начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

призовка от КАТ

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

призовка от КАТ

Мнениеот дикобраз » 20 Яну 2006, 22:52

та става дума за призовка намерена в писмо под входната врата до водача на ......... да се яви в стая 10/ там се прожектират филмчета с нарушения/ и въпроса ми е брои ли се призовката за връчена след като долната част за връчване е празна.
в посочения закон за МВР пише така
Чл. 67. (1) Полицейските органи могат да призовават в служебните помещения граждани за осъществяване на действия по определените им с този закон правомощия.
(2) За призоваването полицейските органи уведомяват гражданите писмено. В съобщението изрично се посочват целта на призоваването, часът и мястото на явяване.
(3) (Нова, ДВ, бр. 17 от 2003 г.) В бързи случаи призоваването може да се извършва по телефона, телекса, факса или с телеграма. Призоваването по телефона и факса се удостоверява писмено от длъжностното лице, което го е извършило, призоваването с телеграма - с известие за доставянето й, а по телекса - с писменото потвърждаване за полученото съобщение.
дикобраз

Мнениеот Гост » 21 Яну 2006, 14:18

призовката не е връчена по надлежния ред и никой не може да докаже, че тя е получена от въпросното лице дори някой да твърди, че е пъхната под вратата /представети си ситуация, че действително има такова твърдение, но собственика на жилището междувременно си е поставил праг на вратата и няма как да се озове там призовката/. след като не е намерено лицето на адреса има ред други начини за връчване на призовката - на близки и съседи стига те да поемат задължението да я връчат на лицето, може и по пощата с обратна разписка. ако лицето бъде призовано по телефона, това лесно се доказва с нужната разпечатка от разговора, дори и призованият да отрече че е бил призован. но моя съвет е след като има "някяквя" призовка по-добре лицето да се яви където и когато е записано в нея, така или иначе то ще бъде открито.
Гост

Мнениеот run » 21 Яну 2006, 14:21

повярвайте, ако си поставят за цел да ви намерят ще го сторят.
run
Младши потребител

Мнениеот evelin » 27 Яну 2006, 17:36

След като на призовката няма твоя личен подпис то ти си нередовно призован. Макар, че обикновено ако не те намерят, някой съсед се задължава да ти я връчи. А да ти я пъхнат под врата си е чисто нарушение на процесуалните правила. Така че няма страшно.
evelin
Нов потребител

Мнениеот дикобраз » 27 Яну 2006, 21:23

благодаря Ви. чиста случайност е че я намерихме ние защото беше пъхната под вратата на блока. вече няма значение защото датата мина. основното за мен беше дали такова писмо се брои за призоваване. явно не. run естествено че могат да ме намерят дори не се крия а пък и сме на 300 м от кат. но искам да го направят както трябва.
дикобраз

Re: призовка от КАТ

Мнениеот fena86 » 22 Яну 2010, 20:59

здравейте от мен. днес получих призовка от кат ..
пише че трябва да се явя на 26.01 за спрака. предполагам че става въпрос за някакво нарушение , но не пише нищо за глоби или нещо такова.
нещото което ме смущава е че нарушението което е описано в призовката е извършено на 01.07.09 т.е. преди 7 месеца??????????
наясно съм че става въпрос за България , но все пак :?
и последно някой може ли да ми каже какви глоби се плащат обикновенно и дали се взимат точки........ хипотетично за минаване на червено или за скорост за да съм подготвен.
благодаря
fena86
Нов потребител

Мнениеот andy70 » 22 Яну 2010, 21:05

Фена86, първо се запознай с подробности по въпроса - за какво те викат, кога е извършено, ти ли си бил/а. Тогава задавай въпроси. Не ни карай да гадаем защо те викат и какво, аджеба, ще ти бъде наказанието!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот vetre » 22 Яну 2010, 22:25

Глобите ги пише в ЗДвП.Доста са за описване.
Ако ти е важна книжката подготви си някой,които да посочиш да го отнесе,
ако става въпрос за снимка/запис.Някой,на когото книжката не му е тупнала.
vetre
Потребител

Мнениеот fena86 » 23 Яну 2010, 12:29

благодаря за отговорите.
исках да ми дадете мнение относно това че става въпрос за "нарушение" от преди 7 месеца..... :|
това редно ли е и дали мога да го използвам.
а и как бих могъл в крайна сметка да помня какво е станало преди 7 месеца и кои е карал колата тогава........
fena86
Нов потребител

Мнениеот andy70 » 23 Яну 2010, 16:41

Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот fena86 » 23 Яну 2010, 19:11

Това значи ли че не могат да ми пишат акт при все че са изтекли 7 месеца....
това което ми написа предполагам че е извадка от закона :)
fena86
Нов потребител

Мнениеот fena86 » 23 Яну 2010, 19:24

ясно - сега са ме открили и нее минала една година. демек - като поп ще си плащам
fena86
Нов потребител

Мнениеот fena86 » 23 Яну 2010, 21:15

като стана въпрос за това - моята призовка майка ми я намери в пощенската кутия .
отдолу на призовката пише-
получих призовката ........
дата и подпис
и тея полета стоят празни.
моля за съвет :)
fena86
Нов потребител

