начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Шофьорска книжка издадена в чужбина

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Шофьорска книжка издадена в чужбина

Мнениеот selena33 » 01 Фев 2011, 09:19

Имам шофьорска книжка издадена от Канада. Искам да знам действителна ли е тя в България и за какъв период от време.

Безрезултатно търсих такава информация в и-нет, опитвах да се свържа с КАТ за информация но не отговарят на имейли. Ако някой знае точно как стои въпроса с чуждите шофьорски книжки на територията на България, ще съм му много благодарна.
selena33
Нов потребител

Re: Шофьорска книжка издадена в чужбина

Мнениеот crane_law » 03 Фев 2011, 20:31

Справка ЗДвП
Чл. 162. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Българските граждани могат да управляват моторни превозни средства на територията на Република България с чуждестранно национално свидетелство, когато то не е издадено от държава - членка на Европейския съюз, или от друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или от Конфедерация Швейцария в срок до 3 месеца от датата на влизането им в страната.
Правото е за бдящия, не за спящия!
Аватар
crane_law
Младши потребител

Мнениеот selena33 » 04 Фев 2011, 17:45

И какво става след тези 3 месеца? Легализация на книжката и замяна за българска? Каква е процедурата?

Защо руснаците които постоянно живеят в България си карат перманентно с руските книжки без каквито и да било санкции?

Прочетох в ЗДвП чл.162 това:

Чуждестранно национално свидетелство за управление на моторно превозно средство на лице, пребиваващо повече от една година на територията на Република България, се подменя с българско национално свидетелство.

Просто "подменя"? Без изпити, такси? А разликата между 3 месеца и 1 година?
Последна промяна selena33 на 04 Фев 2011, 18:04, променена общо 2 пъти
selena33
Нов потребител

Мнениеот socrat » 04 Фев 2011, 18:03

E, защото има преференции за славянските народи и особенно за руснаците.. :D
"Не може да има безупречно действие, но може да има безупречен извършител."
socrat
Младши потребител

Мнениеот selena33 » 04 Фев 2011, 18:07

Чл. 161

1. Свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено в друга държава, е действително на територията на Република България за категорията, за която то е издадено, в следните случаи:
1. 1. държавата, от която то е издадено, е договаряща се страна по Конвенцията за пътното движение (Виена, 1968 г.) и свидетелството отговаря на изискванията на Приложение N 6 към конвенцията;
2. 2. свидетелството е придружено от легализиран превод на български език;
3. 3. свидетелството е международно и отговаря на изискванията на Приложение N 7 към Конвенцията за пътното движение (Виена, 1968 г.).

По тази точка излиза че книжката ми издадена в Канада е действителна в България т.к. Канада е страна от Конвенцията и книжката ми е международна.
Русия също е страна от Конвенцията между другото.
От друга страна, действителна ама 3 месеца както излиза според Чл. 162. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) А пък за чужденци- действителна е 1 година

2) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Чужденци, дългосрочно пребиваващи в Република България, могат да управляват моторни превозни средства на територията на страната със свидетелство, което не е издадено от държава - членка на Европейския съюз, или от друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или от Конфедерация Швейцария до една година от датата на влизането им в страната.

Странна дискриминация на българските граждани бих казала... :shock:

По-натам чета:

(Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Чуждестранно национално свидетелство за управление на моторно превозно средство на български гражданин или чужденец, издадено от държава, която не е членка на Европейския съюз, или от друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или от Конфедерация Швейцария се заменя с българско свидетелство за управление без полагане на изпит, ако държавата, в която е издадено, е договаряща страна по Конвенцията за движението по пътищата и свидетелството отговаря на изискванията на приложение № 6 към конвенцията.

Значи след тези 3 месеца трябва да сменя книжката си с българска без полагане на изпит. Правилно ли разбирам? Аз след 3 месеца, а чужденците след 1 година?
selena33
Нов потребител

Мнениеот crane_law » 04 Фев 2011, 20:41

selena33 написа:По тази точка излиза че книжката ми издадена в Канада е действителна в България т.к. Канада е страна от Конвенцията и книжката ми е международна.

Най-вероятно книжката Ви е национално канадско СУМПС. В цитираната норма на чл. 161 ЗДвП Ви касае 1.1., а не 3.3. Само нацоналното СУМПС(прил.№6) може да бъде подменено и ако то е по Конвенцията(Виена 1968) няма да се явявате на изпит.
Срокът от 3 мес. и 1 год. е съответно за бълг. граждани и за чужденци.
Международното СУМПС(прил.№7) се издава на база национално такова и не може да се подменя.
Правото е за бдящия, не за спящия!
Аватар
crane_law
Младши потребител

Мнениеот daryoon » 23 Авг 2013, 17:22

Здравейте,

Аз имам сходен проблем. Може ли да се използва книжката издаде в Канада или САЩ, като гарант за взети изпити по кормуване и теория, за да може направо да се кандидатства за българско СУМПС? Така се спестявам такси, изпити и главоболия.

Благодаря
daryoon
Нов потребител

Мнениеот pipi6a » 15 Сеп 2015, 22:01

аз имам следния въпрос след като тйе отнето българското свидетелство и ако си искаръш канадско дали важи един катаджия каза че важало друг че не важало
pipi6a
Нов потребител

Назад към Административно право