- Дата и час: 21 Ное 2024, 19:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Може ли да се оспорва дарение?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Може ли да се оспорва дарение?
Здравейте! Имам следния въпрос. Родителите ми преди бяха дарили апартамента си (3-стаен) на брат ми, но после решиха да бъде на мое име (понеже аз ще ги гледам) Брат ми прехвърли апартамента пак с дарение на мен (по молба на моите родители). Той си закупи апартамент (3-стаен) като родителите ми платиха половината от него (продадоха селски имот), аз също помогнах с парични средства (купих му автомобила на тройна цена от реалната по негова молба да му помогна). Баща ми почина тази година, но през целия период от много години съм помагал на родителите си финансово (близо 20 години), направих редица ремонти и закупих обзавеждане в апартамента. Купил съм и бяла и черна техника. Сега дори поемам всички сметки на майка ми (освен моите), понеже е болна и взема скъпи лекарства. Брат ми няма финансови ангажименти към нас. Интересува ме: брат ми може ли да си оспори дарението на апартамента ( в документа пише, че той ме дарява с този апартамент)? Спомена ми нещо подобно като имахме разговор, че можел да го оспори, ако искал... Не сме в добри отношения и от него мога да очаквам всичко. С предната си жена (разведени са) правиха разни дела помежду си и т.н. Съдиха се за пари и издрръжки др. подобни неща. Мои познати ми казаха, че с добър адвокат брат ми може да си оспори дарението?! Благодаря предварително.
- dynamic
- Нов потребител
Re: Може ли да се оспорва дарение?
Не може да се оспорва по този начин дарение. Трябва да е поне малко от малко нищожно.
Иначе съдът е пълен с такива неоснователни искания.
Всеки може да си говори каквото си иска.
Иначе съдът е пълен с такива неоснователни искания.
Всеки може да си говори каквото си иска.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ЗАКОН ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА И ДОГОВОРИТЕ
Чл. 227. Дарението може да бъде отменено, когато дареният:
а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;
б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и
в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.
Тия разпоредби не се отнасят до обичайните и възнаградителните дарове.
Искът може да се предяви в едногодишен срок откакто на дарителя са станали известни основанията за отменяване на дарението. До изтичането на този срок искът може да бъде предявен и от наследниците на дарителя, ако той е починал преди това.
Предварителният отказ от този иск е нищожен.
Отменението на дарението не засяга правата, които трети лица са придобили върху подарените имоти преди отбелязването на исковата молба, но дареният дължи на дарителя обезщетение за онова, с което се е обогатил.
Добре е, да посетите адвокат с който да споделите конкретните факти, за да ви даде точен съвет.
Бон Шанс !
Чл. 227. Дарението може да бъде отменено, когато дареният:
а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;
б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и
в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.
Тия разпоредби не се отнасят до обичайните и възнаградителните дарове.
Искът може да се предяви в едногодишен срок откакто на дарителя са станали известни основанията за отменяване на дарението. До изтичането на този срок искът може да бъде предявен и от наследниците на дарителя, ако той е починал преди това.
Предварителният отказ от този иск е нищожен.
Отменението на дарението не засяга правата, които трети лица са придобили върху подарените имоти преди отбелязването на исковата молба, но дареният дължи на дарителя обезщетение за онова, с което се е обогатил.
Добре е, да посетите адвокат с който да споделите конкретните факти, за да ви даде точен съвет.
Бон Шанс !
- vassilev
- Активен потребител
като родителите ми платиха половината от него- би било добре да имате документ, че парите са дадени от родителите ви на него
аз също помогнах с парични средства (купих му автомобила на тройна цена от реалната по негова молба да му помогна)- за това също е добре да има документ
той ме дарява с този апартамент- прегледай изцяло, разбира се по- добрия вариант е бил, щом не сте в добри отношения да изберете покупко- продажба
с добър адвокат брат ми може да си оспори дарението- разбира се, че може, но зависи от основанията и дали ще спечели делото. Събирай документи за всички подобрения, които правиш по имота. На този етап можеш да продадеш безпроблемно имота, ако желаеш. Докато няма иск не можеш и да предприемеш действия. Успех
аз също помогнах с парични средства (купих му автомобила на тройна цена от реалната по негова молба да му помогна)- за това също е добре да има документ
той ме дарява с този апартамент- прегледай изцяло, разбира се по- добрия вариант е бил, щом не сте в добри отношения да изберете покупко- продажба
с добър адвокат брат ми може да си оспори дарението- разбира се, че може, но зависи от основанията и дали ще спечели делото. Събирай документи за всички подобрения, които правиш по имота. На този етап можеш да продадеш безпроблемно имота, ако желаеш. Докато няма иск не можеш и да предприемеш действия. Успех
- civillaw
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Договор за издръжка и гледане
|
|