Мнениеот andy70 » 24 Яну 2010, 04:53

Фена - призовката към кръглата папка (коша). Тутакси! Веднага!
ЗДвП препраща към ЗАНН, който в особените разпоредби казва - чл.84 - че се прилага НПК. -
Чл. 180. (1) Призовките, съобщенията и книжата се връчват срещу разписка, подписана от лицето, за което са предназначени.
(2) Когато лицето отсъства, те се връчват на пълнолетен член на семейството му, а ако няма пълнолетен член на семейството - на домоуправителя или портиера, както и на съквартирант или съсед, когато поеме задължение да ги предаде.
(3) Когато призовките, съобщенията и книжата са предназначени за обвиняем, частен обвинител, частен тъжител, граждански ищец и граждански ответник, който отсъства, и е невъзможно връчването им на лицата по ал. 2, те могат да се връчат и на защитника и повереника, ако те се съгласят да ги приемат.
(4) Ако получателят или лицето по ал. 2 и 3 не може или откаже да подпише, връчителят прави бележка за това в присъствието на поне едно лице, което се подписва.
(5) На учреждение или юридическо лице връчването става срещу подпис на длъжностно лице, натоварено да поема книжата.
(6) Лицето, чрез което става връчването, подписва разписка със задължение да предаде призовката, съобщението или книжата на лицето, за което са предназначени.
(7) Връчителят отбелязва в разписката името и адреса на лицето, чрез което става връчването, и отношението му с лицето, на което трябва да бъдат връчени призовката, съобщението или книжата.

Разписка за връчване
Чл. 181. (1) Длъжностното лице, извършило връчването, връща своевременно разписката, която се прилага по делото.
(2) В разписката се отбелязват датата на връчването, името и длъжността на лицето, което е извършило връчването.

Отговорност за неизпълнение на задълженията по връчването
Чл. 182. (1) Длъжностното лице, което наруши задълженията си по връчването, се наказва с глоба до петстотин лева.
(2) Същото наказание се налага и на лицето по чл. 180, ал. 2, 3 и 5, което не изпълни задълженията си по връчването.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот fena86 » 24 Яну 2010, 11:50

явно по закон аз си имам правата , но дали ще стане така както пише в закона или просто ще ми сложат още по голяма глоба :shock:
fena86
Нов потребител

Мнениеот sogio » 24 Яну 2010, 14:36

Преди Нова година и аз намерих призовка от КАТ в пощенската си кутия, в която пишеше, че ме викат за нарушение, извършено през м.май 2009 г. Тъй като това не е редовно връчване на призовка, не отидох в КАТ на посочения в нея ден и час. Оттогава не са ме търсили повторно, но ако все пак решат да го направят, то доста ввеме ще е минало от нарушението. Затова съветвам всеки който е нередовно призован да не се явява в КАТ. Колкото по-късно Ви намерят, толкова по-добре, тъй като има преклузивни и давностни срокове, които за Ваш късмет могат да изтекат. Освен сроковете за образуване на административно-наказателното производство и за съставяне на акт, има и давностен срок за преследване на нарушителя и абсолютния такъв е 3 г. от извършване на нарушението. Това означава, че като получите по-късно акт и наказателно постановление и после като го обжалвате и отложите 2-3 пъти делото пред РС и пред АдмС, ще минат 3-те год. от извършване на нарушението и производството ще бъде прекратено на основание изтекла давност без да Ви се налага каквото и да е наказание.
sogio
Потребител

Мнениеот fena86 » 24 Яну 2010, 20:07

яко
нали по нагоре написаха , ако е минала една година то извършване на нарушението нямат право да ти правят акт. което значи , че в моя случей ако се забавят още 5 месеца (което явно е нещо нормално) няма кой да ме барне :)
fena86
Нов потребител

Мнениеот sogio » 24 Яну 2010, 21:49

fena, тепредвид, че акт може да се състави и във Ваше отсъствие, но ако не сте се явили след редовно призоваване. Много от плоцейските служители обаче не са наясно с правилата за призоваване по НПК и ЗМВР и може да Ви съставят акт във Ваше отсъствие, но ако не сте редовно призована, това е съществено процесуално нарушение и основание за отмяната му.
sogio
Потребител

Мнениеот vetre » 25 Яну 2010, 21:50

ситуацията е малко фифти-фифти.ще отидеш ли или няма.
ако не отидеш ще ти напишат ли акт или няма,àко и да нарушат
закона,то тях много не ги бърка.
в по-ранни постове съм дал как може да се оттърве глоба при снимка,
макар,че в БГ не знам да е проработило.за германия е ставало.
vetre
Потребител

Мнениеот fena86 » 26 Яну 2010, 17:14

днес отидох до кат
все пак се реших - прецених че по добре да си отида и да не си слагам допълнителни ядове на главата. писаха ми акт. :)
още като влязох полицая ме пита - ти ли караше колата (без нищо да ми е показал) :?
както и да - аз му казах , че няма как да знам кой е карал колата преди седем месеца (все едно е учудващо)
пусна ми запис как минавам на червено на сфетофара пред ДНА в София . пита ме пак кой е карал , но каза че в все едно дали ще кажа че съм бил аз или не - акта е един и същ , независимо дали ще го пишат на мен като водач ил като собственик. аз казах , че не знам кой е карал и да ми го пишат като на собственик. още сподели , че глобата е до 50 лева и ще ми вземат точки но не каза колко. мн бързо свърши процедурата :)
все пак - "справедливостта въстържествува" :|
успех колеги и внимавайте за камери
fena86
Нов потребител

Следваща

Назад към Административно право