начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Електронен фиш от КАТ от 2012, дължим ли е

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Електронен фиш от КАТ от 2012, дължим ли е

Мнениеот mishko1971 » 01 Апр 2016, 13:44

Здравейте,

Повдигам известна тема с ново звучене.

В началото на 2014 съдът отмени в тогавашния им вид електронните фишове и начина на работа на мобилните камери.

Въпросът ми е дали това обезсилва всички наказателни постановления, издадени преди този момент (2011, 2012, 2013) или те продължават да са дължими.

Конкретно съм бил заснет от Партизани - Катаджии през октомври 2012, получих фиш, консултирах се с адвокат и възразих в срок с обичайните доводи за липсата на наказващ орган и липсата на обозначение. КАТ със закъснение отхвърлиха възражението, аз не отидох на съд. Понеже сега ми трябва документ от НАП за липса на задължения, се оказа че имам такива заради фиша. Този въпрос отново изникна за мен, въпреки че бях спокоен, че съдът е отменил автоматично фишовете на шумкарите от онова време.

Питам директно във форума, не заради тарикатлък или да спестя от адвокат, а защото вероятно има разнозначни тълкувания и ми е необходимо богатото общо познание.

Много Ви благодаря.
mishko1971
Младши потребител

Re: Електронен фиш от КАТ от 2012, дължим ли е

Мнениеот thebeast » 02 Апр 2016, 20:14

Май е трябвало да подадете жалба до съда. Неизвестно за мен е основанието, на което сте възразили и защо до КАТ. Електронният фиш е влязъл в сила (хубаво е и да уточните датата - осмия ден след като са Ви връчили фиша) и сумата е станала дължима. Щом са го изпратили в НАП, значи е образувано изпълнително дело, което изключва прилагането на тригодишната абсолютна давност за изпълнението на наказанието глоба по чл. 82, ал. 3 от ЗАНН.
thebeast
Потребител

Мнениеот mishko1971 » 04 Апр 2016, 06:06

Благодаря за тълкуването, но то не взема предвид извънредното обстоятелство, че съдът отмени действието на мобилните камери и съответно електронните фишове през януари 2014. Надявах се, и това ми е въпросът, че по-рано издадените такива са отпаднали автоматично. Може ли да има такова тълкувание или прецедент?
mishko1971
Младши потребител

Мнениеот sunshine_75 » 04 Апр 2016, 07:07

Нищо не отпада автоматично. КОГА е влязло в сила Решението на съда, с което е потвърден фиша? КОГА е изпратен на НАП за събиране? КОГА сте получил съобщение за доброволно изпълнение? Ако не отговорите тук или където изобщо търсите помощ, никой не може да Ви помогне. Въпреки, че НАП вече имат задължението служебно да прилагат погасителната давност, все още се правят на ощипани, когато става въпрос за приложима давност по ЗАНН.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот mishko1971 » 04 Апр 2016, 09:35

sunshine_75 написа:Нищо не отпада автоматично. КОГА е влязло в сила Решението на съда, с което е потвърден фиша? КОГА е изпратен на НАП за събиране? КОГА сте получил съобщение за доброволно изпълнение? Ако не отговорите тук или където изобщо търсите помощ, никой не може да Ви помогне. Въпреки, че НАП вече имат задължението служебно да прилагат погасителната давност, все още се правят на ощипани, когато става въпрос за приложима давност по ЗАНН.

- За свое съжаление единствено писах възражение, не съм се обръщал към съд.
- Не зная кога е изпратен на НАП за събиране.
- Не съм получил съобщение за доброволно изпълнение, нито някой е предприемал нещо срещу мен, просто видях, че това задължение го има, когато поисках удостоверение, че нямам задължения

Моля за съвет, мога ли да платя фиша, защото ми трябва бележката, и след това да отправя официално възражение към КАТ, че не са го оттеглили от НАП, неспавайки разпореждането на съда за отмяна на мобилните камери и фишовете от тях, от януари 2014.
mishko1971
Младши потребител

Мнениеот sunshine_75 » 04 Апр 2016, 10:23

Няма такова разпореждане на съда, за каквото говорите. Можете да платите фиша по сметка на НАП, а после да получите удостоверение за липса на дан. задължения, ако нямате други такива.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот mishko1971 » 04 Апр 2016, 12:24

sunshine_75 написа:Няма такова разпореждане на съда, за каквото говорите. Можете да платите фиша по сметка на НАП, а после да получите удостоверение за липса на дан. задължения, ако нямате други такива.

