начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

НП от КАТ, разминаващо се с Акт-а

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НП от КАТ, разминаващо се с Акт-а

Мнениеот taganrog » 15 Юни 2011, 01:26

Здравейте !
Имам следният казус , и ще бъда много благодарен ако някой ми помогне с правна информация.
Имам издаден Кат от КАТ за ПТП с автомобил, със щети по автомобила и една пътна табела. Въз основа на Акта, ми е издадено НП. Но, след обстойно разлгеждане установих някои разминавания. Първо ще обясня фактологията....
При навлизане в с...... , след заслепяване от насрещно движещо се средство (камион), дясната гума "захапва" бордюра, и качвайки се на тротоара удрям някава табела на някаква си закусвалня 9която даже май вече я няма). На пътя нямаше светлоотразителна маркировка, която да ми посочва граниите наплатното, както и осветление. Табеля, в област Сливен, нямаше никакви отразителни ленти (дали няма някаква разпоредба задължаваща за такива ?! ).
В Акта е написано : "... в посока Бургас, управлява автомобил ..... .След заслепяване от насрещно движещо се МПС, НЕ УСПЯВА (разбира се с малки букви) да намали скоросттасиили да спре, а губи контрол над МПСи напуска платнотовдясно, и се блъска в рекламна теабела.Настъпва ПТП с материални щети по МПС. С което е нарушил чл.77 от ЗДвП. "
Впоследствие, в НП пише:
"...при обстоятелства: След Заслепяване от насрещно движещо се МПС НЕ НАМАЛЯ скоростта или да спре, губи контрол над МПС, излиза извън пътната платно и се блъска в рекламно платно. Настъпва ПТП с мат. щети. И е извършил : Не намалява скоростта при залсепяване, с което е нарушил :
1. чл. 77, предп. 1 ЗДвП. на основание чл.53 от ЗАНН, и по чл. 179, ал.2, предп.1 от ЗДВП .... (налагат ми глоба 100 лв, и 4 точки)."

Като прочетох какво значат тези членове, излиза , че умишлено не съм намалил, и затова ми налагат глоба ,понже съм изхвълил предмети по пътя.... а, щетата беше смачяакн калник, плюс счупено огледало. Тоест няма никакви замъърсявания по пътя.
Също виждам разминаване между описанието от АКТ-а и НП - в АКТ-а пише , че НЕ УСПЯВАМ да намаля, а в НП - НЕ НАМАЛЯМ. Според АКТ-а, аз го тълкувам, че съм нямал време за реакция, а според НП- че не съм искал да намаля...
Какво ще ме посъветвате за да отхвърля изцяло акта ? Т.к. ситуяцията беше наиситна таква, и нямам никаква вина...а , мв глобяват , ч еумишлено не съм взел мерки, и отгоре на всичкото че съм бил замърсил пътя....
И, понеже съм от Варна, а наказателното постановление е от Сливен, къде следва да подам жалбата, за да бъде разгледана в гр. Варна ?
taganrog
Нов потребител

Re: НП от КАТ, разминаващо се с Акт-а

Мнениеот andy70 » 15 Юни 2011, 13:34

Чл. 59. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 2011 г.) Наказателното постановление и електронният фиш подлежат на обжалване пред районния съд, в района на който е извършено или довършено нарушението, а за нарушенията, извършени в чужбина - пред Софийския районен съд.
Делото не може да се гледа във Варна! Пишеш си една бланкетна жалба и по пощата до Районен съд Сливен.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Re: НП от КАТ, разминаващо се с Акт-а

Мнениеот taganrog » 15 Юни 2011, 15:17

Но, това означава, че трябва да ходя на делото в Сливен ? Има ли начин, да се води дистанционно, или документално по пощата ....
taganrog
Нов потребител

Назад към Административно право