начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

"Задължение" за носене на знак и талон за ГТП!!!!!

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

"Задължение" за носене на знак и талон за ГТП!!!!!

Мнениеот ferrarist75 » 05 Яну 2014, 21:26

Въпроса мисля че касае всеки с шофьорска книжка.....
Закона сухо гласи - пътните превозни средства минават годишен тех преглед.
Закона определя като задължителни за водача:
Чл. 100. (1) (Предишен текст на чл. 100 - ДВ, бр. 6 от 2004 г.) Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи:
1. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролния талон към него;
2. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) свидетелство за регистрация на моторното превозно средство, което управлява и за тегленото от него ремарке;
3. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) документ за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите за моторното превозно средство, което управлява и за тегленото от него ремарке;
4. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 25.12.2009 г.) превозните документи, определени от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията;
5. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) при напускане на територията на страната - валиден международен сертификат за "Гражданска отговорност" на автомобилистите за чужбина - "Зелена карта".
(2) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност.
(3) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторно превозно средство, което не е било спряно от движение, е длъжен да залепи в долния ляв ъгъл на предното стъкло на моторното превозно средство валиден стикер на знак за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и да носи контролен талон към знака. Когато моторното превозно средство технологично не разполага с предно стъкло и е невъзможно стикерът на знака да бъде залепен на указаното място, същият стикер на знака се залепва на застрахователната полица, която се носи от водача на моторно превозно средство, и при проверка се представя заедно с контролния талон.

Знака и талона за ГТП не фигурират в изискванията, власта се хваща за "превозните документи" от алинея 4, но трябва да си малоумен за да не разбереш че превозните документи касаят ПРЕВОЗА на ППТ-то - над 20 вида превози и товари мисля че са, за който министъра на ала-бала определя че трябва да имат съпътстващи документи......
Реално погледнато никъде не се изисква да присъства както знака и талона за ГТП, така и диплом за основно образование например.....щото пише че за да имаш книжка трябва основно......що да не я искат и нея.....
Ситуацията е абсурдна, вързват уж данък с ГТП, а той едва ли не излиза не особено контролируем по буквата на закона.......
Из нета намерих поне 5-6 съдебни решения на различни инстанции с отмяна на това нарушение.....
Мнения на сериозни юристи, все пак аз съм само любител......
ferrarist75
Нов потребител

Re: "Задължение" за носене на знак и талон за ГТП!!!!!

Мнениеот jorko_gt » 07 Яну 2014, 12:45

Вече знаеш мнението ми от другото място, затова само ще наблюдавам развитието тук 8)
jorko_gt
Потребител

Re: "Задължение" за носене на знак и талон за ГТП!!!!!

Мнениеот ferrarist75 » 07 Яну 2014, 14:44

jorko_gt написа:Вече знаеш мнението ми от другото място, затова само ще наблюдавам развитието тук 8)

Мда, интересен казус е това, ако изобщо е такъв.......но съм се захванал да се дъвча юнашки със катаджийчетата и е доста забавно.......
ferrarist75
Нов потребител

Назад към Административно право