начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Действие на заповед, след смяна на органа, който я е издал

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Действие на заповед, след смяна на органа, който я е издал

Мнениеот law_master » 25 Юли 2012, 09:29

Здравейте, едно питане ми изникна и се колебая какъв да бъде отговорът.

Случаят е следния: зам. директор на училище е упълномощен от директора със заповед, да отговоря за противопожарната охрана на училището. Директорът издал заповедта е сменен. Необходимо ли е новия директор да издаде нова заповед за същото или не?

Благодаря Ви предварително! :)
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Re: Действие на заповед, след смяна на органа, който я е изд

Мнениеот portokal » 25 Юли 2012, 10:12

Цъ, както ако се смени съставът на Народното събрание, не се налага новото да гласува отново законите. :P

Шегувам се за последното; разпространено е наистина мнението, че при смяна на персоналния състав на някой орган на управление се прекратяват всякакви упълномощавания, възлагания на функции и подобни - не е правилно според мен. Понякога даже са ме гледали с учудване, когато съм твърдяла, че не е необходимо ново упълномощаване от, примерно, новия управител на дружество, ама... ми не е пък.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 25 Юли 2012, 10:18

По скоро - НЕ. Лицата се сменят, но органа издал акта си остава. Примерно - Кмет издава заповед. Следващия кмет следва ли да издаде същата заповед за да действа. Също е със законите - следва ли при всеки парламент да се приемат наново. Могат само да се изменят.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот law_master » 25 Юли 2012, 12:26

и според мен е така. Както казвате, лицето се е сменило, но органът остава. Принципно четох Закона за народната просвета и правилника за прилагане, но не нищо изрично не намерих. Но пак казвам, че и според мен не необходима нова заповед.

Благодаря Ви много !!! :)
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Назад към Административно право