начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Абсолютна давност на глоба от НП

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Абсолютна давност на глоба от НП

Мнениеот wickedgame » 11 Ное 2013, 18:08

Здравейте ! Пусках преди известно време тема, но един адвокат ми размъти водата с информация в моя полза днес. Имам отнемане за срок от 6 месеца на СУМПС и глоба в размер на 300 лева от края на февруари месец 2009-та година за деяние на 26 януари 2009-та година. Тъй като не съм бил в страната и СУМПС не ми е било необходимо ме интересува какво дължа вмомента и по какъв ред да си взема СУМПС от КАТ, тъй като адвокатът ми днес ми подметна, че не дължа и глобата, тъй като била изтекла абсолютната й давност. Обоснова се, че срокът за абсолютната й давност е бил одължен през 2010- та година, но мой познат дознател заяви, че няма да дължа финансовата санкция чак през февруари догодина. Интересува ме къде е истината точно между двете мнения и да заделя ли за глобата, тъй като СУМПС ми е необходима вече много наложително и утре трябва да посетя КАТ. Просто искам да отида подготвен вместо да се излагам.
wickedgame
Младши потребител

Re: Абсолютна давност на глоба от НП

Мнениеот Pause » 12 Ное 2013, 10:27

Преди това трябва да ви ,е било редовно връчено тъй като имате задължение при промяна на адреса си да уведомите компетентният орган и съгласно Чл.58 ал.2 ЗАНН ,ако е било отбелязано върху него ,че не сте бил открит наказателното преследване да се прекарти с изтичането на 3 годишна давност.Другата заблуда е от наказателното право свързана с извършването на престъпление Чл.80 ал.3 от НК, но тя се изключва от Чл.11 ЗАНН.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот wickedgame » 12 Ное 2013, 19:25

В срока, в който ми е било връчено по служебен път съм бил откриваем на адреса по регистрация и ми се води връчено. Въпросът е дали ще фигурира още финансовата санкция, по-точно глоба от 300 лева за да знам дали да разполагам с тях. Тъй като тези дни бях извън града утре ще ходя в КАТ да си потърся книжката. Въпросът е дали за НП от края на февруари 2009-та с 6 месечен период на отнемане и глоба от 300 лева все още се дължи глобата или е отпаднала поради изтичане на абсолютна давност. НП-то ми се е водило връчено, макар да не знам да ми е било връчвано. Адвокатът твърди, че абсолютната давност за глобата е скочила чак през 2009-та като в моя случай е 3 години и не дължа глоба, това така ли е ?
wickedgame
Младши потребител

Мнениеот Pause » 12 Ное 2013, 20:30

Проверете и в НАП там се изпълнява наказанието глоба ,и ако всичко е наред няма образувано изпълнително производство за събирането и сте "късметлия".
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот iva_sh » 22 Ное 2013, 21:24

Чака се тълкувателно решение на Върховния административен съд, което трябва да сложи край на противоречивата практика на административните съдилища - дали се прилагат правилата на НК за давност за наказателно преследване при административните нарушения.
iva_sh
Потребител

Назад към Административно право