начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

ЗОП свързани лица кандидати за обществена поръчка

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЗОП свързани лица кандидати за обществена поръчка

Мнениеот wladi » 11 Май 2010, 19:55

Термините кандидат в ОП и участник в ОП, нещо ме объркват ще ползвам само единия.
Не откривам законова забрана две-три различни юридически лица, които се явяват "свързани лица" по смисъла на §.1 ал.1 т.5,6,7 и т.н. от Търговския закон да представят 3 отделни оферти (предложения) в процедура на обществена поръчка.

Например над 5%, дори 100% от дяловете в собствеността 3 лица кандидати в ОП са собственост на 4-то лице. Моля за коментар правилно ли разбирам, че могат да предложат 3 различни оферти и това е допустимо?
Последна промяна wladi на 12 Май 2010, 22:37, променена общо 1 път
Аватар
wladi
Потребител

Re: ЗОП срързани лица кандидати в обществена поръчка

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Май 2010, 20:12

Юридическото лице е самостоятелен правен субект. Както Иван е Иван, а не Петър, така и фирмата на балдъзата ми не е идентична с мен. Нещо повече - не е идентична с балдъзата ми.

Това, че сутринта казвам "Добър ден", а вечер - "Добър вечер" не означава, че съм лъжец. Прочетете Имануел Кант и неговият трактат "За логиката". Там човека се е постарал да изясни нещата.

Една фирма е съставена от ядро - собственика на капитала. На дяловете и т.н. Оттам нататък няма значение, че има друга фирма с друг управител, но със същия собственик.

Ограничения от този характер има в банковата регистрация - например, когато се увеличава капитал на банка, от БНБ издават "Работен лист" с указания да се укаже свързаността на фирмите и т.н. Но това е единствено с цел проучване на капитала - дали е реален и т.н.

На практика, моят съвет към клиентите е - да не си закриват фирмите, защото една фирма с 10 - годишна биография, която не е мърдала от адреса си и т.н. е доста пъти по-благонадеждна от фирма, регистрирана като гъба след дъжд и т.н.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Административно право