начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Договор за неконкурентност

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Договор за неконкурентност

Мнениеот Търговеца » 24 Авг 2005, 18:44

Здравейте на всички,
Бих искал да ви задам няколко въпроса относно договор, който преди време не подписах. Беше озаглявен "Договор за неконкурентност" Ще цитирам части от договора:

1.1. Неконкуриране

Комисионерът се съгласява и гарантира, че през цялото времетраене на комисионния договор и до 2 години, считано от датата на прекратяването му, без предварително писмено съгласие на Възложителя, няма да извършва каквато и да е било дейност, която е в конфликт с интересите на дружеството на Възложителя, в това число:
- (тук е казано че няма право да подписва договор с каквато и да е било фирма със същата дейност, включително и комисиониране)

1.3. Повишаване и квалификация

Комисионерът се задължава при прекратяване на комисионния договор, независимо от условията на прекратяване, да възтанови на Възложителя пълния размер на всички средства, вложени от дружеството за повишаване на квалификацията на Комисионера през последните 2 год. преди датата на прекратяване на договора.
(следва обяснения точно за какви разходи се отнася - обучения, курсове, пътни разходи, материали и др.)

Говорих с юрист за това, но той ми каза че не е сигурен в съществуването на такъв документ. После питах и на други места и до последно знам че такова животно има! Въпроса ми е при какви случаи се налага този договор? Какво обещетение ще получа аз, след като не мога да работя по специалността си? Това ми звучи нелепо - аз съм учил нещо 5 год. , практикувал съм го още толкова и в крайна сметка някой идва и ми казва ами, за да продължиш да работиш за мен 2год. след напускането нямаш право да си практикуваш професиата!

Другото нещо което ме смущава е какво става ако сме подписали договора и след 2 месеца аз се отказвам - не е за мен тая работа или нещо такова. Тогава този договор ще ме спре следващите 2 години да практикувам заради 2 месеца! Ако съм подписал това документче, какво мога да направя в съда. Гледната ми точка е : ако на тясна пазарна ниша съм специалист. Дадена фирма предлага много висока заплата, супер условия, заставя те да подпишеш договора, след 2 мес. те уволняват и така част от специалистите в бранша няма да магат да работят. Това е нелоялна конкуренция. Всеки има право да работи това което пожелае нали така беше?

По-принцип този договор не го подписах, тъй като при минимална заплата + кирлив процент няма как да се съглася 2 години да не продавам ей така защото някой се е събудил с задника нагоре... Лошото е че моя много близка приятелка е подписала такъв и то за 5 год. Търся съвет, защото вече един юрист не ми отговори акуратно...
Търговеца

Мнениеот Гост » 25 Авг 2005, 11:05

Явно вашият Възложител(доверител) прилага разпоредбите или на търговското представителство: търг. помощник, пълномощник или прокурист. Трябва да дадете по-подробна информация относно сключения от вас договор, ако този договор, въпреки че е наименуван комисионен, осъществява фактическия състав на друга правна фигура, то би следвало да се приложат разпоредбите именно на тази фигура.
Разликите между комисионера и изброените по -горе е съществена, именно поради това те се уреждат в различни части на търговския закон. Предвиденото от законодателя ограничаване правата на търговските представители е обосновано от факта,че същите са в достатъчно близки отношения със съответния търговец (като прокуриста напр. е неговия управител), така че съм им известни производствени и други търговски тайни относно неговата дейност, така съвсем логично и оправдано достигаме до забраната за неизвършването на конкурентна дейност, която обаче не е всеобхватна. Приложението на тези норми спрямо обикновения комисионер не е желано от законодателя и именно поради това не го е и предвидил, дори не е предвидено за търговския посредник, който е една близка фигура до комисионера. Не е предвидено и за спедитора, тъй като смисъла на тези правни фигури е, че именно поради това те са търговци - защото сключват тези търговски сделки в определен обем. Смешно би било ако един спедитор например (който в най-голяма степен се доближава до комисионера) или дори превовач не би могъл да обслужва други клиенти освен един. Така че, аз мисля, че въпреки поетото ограничение, като ангажимент, то би важало единствено и само за времето през което е действащ договора между доверителя и комисионера. В противен случай действително би се достигнало до едно противно на закона ограничване на правата на съответния търговец, независимо какви договори е подписал той и какви ангажименти е поел.
Гост

Не всичко хванах, но...

