начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Въпрос за дял върху земя.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за дял върху земя.

Мнениеот beylian » 19 Юни 2020, 21:18

Имам апартамент в кооперация тя е строена от баща ми и няколко съдружника като са дали на собствениците на парцела 2 апартамента .държавата ще отчуждава предния двор на кооперацията като ще изплати някаква сума .Въпросът ми е имам ли някакъв процент от двора ?Прегледах си нотариалния акт и ще сложа снимка.Изображение
beylian
Младши потребител

Re: Въпрос за дял върху земя.

Мнениеот wladi » 20 Юни 2020, 12:04

Имате само апартамент в сградата (вероятно ЕС) заедно с "няколко съдружника", като собствениците на парцела са Ви отстъпили само право на строеж (въздуха) в/у тяхната си земя.
Не сте им дали 2 апартамента, а сте си платили правото на строеж с тези 2 апартамента.
Не сте придобили част от парцела, а само 9,96% от ЗП.
Това означава, че държавата (при отчуждаване двора пред кооп.) ще изплати някаква сума, само на собствениците на парцела, но не и на имащите право на строеж.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Re: Въпрос за дял върху земя.

Мнениеот jhoro » 20 Юни 2020, 18:19

Само едно допълнение (и донякъде - обяснение за по-младите).
Явно става дума за времето преди 1989 година. Тогава държавата (по-точно - Общината, но тогава на практика нямаше разлика) отчуждаваше парцелите, а бившите собственици - обезщетяваше с жилища в новопостроената сграда. За сметка на останалите собственици.
wladi написа:Не сте придобили част от парцела, а само 9,96% от ЗП.

Не е само ЗП, защото
15. "Застроена площ" е площта, ограничена от външните очертания на ограждащите стени на първия надземен етаж или на полуподземния етаж, включително площта на проветрителните шахти и проходите в тези очертания. В застроената площ на приземно ниво не се включват тераси, външни стълби и стълбищни площадки, рампи, гаражи и други елементи с височина до 1,2 м от средното ниво на прилежащия терен.

а трябва да се добавят и прилежащите части.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба