начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Акт за неносене на лична карта

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Акт за неносене на лична карта

Мнениеот kris_345 » 26 Юни 2011, 14:45

Здравейте. Снощи късно вечерта пристигнах в София ( Студентски град ) и реших да отида да си взема закуска на 3 минути от вкъщи. По път минах да видя и приятели , които бяха седнали в едно кафе. Внезапно дойдоха няколко полицая , които искаха лични карти . Бях си я забравил и обясних поне на 3-ма от тях , че живея на 3 мин. и просто съм излязъл до баничарницата , предложих им да си я донеса , но те силно желаеха да ми напишат акт. Полицайката , която го съставяше , дори е объркала адреса ,на който живея ( не е по лична карта ) . Това е първият ми акт и бях малко некомпетентен. На място заради напрежението , въобще не го прочетох .Написала е че съм нарушил:
Чл. 6. Гражданите са длъжни при поискване от компетентните длъжностни лица, определени със закон, да удостоверят своята самоличност.
Когато ме попита :"имаш ли възражения" и аз съответно :" за кое, че не си нося личната карта ли ?" , тя ми отговори : " ПИШИ , ЧЕ НЯМАШ. НЯМА СМИСЪЛ. ПОПРИНЦИП ТРЯБВА ДА ТЕ ПРИБЕРЕМ И В РАЙОННОТО ЗА 24 ЧАСА.
Когато попитах колко е глобата друг полицай ми отговори , че е от 20 до 300 лв , но понеже ми е първо нарушение , ще е минималната.Аз обаче намерих следната административнонаказателна разпоредба :
Чл. 80. Наказва се с глоба от 50 до 300 лв. лице, което:5. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) не представи български личен документ при поискване от компетентните длъжностни лица.
Искам да попитам какви са опциите и правата ми ?Мога ли да обжалвам ? Глобата е от 20 до 300 или от 50 до 300 лв? При положение , че в акта адресът ми в София е объркан ( по лична карта живея във В. Търново ) къде ще получа съдебното решение и как ще разбера колко е глобата ми. БЛАГОДАРЯ !
kris_345
Нов потребител

Re: Акт за неносене на лична карта

Мнениеот andy70 » 02 Юли 2011, 16:00

Доколкото разбирам, при проверката е имало и Ваши приятели, които вероятно Ви познават.
Съгласно чл.62, ал.(2) от ЗМВР - Установяването на самоличността се извършва чрез представяне на документ за самоличност на лицето, сведения на граждани с установена самоличност, които познават лицето, или по друг начин, годен за събиране на достоверни данни.
Като форма на изпълнително деяние на нарушението са записали в акта, че при поискване от длъжностни лица не сте удостоверили своята самоличност. В случая е било възможно удостоверяването на Вашата самоличност по сведенията на Вашите приятели, с които сте били.
Ако Ви връчат НП с посочена друга форма на изпълнително деяние, а именно: че не сте представили български личен документ при поискване от компетентните органи, то това НП ще бъде незаконосъобразно и подлежащо на отмяна.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Re: Акт за неносене на лична карта

Мнениеот kris_345 » 03 Юли 2011, 01:44

Благодаря
kris_345
Нов потребител

Назад към Административно право