Мнениеот Търговеца » 25 Авг 2005, 13:04

Първо благодаря за написаното обяснение. Относно въпроса за договора, който бях подписал той е комисионен без нищо особено в него. Има процентите, заплатата ми, отговорностите, които извършвам и някакви минимални неустойки за несвършена работа. Казвам че е стандартен, защото видях такива договори и на други места - почти със същите членове. Единствено щосе отнася за лоялност пишеше, че трябва да не вредя на доброто име на дружеството на възложителя.

Моята работа беше да намирам нови клиенти и да сключвам договор с тях. Също така аз поддържах контакт след това с тях. Ако да кажем аз имам достъп до наистина важна фирмена информация, зщо не се подпише договор за търговска тайна? С това ще се постигн същия ефект, т.е. аз пак нямам право да конкурирам дружеството и да вредя на името му.

Другото нещо което не съм съгласен да е така е връщането на средства за обучение. Да кажем аз съм работодател и ви наемам на работа. Правя една седмица обучение, след което на първия месец ви уволнявам. Така вие сте длъжен да ми дадете сума, каквато си сметна за добре за обучение. Ми то ако е така от утре и аз да започна да го правя тоя номер - какви пари ще направя не е истина!

Приятелката ми е подписала такъв договор, с който ако на тях им скимне че не става за работата първия месец си я уволняват и 5 пари няма да и дадът. 6 дена по 12 часа на ден работно време!

При всички положения съм с убеждението, че ако не ти дават някаква невероятна заплата, видиш ли такъв договор - "Беше ми приятно! ЧАО!"
Търговеца

Мнениеот Гост » 25 Авг 2005, 14:24

Спрямо комисионния договор субсидиарно се прилагат правилата на договора за поръчка. Това ще рече, че в своята дейност що се отнася до времето и начините за полагането на труд, то тези аспекти са изцяло в пълна независимост от доверителя. Комисионера сам преценява дали, кога и как ще работи, сключва договори, довежда клиент, като естествено се съобразява с високата отговорност, наложена му от законодателя, а именно - на добрия търговец. Това ще рече, че никой не може да ви казва в колко часа ще идвате и ще си отивате от работа - в противен случай това не е комисионен договор, с който предоставяте един професионален резултат, а такъв с който се престира работна сила- сиреч трудов.

Що се отнася до вложените средства за обучение - то те следва да се докажат. Но не забравяйте, че между търговци, водените от тях книги имат доказателствена сила. Така че сте абсолютно прав - просто е следвало да водите преговори и да откажите слючването на договора в този му вид.
Гост

Мнениеот Гост » 25 Авг 2005, 14:38

Я за всеки случай, напишете по едно писмо до НОИ и Инспекция по труда, а не забравяйте и едно до данъчната служба по регистрация на вашия доверител/или възложител/ по договора.
За мен лично е ясно че едната или и двете страни се опитват да прикрият трудов договор, но разбирате, че Вие сте губещия.
Гост

Тва надали

Мнениеот Търговеца » 26 Авг 2005, 10:58

Не съм сигурен че ще се обърна до НОЙ или инспекцията. Всичко мина мирно и точнол Много ме забавиха с парите, но нали се оправих дипломатично. Питам защото утре пак ще се опитат да ми връчат такъв договор и ... А респект към договорите имам, защото знам как могат да те закопаят буквално! Да не говорим за една водеща българска фирма, в която дори продавачките подписват такъв договор за 5 години. И все пак има хора да работят там - ей това не го разбирам!
Търговеца

Мнениеот Гост » 26 Авг 2005, 12:04

Относно забраната да упражняваш конкурентна дейност след напускане на фирмата, в която работиш смятам, че няма от какво да се притесняваш. Има едно решение на ВАС, че подобни клаузи са нищожни, т.к. ограничават свободната конкуренция и правото на труд.Говоря за забрана за упражняване на конкурентна дейност след като вече не работиш в определена фирма. Между другото аз подозирам, че най-вероятно с този комисионен договор се прикрива именно трудово правоотношение. Сега не ми се търси въпросното решение, но ако настояваш, ще го издиря.
Гост

Мерси

Мнениеот Търговеца » 26 Авг 2005, 16:21

Мерси много - не го търси това решение, аз ще го потърся. Тъкмо ще се уверя ако това не валидно.
Търговеца

Назад към Взаимопомощ