начало

Прокурорската колегия осигури осем бройки за административни съдии Прокурорската колегия осигури осем бройки за административни съдии

Как да получа частта от наследството ми

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да получа частта от наследството ми

Мнениеот mariii » 22 Юли 2010, 11:59

Здравейте,искам и ще съм Ви благодарна за съвета ,по повод на:
С брат ми онаследихме след смъртта на родителите ми:
-2-е дворни места по 500 кв.м.в регулация с данъчни оценки:4 хиляди и 3 хиляди лв
-казанджийница с 2000 лв дан.оценка
-ферма с 4 000 лв дан.оценка
-10 дка земеделска земя
С брат ми не можем да се споразумеем за това,кой какво да онаследи и Ви моля за съвет:Каква е процедурата да получа моите части от тези имоти ,без да се води съдебно дело?
mariii
Нов потребител

Re: Как да получа частта от наследството ми

Мнениеот inspectora » 22 Юли 2010, 12:02

mariii написа:С брат ми не можем да се споразумеем .... Каква е процедурата да получа моите части от тези имоти, без да се води съдебно дело?

А кои са "Вашите" части?
inspectora
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 22 Юли 2010, 12:16

inspectora написа:
mariii написа:С брат ми не можем да се споразумеем .... Каква е процедурата да получа моите части от тези имоти, без да се води съдебно дело?

А кои са "Вашите" части?

:D Mда , питащия явно си ги е избрал.
С брат си(предпоставям , че няма други наследници) имате по 1/2 идеална част от цялото имущество.Ако искате да разделите имуществото и всеки да получи реален имот в собственост има два пътя-доброволна делба , тоест с брат си се разбирате-това за мен , това за теб , може да се уравнява с пари , или всичко за някой , а другия получава пари или друг имот и т.н.
Ако не може да се разберете , единствената друга възможност е съдебна делба.
Други варианти няма , е поне на практика , иначе може да се мислят.Примерно брат Ви няма наследници и чаката да наследите и неговия дял и т.н.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот namakak » 24 Юли 2010, 10:11

Продавате всичко и си делите парите.При тези неравностойни като цени имоти,освен доброволно да решите като братя,всичко друго е непрепоръчително.
Земеделската земя с разделителен протокол в ПК на две с граници и съседи.Другото в регулация,може да получите консултация от адвокат,което няма да ви навреди с един приемлив хонорар,но ще ви спести години и вражди.
Съвет:Поделете се веднага,за да няма ползване само от единия в ощетение на другия,давности,спорове и за да запазите отношенията си..Брат да нямаш на днешно време,че и братя не останаха.Адвокат и вещ експерт,докато желязото е топло.И никаква жал.От жал някои загубиха при хубавите високи цени на имоти.
Успех ви желая,запазете роднинската връзка.Род родът не храни,но кой без род тежко му!
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот Гост. » 24 Юли 2010, 11:39

:lol:
...е поне на практика , иначе може да се мислят.Примерно брат Ви няма наследници и чакате да наследите и неговия дял и т.н.

:lol: ...безкрайно дълги години на размисли с неизвестен край.
Напомни ми приказката: " На болната Пена, съпругът и починал".
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Юли 2010, 13:56

При толкова много имоти, най-вероятно ще се избегне съдебната продажба. Подробностите са излишни, тъй като само ще Ви объркат.

Делбата бива - както казаха по-горе колегите, доброволна и съдебна. Вие сама казвате, че не можете да се споразумеете.

Тогава е необходимо известно време да извършвате някакви що-годе опити за преговори, като преодставите правото на ползване на брат си и едновременно използвате имотите.

Можепъ к да се получи печалба от дейността - например, ако плащат за услугите в казанджийницата и т.н.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот mariii » 24 Юли 2010, 14:35

Благодаря за мненията Ви!
Междувременно брат ми е подал в съда документи за делба.Аз в момента желая да развивам дейност в казанджийницата,защото цял живот съм работил там,но беше собственост на починалия ми баща.Направих си фирма и подготвих документи за разрешително пред митницата,но от там ми поискаха нотариален акт на имота/води се на името на баща ми/,договор или декларация от брат ми ,че ми позволява да извършвам дейност в сградата.Той обаче отказа и не можах да започна дейността си.Има ли някакъв друг начин да започна да работя,защото сега е сезонът и цяла година разчитам на тези 2 месеца работа ,за да издържам семейството си.Много Ви моля за помощ и съвет!Благодаря!
mariii
Нов потребител

Мнениеот namakak » 24 Юли 2010, 16:26

През годините докато тече делбата ,ще има и веща експертиза.При положение,че казанджийницата не е действаща,то може и да погибне като постройка,при "инати-които две къщи развалят".
Предложете му да се включи с половината в тая ви дейност,като съдружник и делете печалбата по братски.По оценката и постройката,това не е нива и е възможно да има вариант сами да си поделите и този имот като дялове в съсобственост,за да няма ощетени.Поне за да не загубите бизнеса си.Не че неможете да си построите някъде нова казанджийница и да направите в делбата запор на всички имоти.Дела от инати с цел печалба само за себе си,се движат от порядъка на 20-25г.Но по очевидното е,че след толкова години всичко се променя неочаквано,та може ни плодове ,ни люцерна да има вече..
Чл.47 за лиценз:
7. (доп. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.12.2009 г.) разполага със собствени или наети помещения за извършване на дейностите по чл. 46, ал. 2, които отговарят на изискванията за сигурност и контрол, определени с правилника за прилагане на закона, където ще се получават и разтоварват акцизните стоки.
Това ли имате предвид?Поканете за наемодател,наем от производство никак не е малък,което не става с пари,става с повечко.Но в случая,явно той не иска заради давността или вещното право.Гаден брат.Ще гледа как умирате от глад,но няма да разпише.

Веднага си наемете адвокат,добър както и в ГПК,така и в имотни казуси.Възможно е делото ви да приключи бързо,ако наемете друга казанджийница и представите дейността си в делбените доказателства,за обекта който ще ви е от полза.Ако вие с лични средства правите подобрения в желания имот,то пазете фактури,свидетели и всичко друго за стопанисване и облагородяване на имота.Щом той така,и вие така...Старт на враждата :evil:

Тъй като не се знае колко време ще продължи спора,не се залъгвайте да очаквате нещо от имотите и да спирате живота си.Много хора се надяват и не предприемат нищо за по-добро на себе си и семействата си и така им минава половината живот.Дори и да няма какво да се направи в момента,винаги имайте едно предвид,че все някога ще имате половината от всичко и ще ви дойде добре,след като и сте си подредили финансиите,работа и прочие,и не сте разчитали на тези имоти.Съжалявам,че ви се е случил този брат,не похабявайте хъса си за фирмата в очакване.Има много препатили хора.Това което ви съветвам е за добро на цялото ви семейство.
Аватар
namakak
Потребител

Назад към Съсобственост и делба