начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

ЗАПИС НА ЗАПОВЕД - отново

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЗАПИС НА ЗАПОВЕД - отново

Мнениеот denevv » 26 Май 2005, 11:40

Здравейте колеги,
аз съм нов член и поздравявям всички, пожелавам ви успех и все по-високи доходи.
Отново става въпрос за “запис на заповед” - имам конкретен казус след едно определение на СРС. Ще се опитам да го изложа кратичко.
Издаден е запис на заповед със следното съдържание:
ЗАПИС НА ЗАПОВЕД
без протест
ИЗДАДЕН НА: 14.03.2005 г.
МЯСТО НА ИЗДАВАНЕ: София
МЯСТО НА ПЛАЩАНЕ: София
ПАДЕЖ: 31.03.2005 г.
ИЗДАТЕЛ: Венелин ................................, неотменимо и безусловно се задължавам да платя при предявяването на този запис на заповед без протест на кредитора Михаела.............., сумата от .................... лева.
ИЗДАТЕЛ: /име и подпис/
гр. София
14.03.2005 г.
---------------------------------------------------------------------------------------------
ИЗДАТЕЛ: Венелин .....................
Днес, 31.03.2005 г. настоящият запис на заповед ми е предявен от Михаела....и приемам безусловно същия за плащане за сумата от ....лева.
ИЗДАТЕЛ: /име и подпис/
гр. София
31.03.2005 г.

С определението си съдът отказва да издаде изпълнителен лист, защото в записа на заповед имало два падежа – единият “31.03.2005 г.”, а другият “на ПРЕДЯВЯВАНЕ” (точно така пише в определението, а в записа точно такъв израз като втория в кавичките не е употребен). Поради това и на основание чл. 486, ал. 2 ТЗ записа на заповед бил нищожен. Според мен нито падежа е определен по различен начин от предвидените в чл. 486, ал. 1 ТЗ, нито пък може да става дума за последователни падежи.
От друга страна, според чл. 491 ТЗ - “менителница, платима на определен ден или на на определен срок след издаването или след предявяването, трябва да се предяви за плащане на падежа или в един от двата следващи работни дни”. В случая ЗЗ е предявен на падежа – 31.03.2005 г.
Мария Павлова пише ( в “Записът на заповед и менителницата”, стр. 144, 1998 г.), че предявяването на менителничния ефект е предпоставка за изпълнение на задъжението, независимо как е определен падежът – на определен ден или в зависимост от деня на предявяването. Общо взето мисля, че точно такъв ефект е целен с израза “....да платя при предявяването на този запис на заповед....” в посочения по-горе ЗЗ, заради който израз съдът смята, че падежа е определен по два начина.
Бих се радвал на компетентен съвет (имам идеи, но спирам до тук, за да не подведа някого)
БЛАГОДАРЯ предварително!

[%sig%]
denevv
Младши потребител

Re: ЗАПИС НА ЗАПОВЕД - отново

Мнениеот denevv » 28 Май 2005, 10:54

Благодаря, четох дискусията, но все пак бих се радвал ако някой каже какво мисли по моя казус.
Конкретният ми въпрос е: Влизам ли в хипотезата на чл. 486, ал. 2 от ТЗ с този запис на заповед?
denevv
Младши потребител

Мнениеот Таралан Кольо » 28 Май 2005, 11:02

Категорично НЕ! Глупост е постановил СРС с това определение! Обжалвай го.
Падежа ти е определен на конкретна дата. А плащането е разбира се след предявяване или по-скоро предаване на ценната книга. Виж 77, ал 2 от ЗЗД.
Също виж и 20, изр. 1 от ЗЗД.
Таралан Кольо

Мнениеот Таралан Кольо » 28 Май 2005, 11:04

Дали ще се напище "срещу този ЗЗ" или "при предявяване...". Някой новобранец съдия от СРС е решил да се направи на много голяма работа ама нейсе. То там има елементи, дето в наказателен процес искат писмена защита. Жали, бате, не го жали!
Таралан Кольо

Мнениеот denevv » 28 Май 2005, 11:17

Благодаря колега, просто се ядосвам, защото доста изп. листи са ми издавали с тази бланка и то различни съдилища, а сега .....
Ще се радвам и на други мнения.
denevv
Младши потребител

Мнениеот Таралан Кольо » 28 Май 2005, 11:49

пиши занапред "срещу този ЗЗ"
Таралан Кольо

Мнениеот denevv » 28 Май 2005, 17:01

Това беше първото, което ми мина през главата като зърнах определението.
Парен каша духа....
Отново ти благодаря, приятна почивка (еднодневка) :)
denevv
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