начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

обърках се, моля за помощ

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

обърках се, моля за помощ

Мнениеот peip » 29 Мар 2015, 21:26

Обжалвам пред ВАС, решение на АСС, с което е потвърден ДРА изх. № от 16. октомври. Едно от основанията е, че в същият е записано, че ревизията е проведена на 17.10. и извършването й е в рамките на 1 работен ден. Лихвите са определени към 17.10., следователно не може да става въпрос за очевидна фактическа грешка, а й такава ответника не твърди. Прокуратурата ме подкрепя. ВАС потвърждава решението на АСС, с което и ДРА. На кой арменски поп да се жаля?
Още нещо ме шашна. На 16.10 този ДРА е връчен на доверителката ми при отказ, за което са се подписали две лица - кои и какви - не е ясно. Как е връчено нещо, което не е изготвено? / Не е връчван никакъв акт./ Няколко месеца по-късно същото нещо е връчено чрез поставяне на таблото за съобщения, за което са си направили протокол. Аз си мисля, че ДОПК не допуска, ако ревизираното лице има постоянен адрес.
По тази причина имам две дати на връчване - при отказ и при поставяне на табло.
Решението на ВАС - тя е отказала да получи, следователно правилно е поставено на таблото, същото нещо????
Последващите документи са връчвани с писмо с обратна разписка и от там следват процедурите на обжалване - пред по-горестоящия административен орган, пред съда и т.н.
Възможно ли е един и същ документ да бъде връчван по две различни процедури и това да е законосъобразно?
peip
Потребител

Re: обърках се, моля за помощ

Мнениеот peip » 08 Апр 2015, 19:40

колеги, заинтересовани читатели,
виждам, че сте проявили интерес и сте прочели въпроса ми, но никой не може да отговори.
Предлагам тема- абсурди в административното право.
Предлагам и на Ваше внимание следния административен абсурд:
Молба-декларация за обстоятелствена проверка-
съгласувана с всички необходими инстанции, включително общинска собственост - няма съставен акт за общинска собственост, подпис и на секретар на община. Кмета не подписва. Измислил- писмо до наследниците на лицето записано в разписен лист. Въобще няма да се обяснявам. Пълен, пълен абсурд. И какво ще докаже волеизявлението на тези наследници - аз питам има ли акт за общинска собственост на имота или не???????????????
Е някой има ли такъв случай и сега накъде?????????????
peip
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Апр 2015, 20:35

Сега ще се изпитваме ли. Впрочем нали сте овладели напълно теорията на Дончо Хрусанов, на Сивков и изобщо всички автори по административно право. Защото иначе не сме за пилотската кабина още.

Трябва да се инициира т.нар. "мълчалив отказ". Има си срокове, в които се подава вече писмена жалба срещу този отказ - като в момента жалбата отива в Районен съд (а не в Асъд). Съдиите там са обръгнали на такива казуси и ще се ориентират.

От Вас се изисква да инициирате или симулирате, инсценирате, създадете представата, че ви отказват мълчаливо. Това предполага разбира се Ваш входящ номер в деловодството/регистратурата на общината/кмета и изтичането на определения срок.

Това е класиката - прилагал съм го към безнадеждни случаи и действа, макар и на ниво раздразване, ама пак.

В община Божурище искахме обстоятелствена проверка на известния крайпътен възел "Кръстопъто" - там беше ханчето "Атлантик" на веригата сладкарници "Атлантик". Парцела е на пътя Сливница - Драгоман - изключително апетитен, защото спират ТИР-превози и т.н.

Навремето ЦКС направило за работниците си от съседното село една тенекиена "чайна" на това пусто през социализма място. Следват бесни, грозни филмови кадри от времето на реституцията - архивите били наводнени, а едната книга - с откъсната страница. Някак тенкиената чайна станала обект и т.н. Взели я продали на Х, У. Дошъл и Венцислав Върбанов. И той пийнал чай също. Собственика (наследника) на имота научава случайно и то години след изтичане на доста срокове по ЗСПЗЗ, че чичо му е имал този имот. По вина на алчният му братовчед, който бил си наумил сам да "гепи" имането. Много странно - позвънили на вратата на клиента ми и му предали джоб с документи, намерени на улицата. Оказало се, че тъпака братовчед ги бил изгубил. Така се разбрало.

Клиентът ми отишъл при "тази кюстендилска лисица" (тя е наша колежка) Мая М. от БиеСеПие. Завели дело по чл. 11 ЗСПЗЗ (правно вече не съм сигурен), но имайте предвид, че щели да получат друга земя на друго място, ама все пак имали право на дело. Подсъдност - нашата първа и последна крепост - Сливница. Съдийката, явно й омръзнали тези дела за бабините трънки, насрочва заседание. Колежката незнайно защо не се явява, вероятно предполагайки, че ще има процедури - свидетели и т.н., така че ще има и следващо заседание.

Аз се явявам пред Окръжен съд - но междувременно "резнаха" свидетелските показания и при всички нокти и зъби - делото закономерно тупна нокдаун, нокаут. Имах искане за свидетели на общо основание - поради
наводнени документи, поради служебна бележка на кмета за изгубени документ.

Понеже клиентът ми е бивш спортен треньор, реши да се бори още. ВКС отказа отмяна.

Почнахме да искаме от общ. Божурище обстоятелствена проверка. Понеже дадоха заето - се явихме в АССО.
Междувременно техничката на Божурище се оказа точна и взе че спря всякакви документи на притежаващия правата в момента на парцела - което вбеси тотално всичко юридическо в радиус от 20 километра. Да, ама има висящо дело спор.

АССО отмени отказа и по процедура върна за произнасяне. Отново Божурище даде заето. Понеже процедурата пред мен е обречена засега, при тези фактори, реших да не им развалям празниците и не поисках глоби за виновните.

Така, че няма абсурди в правото. Звучи много хипарско. А дори и "Бийтълс" си гледат паричната печалба, все пак.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 09 Апр 2015, 07:47

peip написа:Е някой има ли такъв случай и сега накъде?????????????

Иван е прав- жалите мълчалив отказ ( съдебната практика вече се консолидира)- заявление с книжа, чакате 14дн. срок за адм. услуга и няма ли произнасяне- в АС. Последните дават задължителни указания за зазерка на молбата-декларация, връщат преписката за произнасяне, като указват и срока за това. Въртят се едни дела ( все пак плъзна слух, че 28 АС са множко), разноски, такси, хонорари, изп. листи, а времето тече, но всички се чувстват защитени.... от правото. Идилия. :lol:

Не разбирам защо се прави това с мълчанието- обяснявам си го само по една причина(изключвам разнясането на пликове с парични знаци)- живеем в страната на компроматите и рано или късно все нещо лъсва, от което може да се видиш с к` "привлечен", обвиняем и т.н.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот nina7493 » 20 Фев 2016, 01:47

Изчетох доста за казуса " мълчалив отказ ", понеже вече съм подала жалба в Адм.съд срещу общината и ми се искаше да разбера малко повече, за изходите от тези дела - да кажем съдът задължава общината (в случая кмета ) да се произнесе, но той не изпълнява предписанието на съда..........и какво прави ищеца (в случая аз)?
И при положение, че се касае за доста сериозен материален интерес (промяна на показателите за застрояване на имота ми от Жм на Жс), това ли единствено могат да бъдат претенциите ми - МЪЛЧАЛИВ ОТКАЗ ???
nina7493
Младши потребител

Назад към Административно право