начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

промени в ЗДП

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

промени в ЗДП

Мнениеот votpuska » 13 Мар 2014, 23:00

Оплакване в МВР ще е достатъчно за санкцията, най-после ще спим на тихо

Парламентът гласува на първо четене промените в Закона за движение по пътищата, които вчера бяха отложени. Сред новите изисквания са тези за безпричинно пищящите аларми, които ще бъдат санкционирани с глоба от 20 до 150 лева.

Друга промяна е свързана с глобата, която се налага чрез електронен фиш след заснемане с камера на нарушението. Вече няма да е нужно фишът да бъде подписан от длъжностно лице и ще има срок за издаването му – три месеца след заснемането. Фишът ще включва дата и точен час на извършване на нарушението, като ще се изписват дори секундите.

В случай, че собственикът на автомобила не е шофирал колата по време на нарушението, той трябва да предостави декларация, в която да посочи данните на водача, използвал колата му. Ако такава няма, наказание ще има за собственика или на юридическото лице, когато автомобилът е фирмен.

С промените се въвежда изискване до месец от придобиването на нов автомобил, той да бъде регистриран в местната община. Сега се изисква до две седмици да бъде предоставено копие от договора за покупко-продажба. За нарушение на новото правило глобата ще е 150 лв.

Вече ще се изисква и в общината да се регистрират купени в чужбина автомобили, дори ако остават с чуждестранни номера.

150 лева глоба за съседи с пищящи аларми на колите!
С промените депутатите отмениха и задължителния кръвен тест за шофьор, заловен да кара след употреба на алкохол. По желание на водача вече ще може да се признаят данните от дрегера.

По искане на физически и юридически лица вече ще могат да се извършват справки в МВР дали превозно средство се издирва и дали има наложени обезпечения за него. Това ще става след заплащане на такса в размер, определен от Министерския съвет.

Поправките разширяват спектъра на забранените упойващи вещества. Досега ограниченията важаха само за тези, включени в списъците по Единната конвенция за упойващите вещества от 1961 г. За забранено вече ще се счита и "всяко друго вещество, което има стимулиращо или депресивно въздействие върху централната нервна система, предизвиква халюцинации или нарушения на двигателната функция, мисловната дейност, поведението и възприятията на човека".

Отхвърлено бе предложение на ГЕРБ да се въведе регистрационен режим в Министерството на транспорта на автосервизите.

Източник: Флагман
* Не поемам отговорност за верността на информацията.
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Re: промени в ЗДП

Мнениеот TheOldMan » 14 Мар 2014, 08:34

Какво значи "безпричинно" пищене на аларма? Като се разгонят котараците и почнат да се бият под колите аз какво съм виновен? За всяко писване на аларма без да има разбиване на колата ли ще глобяват? Къде е дефинирана "основателната причина" при която е законоугодно задействането на алармата?
Поредния член, който виси във въздуха. Поредната хранилка за попълване на държавния и личните джобове на полицаите.
"Всяко друго вещество което има стимулиращо или депресиращо въздействие"?!? WTF? Това в прав текст означава че не можете да карате след изпиването на 1 кафе, или 1 Ред Бул, дори една Кока-Кола. Пушили сте - ще трябва да пътувате с трамвая. Само не знам след приема на Виагра дали може да се управлява МПС... :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Re: промени в ЗДП

Мнениеот jopena » 14 Мар 2014, 09:28

Ами ако вчера ме е боляло гърло и съм смукал 'Стрепсилс Плюс'(съдържа лидокаин), а днес ме спрат полицаи и ми направят тест? Няма описани минимални нива на забранените вещества.
jopena
Младши потребител

Назад към Административно право