Работодателят ми ми представи за подписване допълнително споразумение към тр.договор, с което да ме мести на по ниска длъжност и ми намаля възнаграждението. Да го подпиша ли?
Ако не го подпиша какво ще се случи?
Може ли да ме уволни, след като съм отказала да подпиша?
- Дата и час: 03 Дек 2024, 12:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Трудови взаимоотношения
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
ЗА ТОВА КОЕТО ПИТАТЕ ГОСПОЖО СЕ ОТНАСЯ ДО ИЗМЕНЕНИЕ НА ТРУДОВОТО ПРАВООТНОШЕНИЕ. КАТО ПО КОДЕКСА НА ТРУДА РАБОТОДАТЕЛЯТ И РАБОТНИКЪТ НЕ МОГАТ ЕДНОСТРАННО ДА ИЗМЕНЯТ ТРУДОВОТО ПРАВООТНОШЕНИЕ БЕЗ СЪГЛАСИЕТО НА ДРУГАТА СТРАНА,КОЕТО Е ИМПЕРАТИВНА ЗАБРАНА И ЗАЩИТА НА ЗАКОНА. ВЪВ ВАШИЯ СЛУЧАЙ РАБОТДАТЕЛЯТ ВИ ПРЕДЛАГА ИЗМЕНЕНИЕ С ДОПЪЛНИТЕЛНТО СПОРАЗУМЕНИЕ НА ДЛЪЖНСТТА ВИ И РАЗМЕРЪТ НА ОСНОТО ВИ ТРУДОВО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ. КАТО ЗАКОНЪТ ИЗИСКВА ВАШЕТО СЪГЛАСИЕ ДА БЪДЕ ДАДЕНО В ПИСМЕНА ФОРМА-ТОВА Е ДОПЪЛНИТЕЛНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ПРЕДСТАВЕНО ОТ ВАШИЯ РАБОТОДАТЕЛ. ПО ДРУГ НАЧИН ТОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИЗМЕНИ ОСНОВНИТЕ ТОЧКИ ПО ВАШИЯ ТРУДОВ ДОГОВОР,ОСВЕН В ПРЕДВИДЕНИТЕ ПО ЗАКОН СЛУЧАИ, НО СПОРЕД МЕН НЕ СМЕ В ТЕЗИ ХИПОТЕЗИ.
ОТНОСНО ДРУГИТЕ ВИ ВЪПРОСИ.
ДА ВИЕ МОЖЕТЕ ДА ОТКАЖЕТЕ ДА ГО ПОДПИШЕТЕ, С КОЕТО СТЕ ИЗРАЗИТЕ ЧЕ НЕ СТЕ СЪГЛАСНИ С НЕГОВОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ВАШЕТО ТРУДОВО ПРАВООТНОШЕНИЕ.
ДАЛИ МОЖЕ ДА ВИ УВОЛНИ.
ВИНАГИ ЕДИН РАБОТОДАТЕЛ МОЖЕ ДА НАМЕРИ ПРИЧИНА ЗА УВОЛНЕНИЕ ИЛИ НАЧИН ДА ОСВОБОДИ РАБОТНИКА.
ВИЕ ТРЯБВА ДА ПРЕЦЕНИТЕ РИСКОВЕТЕ.
ОТНОСНО ДРУГИТЕ ВИ ВЪПРОСИ.
ДА ВИЕ МОЖЕТЕ ДА ОТКАЖЕТЕ ДА ГО ПОДПИШЕТЕ, С КОЕТО СТЕ ИЗРАЗИТЕ ЧЕ НЕ СТЕ СЪГЛАСНИ С НЕГОВОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ВАШЕТО ТРУДОВО ПРАВООТНОШЕНИЕ.
ДАЛИ МОЖЕ ДА ВИ УВОЛНИ.
ВИНАГИ ЕДИН РАБОТОДАТЕЛ МОЖЕ ДА НАМЕРИ ПРИЧИНА ЗА УВОЛНЕНИЕ ИЛИ НАЧИН ДА ОСВОБОДИ РАБОТНИКА.
ВИЕ ТРЯБВА ДА ПРЕЦЕНИТЕ РИСКОВЕТЕ.
- ДИАНА
Гост написа:Работодателят няма право да променя длъжността Ви и още по-малко да намалява заплатата Ви без Вашето изрично съгласие за това. Не може да Ви уволнят заради това, че не сте подписали споразумението. Моят съвет е да не подписвате подобно нещо. това е безкрайно некоректно!
Ами ако работодателят има мотиви за това- например, че работникъ вече не изпълнява добре възложента му работа на съответнат длъжност?
- гост
Не съм казала, че работодателят не може да уволни служителя. Има си хипотез за прекратяване на трудовото правоотношение заради несправяне с работата.
Това, което казвам е че работодателят не може да прекрати правоотношението, поради неподписване или отказ за подписване на допълнително споразумение.
Само задаващия въпроса знае каква точно е ситуацията.
Работодателя може да съкращава щата и понеже иска да запази този служител, да му предложи да го преназначи, за да го спаси от съкращенията. Тогава - да, ако служителя не подпише и не приеме новата длъжност - ще си замине като съкратен. Но това няма да е в резултат на самия отказ да подпише , а последствие от започналите съкращения.
Това, което казвам е че работодателят не може да прекрати правоотношението, поради неподписване или отказ за подписване на допълнително споразумение.
Само задаващия въпроса знае каква точно е ситуацията.
Работодателя може да съкращава щата и понеже иска да запази този служител, да му предложи да го преназначи, за да го спаси от съкращенията. Тогава - да, ако служителя не подпише и не приеме новата длъжност - ще си замине като съкратен. Но това няма да е в резултат на самия отказ да подпише , а последствие от започналите съкращения.
- Гост
С други думи - работодателят не може да прекрати трудовото правоотношение само въз основа на това, че има отказ за сключване на допълнително споразумение към трудовия договор от страна на работника (такова основание за едностранно прекратяване на трудовия договор просто няма и това уволнение би било незаконно). Друг е въпросът за прекратяване на трудовото правоотношение на някое от другите изрично посочени основания по КТ (чл.328 и чл.330). Във всеки от тези случаи обаче основанието за прекратяване трябва реално да съществува (напр. да е наистина налице обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор или работникът действително да не притежава качества за ефективно изпълнение на работатат си и т.н.). В противен случай уволнението би било незаконно и ако работодателят просто си "измисли" чисто формално някое от тези основания, уволнението лесно би било отменено от съответния районен съд. А че в практиката работодателите често си "измислят" подобни основания (само за да облекат в "законова" форма незаконосъобразните си действия) - това е отделен въпрос.
- адвокат
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|