Мисля, че това разпореждане на ВАС беше ясно оповестено. Аз го четох на много места в пресата, защото не следя Държавен вестник, или където се публикува официално, но мислех че е достатъчно основание за невалидност и обезсилване на по-ранните НП.

http://dnes.dir.bg/news/sad-hora-patish ... i-16041929

Странно е, че никой не споделя опит и практика вследствие на това решение ?!?
mishko1971
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 05 Апр 2016, 00:43

sunshine_75 написа:Няма такова разпореждане на съда, за каквото говорите. Можете да платите фиша по сметка на НАП, а после да получите удостоверение за липса на дан. задължения, ако нямате други такива.

Няма ли ? Я виж ... ТЪЛКУВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ № 1 / 26.02.2014
РЕШИ:
В хипотезата на чл. 189, ал. 4 от Закона за движението по пътищата, установяването и заснемането на нарушение, могат да се осъществят само със стационарно техническо средство, което е предварително обозначено и функционира автоматизирано в отсъствие на контролен орган.

Колкото до давността - да напомня на sunshine_75, че
1. Няма и никога не е имало служебно прилагане на погасителната давност - същата се прилага само след подадено заявление.
2. Давността не е от датата на възникване, а от края на годината (31.12) на същата година. Ако задължението е от 10 август 2013 г - три години давностен срок изтича на 31.12.2016 г. Заявлението трябва да се подаде след 1.1.2017 г
jhoro
Активен потребител

Мнениеот alexandar25 » 05 Апр 2016, 07:22

jhoro написа:Колкото до давността - да напомня на sunshine_75, че
1. Няма и никога не е имало служебно прилагане на погасителната давност - същата се прилага само след подадено заявление.

Отписват се-173,ал.2.
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот jhoro » 05 Апр 2016, 12:28

alexandar25 написа:Отписват се-173,ал.2.

Вече да, това го забравих.
Чл. 173. (1) (Предишен текст на чл. 173 - ДВ, бр. 94 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.)
(2) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.)

И докато сме в тази част на ДОПК - поредната недообмислена работа. Чл. 174 си стои в стария вид !
Значи - отива длъжника при органа и последния му казва:
"- Има тук едни задължения, дето ги няма (отписани са), ама вие ако ги платите - после няма да ви върнем парите."
Шукар боке - романе.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот iva_sh » 15 Апр 2016, 23:38

След като не сте оспорили издадения Ви ЕФ пред съда н 14 дневен срок от неговото връчване, той е влязъл в сила. От този момент за него се прилагат същите правила за принудително изпълнение, както при Наказателните постановления. Наложените глоби са публични държавни вземания и се събират от публичните изпълнители при НАП. Ако до 2 години от датата на влизане в сила на ЕФ той е бил изпратен в НАП и за глобата е образувано изпълнително дело, то давността за изпълнение става 5 години относителна и 10 години абсолютна. Само за абсолютната давност има нови правила от началото на тази година че се прилага служебно. Обичайно органите от НАП следят сроковете за спиране и прекъсване на давността. Затова е много вероятно глобата по ЕФ от 2012 г. да е все още изискуема. Това би довело до проблеми ако е нужно подновяване на СУМПС - вижте разпоредбата на чл. 159, ал.2 от Закона за движение по пътищата.
Тълкувателното решение на ВАС за мобилните камери за което говорите действа само занапред, т.е. по никакъв начин не се отразява на влезлите в сила Електронни фишове. Освен това след неговото постановяване са създадени нови правила, поради което отдавна няма пречка отново да се ползват мобилни камери за контрол на скоростта.
iva_sh
Потребител

Мнениеот mishko1971 » 18 Апр 2016, 12:40

iva_sh написа:След като не сте оспорили издадения Ви ЕФ пред съда н 14 дневен срок от неговото връчване, той е влязъл в сила. От този момент за него се прилагат същите правила за принудително изпълнение, както при Наказателните постановления. Наложените глоби са публични държавни вземания и се събират от публичните изпълнители при НАП. Ако до 2 години от датата на влизане в сила на ЕФ той е бил изпратен в НАП и за глобата е образувано изпълнително дело, то давността за изпълнение става 5 години относителна и 10 години абсолютна. Само за абсолютната давност има нови правила от началото на тази година че се прилага служебно. Обичайно органите от НАП следят сроковете за спиране и прекъсване на давността. Затова е много вероятно глобата по ЕФ от 2012 г. да е все още изискуема. Това би довело до проблеми ако е нужно подновяване на СУМПС - вижте разпоредбата на чл. 159, ал.2 от Закона за движение по пътищата.
Тълкувателното решение на ВАС за мобилните камери за което говорите действа само занапред, т.е. по никакъв начин не се отразява на влезлите в сила Електронни фишове. Освен това след неговото постановяване са създадени нови правила, поради което отдавна няма пречка отново да се ползват мобилни камери за контрол на скоростта.

Ето такъв отговор исках - Благодаря ти Ива! :)
mishko1971
Младши потребител

Назад към Административно право