начало

Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото

Как нотариусът се убеждава, че страните са дееспособни

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Как нотариусът се убеждава, че страните са дееспособни

Мнениеот emelan » 16 Окт 2016, 01:26

Имах предвид това, че нотариусите нямат достъп до здравните досиета на хората, а то си е резонно да нямат. Те няма как да знаят за психичните разстройства и заболявания, както и за лекарствата, с които се лекуват хората или поддържат психичното си зраве. Каквито и справки да правят, както и да бъдат проверявани, колкото и разпечатки да представят - все тая... за съжаление.
Особено пък когато става въпрос за покупко-продажба с пълномощник. За нотариално заверено пълномощно няма и изискване да се запише нещо за дееспособността...
А нотариусът удостоверява всичко, в което се е уверил... видял... чул... заедно със сделката... и де факто прави официално с подписа си и с печата си, удосноверяването и на дееспособността...
Очевидно има пропуски...
Юристите са на ход - какво да се направи?

ПП Да допълня, че не само "запретените" лица са недееспособни. Недееспособността може да бъде и временно съснояние на всеки човек. Не случайно е разпространено и много употребявано: "На пръв поглед изглегда нормален".

С уважение!
emelan
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 16 Окт 2016, 10:26

emelan написа:Имах предвид това, че нотариусите нямат достъп до здравните досиета на хората, а то си е резонно да нямат. Те няма как да знаят за психичните разстройства и заболявания, както и за лекарствата, с които се лекуват хората или поддържат психичното си зраве. Каквито и справки да правят, както и да бъдат проверявани, колкото и разпечатки да представят - все тая... за съжаление.

Нямат достъп до здравните им картони, разбира се ще се съглася, но ако сте прочела с разбиране НА, които ви посочих щяхте да се убедите, че проблемът не е у нотариуса, а у роднините ( вижте кръга на лицата по чл. 336 ГПК и ще ме разберете), които не са поискали поставянето на човек с психични отклонения под запрещение ( не всички отклонения( т.н. медицински критерий) водят до поставяне под запрещение) .

Какво е важно за нотариуса?- дали е поставена под запрещение ( дали за нея има вписани т.н. правни ограничения) страната по сделката. Липсата на вписване за такива ограничения е доказателство за дееспособност на лицето.
Както Мели написа някъде в началото на темата, това е оборима прецумпция и законодателят е създал възможността по чл. 31 от ЗЗД ( това, за което пишете в п.п.).

п.п. "Какво да се направи?" - ще прозвучи клиширано, но нямам друго предложение, освен да се свържете с колега адвокат.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот Melly » 16 Окт 2016, 14:17

Melly написа: .............................
........... За консултацията в извънработното време - толкова. За повече подробности посетете адвокат.

Допълвам:
Съмнявам се обаче, че упълномощителят не е разбирал свойството и значението на извършеното от него правно действие към датата на изготвяне на пълномощното, което означава да е бил поставен под пълно запрещение със съдебен акт :idea: (прочетох предишните ви ПИТАНИЯ по другите теми), и в тази връзка считам, че усилията ви да постигнете резултат "порок на сделката/продажба" до степен нищожност, са обречени на неуспех.

Поли, вЪпросителката е неспасяем случай, че даже и отправи питане за тълкуване на чл.17 от Конституцията на РБ. :D
Без съмнение, както съм написала с дребен шрифт в допълнението на втория ми пост по тази тема, а сега повдигнат в цвят червен, шансовете й да постигне тъй желания от нея резултат, в случая като ощетена от наследодателя й страна да докаже порок на сделка по отношение конкретно имущество, клонят към кръгла нула.
Но, вЪпросителите искат и настояват да чуят това, което според тяхната гледна точка им звучи житейски справедливо, но не и това, което законът предписва с оглед изложената фактология, която сглобих от няколкото нейни теми. То и затова проблемът си е техен, не наш.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 16 Окт 2016, 14:47

Мели, не знам историята, не се и интересувам, но принципно няма да се съглася с теб по отношение категоричното твърдение за неуспех с оглед липсата на запрещение.
Колкото е вероятен изхода, който ти сочиш, толкова и този да не е разбирал свойството и значението на правните действия и техните последици.
Въпрос на изтекло време от дата на сделката, фактология :idea: , доказателства, СПЕ и доказване.
Принципно.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот Melly » 16 Окт 2016, 15:42

Поли, разбира се, че вЪпросителката носи доказателствената тежест в един бъдещ процес, но при липса на твърдение, че наследодателят е бил поставен под запрещение преди датата на едностранната сделка, а също така липса на твърдение за същите обстоятелства за упълномощеното лице, а и данните не сочат на друг извод кореспондиращ с действие на нотариус извън кантората му, който е заверил подпис и съдържание на пълномощно на лице в безпомощно състояние, под пълна упойка и т.н...... изобщо твърде трудно доказване ....
Сега, ако изпод ръкава в един процес се извади "скоклив заек", нещата са съвсем други. Аз дадох мнение с оглед изложената фактология от няколкото теми на вЪпросителката.
Не пречи обаче да бъде направен опит, но изходът от това упражнение, подчертавам - в рамките на изложеното, според мен, клони към нула.

П.П. Изчезвам :arrow: към децата. :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emelan » 16 Окт 2016, 15:49

Написах отговор... странно, не се появи след изпращането...

Но все едно, за мен нещата са ясни вече...

Подигравките и иронизирането на някои хора тук само ми помогнаха да се справя по-бързо и ефективно, отколкото предполагах, благодаря за което!

Искам само да споделя, че те са много на "студено", ако се играе играта "топло" - "студено"...

Няма нещо, направено от човек, да не може да се направи и от друг човек.
Никога не го забравям и не се самозабравям...

С уважение към всички, искрено!!!

ПП Специално за Melly: Изобщо не става дума за доказване на запрещение. Защо си се хванала за това, само това ли може да е свързано с дееспособност или липса на такава???
Ако някой ме цапардоса с нещо тежко и евтино по главата, като нищо мога да "изпадна" в недееспособност за 1-2 часа. Толкова измами стават с недееспособност за 2-3 часа, та дори и само с едно кафе, "подправено" с нещо... дори и докато се чака ред при нотариуса... дори и след като са разговаряли и са си разказвали вицове...
Не твърдя, че нотариусите носят отговорност. НЕ!!! Твърдя и се опитвам да си докажа, че пропуските са в законодателството... ако може да се разбере от иронизиращите и обиждащите тук... :(

Нищо лично и с искрено уважение!
emelan
Младши потребител

Мнениеот emelan » 02 Яну 2017, 19:10

Честита 2017 година!

Дано да има повече правда, истина и справедливост!

И... продължение на темата - ако пред нотариус се изповяда сделка и едната страна е с умствена изостаналост умерена степен, има ли начин да се провери за тази умствена изостаналост в национални регистри и как става това? Изобщо има ли такива регистри или място, от където нотариусът да се информира и провери?
Такива хора с умствена недостатъчност учат в специализирани училища и не е тайна.
Умствената изостаналост във всички степени изисква наблюдение и подпомагане. Установява се не само с обикновен разговор и кратки отговори... Затова ми е интересно как се убеждава нотариуса в дееспасобността на такива хора...
emelan
Младши потребител

Мнениеот emelan » 04 Яну 2017, 19:07

Всъщност знае ли някой дали човек с умствена изостаналост може самостоятелно да извършва правни сделки и те да са валидни?
emelan
Младши потребител

Предишна

Назад към Взаимопомощ