начало

При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД

Въпрос по ЗОП

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос по ЗОП

Мнениеот Ваня Александрова » 18 Авг 2005, 18:13

Колеги,
благодаря предварително на отзовалите се с мнение по въпроса!
Възложител провежда открита процедура за възлагане на обществена поръчка, която приключва с решението му за определяне на изпълнител. Предмет на поръчката е доставка на стоки за срок 1 година, осъществяващи се чрез периодични заявки. Решението със сигурност ще се оспорва от неспечелил или некласиран кандидат. Какво препоръчваме на възложителя?
А)Да сключи договор със спечелилия кандидат. Договорът е едногодишен, дотогава съдебия спор едва ли ще е свършил, освен ако няма определение за спиране изпълнението на решението на възложителя за определяне на изпълнител. В този случай няма ли да се дължи от сключилите договора възложител и изпълнител обезщетение, ако все пак производството приключи един ден и съдът постанови отмяна на решението за класиране?
Б)Да не сключва договор до влизане в сила на решение по спора, но дотогава на какво основание възложителят ще получава необходимите му стоки? В отменения ЗОП имаше чл.16, ал.1, т.3 и можеше да се постигне този резултат. Сега как се случва?
Наистина ще съм страшно благодарна за мнения и съвети! Утре трябва да дам отговор, а не съм сигурна какъв да бъде!
Ваня Александрова

Мнениеот Ваня Александрова » 19 Авг 2005, 09:41

Моля, ако някой има мнение или опит по въпроса, да го сподели!
Благодаря отново предварително!
Ваня Александрова

Мнениеот не знаещ » 19 Авг 2005, 12:03

няма как да се подпише договор ако решението се обжалва в съд.
има срок в който тябва да изчакате след обевяване на резултата.
не знаещ

Мнениеот Гост » 19 Авг 2005, 12:19

ne e taka kolega. ni6to ne pre4i da se sklju4i dogovora sus kandidata opredelen za izpylnitel, osven ako razbira se sudyt ne e sprjal izpylnennieto na re6enieto
Гост

Мнениеот SD na ADVFK » 19 Авг 2005, 12:25

Внимавай какво решение ще вземеш защото АДВФК бди и ще глоби Ръководителя на възложителя! Ти Къде работиш?
SD na ADVFK

Мнениеот Гост » 19 Авг 2005, 12:40

Ваня, не знам дали сме закъснели, но единствения ти шанс е да искаш от възложителя решението му да бъде с предварително изпълнениеи да видиш дали в хода на съд. процедура оспорващия обществената поръчка ще поиска спиране изпълнението на решението, с което е допуснато предварително изпълнение. Не направи ли възложителят това, договор не може да се сключва, изпълнение по поръчката няма, глобите за възложителя от АДВФК, ако направи противното, са големи.
Гост

Мнениеот Койчо от Конаре » 19 Авг 2005, 13:03

Напротив, възложителят има право и дори е длъжен да го сключи в едномесечен срок от обявяване на решението за определяне на изпълнител. Само съдът, ако прецени, може да спре изпълнението на оспорваното решение.
Така че отговорът ми е: Б. Рискът от последното изречение на А си остава. Няма какво да се направи. Идеята е, че съдът винаги е прав и щом ти е отменил решението, да не си взимал погрешно решение, сега ще плащаш.
Или аз пропускам нещо? :oops: Защото се учудвам, че питаш.
Койчо от Конаре

Мнениеот oli_frrren » 19 Авг 2005, 13:25

Защо хора, които и понятие си нямат от промените в материята за обществените поръчки изказват мнение (не всички по-горе, но повечето)? Койчо е напълно прав, а ако сте провели процедурата си перфектно няма от какво да се притеснявате!
oli_frrren

Така е, защото

Мнениеот Койчо от Конаре » 19 Авг 2005, 13:29

Защото аз отскоро работя с обществени поръчки, а предишния закон не съм го чел. :lol:
Койчо от Конаре

Мнениеот da » 19 Авг 2005, 13:31

Ваня,няма проблем да се сключи договор, защото евентуалното оспорване няма да спре изпълнението на решението на Възложителя и не е необходимо да изчакваш да изтече срока за оспорването му преди да се сключи договора. И за какво предварително изпълнение говорим в този случай??? Само в случай, че оспорващият направи искане за обезпечение на бъдещ иск, за да се спре изпълнението на решението, то може да бъде спряно от съда. Но ти и в двата варианта, които предлагаш си права и с нищо няма да нарушиш ЗОП и не виждам защо трябва да се внимава с АДВФК /според някои мнения/. Наистина в случай, че сключите договор и той бъде изпълнен и след това има съдебно решение в полза на ищеца, той може да подаде по общия исков ред иск за обезщетение за претърпени вреди.
Успех и не се притеснявай![/b]
da

Re: Така е, защото

Мнениеот Гост » 19 Авг 2005, 13:38

Койчо от Конаре написа:Защото аз отскоро работя с обществени поръчки, а предишния закон не съм го чел. :lol:

То новия не, че е цвете, но стария, колега, беше отврат!
Гост

Назад към Взаимопомощ