месеца да не управляваш мпс на територията на Австрия,какво да очакваме от нашия съд тук в БГ. :idea: :idea: :idea:
dracata
Потребител

Re: Ако те съдят в друга държава...

Мнениеот dracata » 20 Юни 2012, 19:52

Ако в Австрия те съдят за ПТП,съда ти наложи глоба в размер на 1000 евро,в България пак ли ще бъде съден с материалите по делото в Австрия това искам да разбера,ако някой знае кое,как става да сподели,благодаря
dracata
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 20 Юни 2012, 23:45

Без да съм съвсем сигурен, но мисля че след като съда в Австрия ви съди и осъди, българския съд вече няма какво да прави. Идеята на Европейския съюз е да няма граници, хората да се придвижват свободно по територията му. Така че би трябвало да няма значение дали сте извършили нарушението в Грац или в Павликени - местния съд ви съди и определя наказанието.

Аз сега се сещам... защо пък съд за административни нарушения? Наказания за преминаване на червено или неспазване на ограниченията са административни, налагат от полицията а не от съда. И се налагат съгласно законодателството където нарушението е извършено - демек плащате австрийска глоба, не българска. Единствения български орган който може да вземе отношение е ... знам ли... Агенция по приходите? Някой който да поиска парите и да ги преведе на австрийците.
За отнемането на книжката... работата е по-завъртяна. Това е документ, той е собственост на българската държава, и няма как друга държава да се разпорежда с него. Така че мисля че не могат да ви отнемат СУМПС. Но в ЗДвП имаше нещо писано по въпроса... май нашенския КАТ трябва да ви отнеме книжката от името на австрийския.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 21 Юни 2012, 13:13

Съгласно ЗАНН - нарушенията, извършени в чужбина, се обжалват пред СРС. Оттам с решението по делото КАТ ще Ви отнемат броя точки от талона съгласно българското законодателство.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот dracata » 22 Юни 2012, 19:01

Вече 2(две),години мой приятел е без шоф.книжка,австрийците го викат през 6(шест)месеца на разпит,той чинно се явява.Обаждал се е в посолството ни от там му казали(защо си даде книжката,сега си търси адвокат).Има ли той право да пусне някаква жалба и до кого за това,че дефакто хем,не е лишен хем е без книжка,след като книжката е на държавата към кого да се обърне за съдействие-КАТ,прокуратура...
dracata
Потребител

Назад към Административно право